• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BOUCHIAutorské právo v 21. století
    FIN
    FIN --- ---
    JONY: měl jsem kdysi 5 let kapelu. takže vím přesně, o čem mluvíš. když jsme si pak spočítali nákaldy na benzín na přivezení a odvezení aparatury a nové struny (kytarista i basák jich pravidelně pár rozmrdali, samozřejmě éček), věděli jsme, že s dobrovolným stupným je konec. ne, že bychom si snad dělali naději, jak vyděláme - ale snažili jsme se neutratit všechny peníze vydělané na brigádách při studiu za náklady :-)
    PANTARIL
    PANTARIL --- ---
    Podle meho nazoru cely soucasny autorsky zakon jde proti zajmum autoru. Primarni zajem autora totis (aspon pro me) je, aby se jeho dilo dostalo k co nejsirsi verejnosti, aby melo co nejvetsi dopad.

    Autorsky zakon jde vsak na ruku spise distributorum, protoze jim zajistuje kontrolu nad distribuci dila.

    Autori by imo meli spise usilovat o model ktery jim zajisti finance ale neomezi sireni.
    JONY
    JONY --- ---
    FIN: ano to je přesně, jak ta zkušenost s dobrovolným vstupným. Pár dvacetikorun a maník co mi tam hází padesátku, že jako to bylo fakt dobré, že si to kapely zaslouží...
    FIN
    FIN --- ---
    největší ironií debaty zde je smutná skutečnost, že věci, jako je acta, vlastně nejsou přítelem autorů = tvůrců. viz
    Proč je dohoda ACTA důležitá - a špatná | dialog.ihned.cz - Komentáře
    http://dialog.ihned.cz/c1-54567160-proc-je-dohoda-acta-dulezita-a-spatna
    neboť posilují přesně nenáviděné mezičlánky, jako je například osa. smutnost spočívá hlavně v tom, že když si autoři budou muset vybrat mezi variantou
    "jsme nenáviděná organizace, ale něco vám dáme, garantovaně"
    a mezi variantou
    "tak my použijeme tvou práci a pak se rozmyslíme, zda ti něco dáme a kolik*"
    nakonec vezmou tu actu s osou.

    * imho dokonale úchylné myšlení. představme si, jak lidé chodí do pekařství, odnášejí si a žerou housky a to se slovy "když nám bude chutnat, vrátíme se a *něco* ti dáme". kolik z vás by asi chtělo provozovat takové pekařství a jak dlouho byste vydrželi?
    FIN
    FIN --- ---
    PIZI: btw o tomhle
    Tvé psaní není nějaké právo pro které ti ostatní musí vytvářet podmínky. Ostatní ti v něm nesmí bránit.
    se tu nikdy a nikde nemluvilo, rozhodně ne žádný přítomný autor, kterého znám. zatím se mluvilo "jen" o tom, že plody jejich práce nejsou veřejným vlastnictvím a že užívat je bez placení je zlodějna jako kterákoliv jiná.
    FIN
    FIN --- ---
    PIZI: v tom případě je výrok "Zajistit financování autorů mají autoři, ne zákony.", bez tohoto komentáře, demagogie. financování autorů si totiž zajišťují autoři - když nebudou úspěšní a dobří, neprodají, nevydělají. zákon jen říká, jak postihovat zloděje za zlodějnu. a jak se ukazuje v tomto klubu, je takových zákonů sakra zapotřebí.
    PIZI
    PIZI --- ---
    FIN: To je dezintepretace. Správně to zní. Vydělej si jak dokážeš, nebudu ti klást překážky. Jestli se ti bude chtít psát tak piš, když nebudeeš chtít tak nepiš. Tvé psaní není nějaké právo pro které ti ostatní musí vytvářet podmínky. Ostatní ti v něm nesmí bránit. To ano.
    FIN
    FIN --- ---
    WITTGENSTEIN: nechápu, na co se ptáš. vždyť to máš tady:

    PIZI --- --- 12:12:05 7.2.2012 --- 00:06 :: sledované diskuze
    1 odpověď
    Zajistit financování autorů mají autoři, ne zákony.

    napřed si vydělej a pak, ve volném čase, po nocích a místo trávení času s rodinou, hezky pěkně autorsky makej, aby si zloději veřejnost mohla počíst, votroku...
    PANTARIL
    PANTARIL --- ---
    PIZI: to by ovsem znamenalo zruseni autorskeho zakona (nevim jestli s tim souhlasit, je otazka jestli by se na nijak neregulovanem trhu nasly zivotaschopne obchodni modely)
    PANTARIL
    PANTARIL --- ---
    WITTGENSTEIN: od te doby, co je publikujes.
    PIZI
    PIZI --- ---
    Zajistit financování autorů mají autoři, ne zákony.
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    PANTARIL: Odkdy je umělecké dílo veřejnou informací?
    PANTARIL
    PANTARIL --- ---
    Tento klub tu chybel:)

    Chtel bych se zeptat zastancu autorskeho zakona: podporujete listovni tajemstvi? Pokud ano, jak chcete zajistit vymahatelnost AZ, pokud nelze bezduvodne nahlizet do komunikace tretich osob?

    Muj osobni nazor je, ze kontrolovat sireni verejnych informaci je v digitalnim veku nemozne. Soucasny system je nastaven tak, ze AZ porusuje at uz umyslne nebo neumyslne vetsina z nas a je vymahan selektivne.

    Reseni je reformovat AZ tak, aby zajistil financovani autoru bez omezeni sireni informaci (napriklad podobne jako je zakladni vyzkum financovan z dani a jeho vysledky jsou volne dostupne, toto by ale IMO melo byt jeste predmetem verejne diskuse)
    FIN
    FIN --- ---
    KLDR: cha, naběh sis, že to víc nejde. nejsem moralista - já jsem autor, který již byl okraden. blbé co? ty náš "slušný člověče"...
    MARWIN
    MARWIN --- ---
    Videopřenos diskusního panelu ACTA - mýty a fakta - Lupa.cz
    http://www.lupa.cz/clanky/videoprenos-diskusniho-panelu-acta-myty-a-fakta/

    online prenos uz nejakou chvili bezi
    BOUCHI
    BOUCHI --- ---
    MARWIN: Dik. Uvidime na konci roku, treba bude OC ochoten sdelit pomer stazeni a plateb a ukaze se, jak je to s tim dobrovolnym placenim.
    JONY
    JONY --- ---
    BOUCHI: Zkoušej i emusic.com, ti nabízí bez drm. Jinak mám i další místa, ale ty jsou na experimentálnější/minoritnější věci než asi je tvůj vkus.
    BOUCHI
    BOUCHI --- ---
    JONY: OK, doporuceny postup jsem vyzkousel, pres facebook jsem se skutecne dostal na oficialni stranku. Potud dobry. Byly tam i ukazky v pozadovane delce. Super. S nakupem je to ovsem horsi, na tom oficialnim webu se primo kupovat neda, jsou tam jen odkazy na:
    iTunes - odpada, nemam iTunes, neminim si je instalovat, chci mp3 bez DRM, at si to muzu prehravat v libovolnem pristroji. Navic kdyz CD poridim za 11 euro, prijde mi 10 euro za album v mp3 kapanek predrazene, z principu.
    MusicJet - nemam instalovane, nechci si instalovat, chci mp3 bez DRM
    Spotify - dtto
    Bontonland - neprodava elektronicky, jen CD. Nema ukazky. (Proc mi to vadi? Protoze nechci pro kazde potencialne zajimave album absolvovat kolecko facebook - oficialni stranka - poslech ukazek - prodejce. Zbytecne to zdrzuje, radeji bych proste prolizal eshop prodejce, namatkove poslouchal ukazky a pripadne nakupoval.)

    Vysledek: Elektronicky v pozadovanem formatu neporidim (pritom takovy Supraphonline prodava mp3 i flac, bez DRM, ale holt nema zdaleka vsechno), nezbyva nez koupit CD a grabnout si to sam. Prijde ti to jako uspokojiva situace? (Nicmene mas pravdu, v tomtro pripade jsem se nakonec dobral ke kyzenym ukazkam, coz byl prapuvodni problem. Budu to namatkove zkouset i u jinych alb a pak sdelim uspesnost.)
    ZCR
    ZCR --- ---
    No dobře, krádež, zločin, vražda, hnus - ale co s tím zcestným chápáním vzniklé škody? Velká část pirátské konzumace autorských děl je podle mě vzhledem k autorovi naprosto finančně neutrální, protože se obecně stahují věci, za které by dotyčný pirát nikdy nebyl ochoten nic zaplatit (opravdu - NIKDY a NIC), a/nebo by sice byl, ale v jeho rozpočtu na kulturu už pro ně není místo (ne, to není vtip), a/nebo se jedná o autorské dílo špatně dostupné až nedostupné, které by si nechal kvůli komplikacím ujít... všechny tyhle případy ovšem nesou v sobě autorský zisk v podobě neoficiální reklamy (což taky myslém smrtelně vážně). Navíc vyrostla generace, která je zvyklá autorská díla doslova hltat... a že by se to hltání omezovalo jen na pirátství, to tedy v plných kinech a knihkupectvích opravdu nepozoruju.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam