• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BOUCHIAutorské právo v 21. století
    Hledání konsensu o možné nové podobě autorského zákona držícího krok s realitou 21. století
    rozbalit záhlaví
    JONY
    JONY --- ---
    BOUCHI: Zkoušej i emusic.com, ti nabízí bez drm. Jinak mám i další místa, ale ty jsou na experimentálnější/minoritnější věci než asi je tvůj vkus.
    BOUCHI
    BOUCHI --- ---
    JONY: OK, doporuceny postup jsem vyzkousel, pres facebook jsem se skutecne dostal na oficialni stranku. Potud dobry. Byly tam i ukazky v pozadovane delce. Super. S nakupem je to ovsem horsi, na tom oficialnim webu se primo kupovat neda, jsou tam jen odkazy na:
    iTunes - odpada, nemam iTunes, neminim si je instalovat, chci mp3 bez DRM, at si to muzu prehravat v libovolnem pristroji. Navic kdyz CD poridim za 11 euro, prijde mi 10 euro za album v mp3 kapanek predrazene, z principu.
    MusicJet - nemam instalovane, nechci si instalovat, chci mp3 bez DRM
    Spotify - dtto
    Bontonland - neprodava elektronicky, jen CD. Nema ukazky. (Proc mi to vadi? Protoze nechci pro kazde potencialne zajimave album absolvovat kolecko facebook - oficialni stranka - poslech ukazek - prodejce. Zbytecne to zdrzuje, radeji bych proste prolizal eshop prodejce, namatkove poslouchal ukazky a pripadne nakupoval.)

    Vysledek: Elektronicky v pozadovanem formatu neporidim (pritom takovy Supraphonline prodava mp3 i flac, bez DRM, ale holt nema zdaleka vsechno), nezbyva nez koupit CD a grabnout si to sam. Prijde ti to jako uspokojiva situace? (Nicmene mas pravdu, v tomtro pripade jsem se nakonec dobral ke kyzenym ukazkam, coz byl prapuvodni problem. Budu to namatkove zkouset i u jinych alb a pak sdelim uspesnost.)
    ZCR
    ZCR --- ---
    No dobře, krádež, zločin, vražda, hnus - ale co s tím zcestným chápáním vzniklé škody? Velká část pirátské konzumace autorských děl je podle mě vzhledem k autorovi naprosto finančně neutrální, protože se obecně stahují věci, za které by dotyčný pirát nikdy nebyl ochoten nic zaplatit (opravdu - NIKDY a NIC), a/nebo by sice byl, ale v jeho rozpočtu na kulturu už pro ně není místo (ne, to není vtip), a/nebo se jedná o autorské dílo špatně dostupné až nedostupné, které by si nechal kvůli komplikacím ujít... všechny tyhle případy ovšem nesou v sobě autorský zisk v podobě neoficiální reklamy (což taky myslém smrtelně vážně). Navíc vyrostla generace, která je zvyklá autorská díla doslova hltat... a že by se to hltání omezovalo jen na pirátství, to tedy v plných kinech a knihkupectvích opravdu nepozoruju.
    JONY
    JONY --- ---
    BOUCHI: Na jedné straně je tady požadavek, aby intepreti a ditributoči reflektovali novou situaci a nové technologie, takže přijde mi logické, aby stejně tak činili zákazníci.

    Nevím jakou kapelu hledáš, ale abych demonstroval doporučený a logický postup:

    První bych se podíval na jejich facebook. V tuhle chvíli je to místo kde začít hledat číslo jedna. Odtud se dostaneš na jejich stránky, stránky jejich labelu, oficiální youtube videa a ukázky, stejně tak různé autorizované distributory. U nich najdeš další ukázky (ať už je to nějaký distributor přímo digitální hudby nebo velký obchod jako amazon), všude bývají obvykle další ukázky. Také tam najdeš linky na nějaké recenze, promočlánky, kdy velmi často bývá stream nějakých tracků. V neposlední řadě většina kapel má i možnost přímo vlastního eshopu (ať už profi na míru nebo přes bandcamp apod.).

    Nemyslím si, že tento postup je nějak komplikovaný a nelogický. Každopádně oficiálně autorizované ukázky tak rozhodně najdeš. Krom toho zjistíš, že je levnější cd/vinyl/kaetu objednat přes kapelu/label a to včetně poštovného. Opravdu si nepamatuji, kdy jsem si něco koupil u nějakého tuzemského distributora.

    Ohledně námitky co s tuzemskými autory. Myslím, že v zásadě funguje zcela totožný postup (jen je doplněn o debilní bandzone).

    BOUCHI
    BOUCHI --- ---
    JONY: Za prve: co kdyz to na fyzickem nosici chci? To,, co jsi napsal, je asi na stejne urovni, jako kdybys pred par mesici (nez zacal s ebooky) napsal "nakupovat u Kosmasu je asi stejne aktualni jako trvat na tom, ze vsechny knihy museji vychazet tistene a byt k dostani jen v knihkupectvich". Jisteze nemuseji, ale lide si kupuji i tistene knizky.
    Za druhe: ber me proste jako BFU zakaznika, ktery si tu hudbu chce koupit, tak proste zada interpreta a album do vyhledavace a vleze na prvni odkaz, ktery mu to vyhodi. Ze to je Bonton nebo Popron, neni prece moje chyba.
    Za treti: i kdybych si to chtel koupit elektronicky (samozrejme bez DRM), tak mi google nevyhodil v prvnich minimalne 20 vysledcich _zadneho_ prodejce, ktery by to nabizel. Opet - moje chyba to neni.

    PREVIT: V nasem meste nevim o kamenne prodejne, ktera by to umoznovala. (Akorat sveho casu tusim v Tescu byvala moznost poslechnout si ukazky z CD co byly v top10 nejprodavanejsich, ovsem onehda ho kompletne preorganizovali oddeleni CD skoro zrusili a ta moznost uz tam AFAIK neni.)
    PREVIT
    PREVIT --- ---
    A co teda zajit do kamenne prodejny a tam si to poslechnout? Driv to tak taky bylo....:))
    JONY
    JONY --- ---
    BOUCHI: nakupovat u popronu nebo bontonu je asi stejně aktuální, jako trvat na tom, že vše musí vycházet jen na fyzických nosičích a být jen k dostání v kamenných obchodech.
    BOUCHI
    BOUCHI --- ---
    JONY: No, tak prakticky overeno. Zadal jsem do Googlu dva mesice stare CD, vlezl do prvnich dvou eshopu co na me vypadly (Bontonland a Popron), ani jeden u nej nemel _zadne_ ukazky. Sorry, ale nebudu prolizat dvacet eshopu, abych zjistil, jestli nejaky z nich ty ukazky ma, to si to fakt na zjistovaci poslech stahnu z uloz.to a nebudu citit ani ty nejmensi moralni vycitky. Vydavatel nema zajem me ukazkama navnadit, najdu si je tedy z ilegalniho zdroje. On mi chce svoje zbozi prodat, on at se stara, abych mel zajem si ho koupit. Zajice v pytli kupovat nebudu, z toho uz jsem vyrost.
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    MISOJOGI1: to je přece jasné. Kdyby nepsala beletrii, psala by novinářské články (to dělá už dnes), vyučovala tvůrčí psaní nebo se vrátila na pozici art directora.
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    KLDR: Můžeš "gaunerský system poplatku", z nichž má autor "sotva 5 procent" nějak rozvést?
    MISOJOGI1
    MISOJOGI1 --- ---
    ALRAUNE: Když píšu knihu, nemůžu dělat jiné honorované věci...
    sorry za otazku, ale ake mas ine alternativy? Ake ine honorovane veci? alebo lepsie honorovane?
    Co by si napr robila keby v Cz padol zaujem o tvoje knizky? napr zacalo by byt modne nieco uplne ine alebo nejaky iny styl ...
    neberto osobne , len sa snazim pochopit ako uvazujes ...
    BOUCHI
    BOUCHI --- ---
    JONY: Zarucujes mi, ze u kazdeho CD, ktere bych si mohl chtit koupit, jsou oficialne dostupne ukazky kazdeho tracku v delce aspon jedne minuty? Ja bych na to nesazel.
    KLDR
    KLDR --- ---
    FIN: pane moralisto ,jsem člověk co nestahuje muziku ,nechodí do divadla ani do kina a kdyz neco stahuju tak určitě jen to co vím že by autor sám chtěl .já vám kašlu na tyhle moralistický keci o tom že vám někdo ukradl písničku nebo film .mě zajíma svoboda moje kterou se mi nekdo snaží sebrat pod zaminkou jakeho si gaunerského systemu poplatku z nichž samotný interpret má sotva 5 procent ...takže když už se bavíme o zlodejinách tak nejvíc kradou přesně tyhle společnosti který hají práva na něco co sami nevytvořili .
    vám jde jenom o prachy co vás okradou pubertáci stahovaním filmu a pisnicek ale je spousty normalních uzivatelů internetu kteří se chovají slušně a ted doplatí na nenažranost přesně takových lidí kteří myslí jako vy.
    SHIGORBIRDMAN
    SHIGORBIRDMAN --- ---
    BLABOUS: to uz tady myslim jednou padlo, se se opakuje akce s hudbou...
    zrovna tu ja nikdy moc neprozival, ale ebooky v anglictine jsem shanel uz v minulem tisicileti a s koupi PDA nekdy kolem 2000 jsem tvrdil, ze tohle je budoucnost, ale tu nakonec pro mainstream prinesl az kindle :) jak to bude u nas si netroufam tvrdit, ale je pravda, ze knihy v cestine uz hezkych par let temer dokonale ignoruju, s vyjimkou obcasnych scifoidnich nakupu z nudy, nebo kdyz jdu nahodou kolem, v Arrakisu.
    BLABOUS
    BLABOUS --- ---
    a jedna Šlerka na dobrou noc:
    Jak se z piráta stane ctihodný obchodník | EKONOM.IHNED.CZ - top - technologie
    http://ekonom.ihned.cz/c1-54583060-jak-se-z-pirata-stane-ctihodny-obchodnik
    JONY
    JONY --- ---
    BOUCHI: To že u hudby si nejde předem nahrávku legálně poslechnout je jedna z výmluv. Dávno už neplatí, že to nejde. Běžně se uveřejňují ukázky, běžně se streamuje atd.
    BOUCHI
    BOUCHI --- ---
    FIN: A jeste jedna vec. Kdyz si koupim fyzickou vec a je to smejd, muzu ji reklamovat, vratit a dostat zpet penize.
    U knizky nebo hudebni nahravky tuhle moznost nemam. A na druhe strane nemam casto moznost dopredu (nez zaplatim) legalne zjistit, zda to neni smejd. Zdaleka ne v kazdem obchode s CD (o DVD nemluve) si muzu pustit dostatecne dlouhou ukazku. Zdaleka ne v kazdem knihkupectvi me nechaji si v knizce ctvrt az pul hodiny cist. O kinu nemluve, z traileru poznam houby.
    Pri mnozstvi vychazejicich knizek se recenze objevuji na jake mnozstvi? Desetinu? Takze ani to mnohdy nepomuze.
    BLABOUS
    BLABOUS --- ---
    debata o morálce je sice ušlechtilá, ale k řešení problému nijak nepříspívající
    BLABOUS
    BLABOUS --- ---
    FIN:
    zjednodušuješ si problém, aby se vešel do černobílého ano/ne, hodný/ošklivý
    krádež u nejstarších cililizací se týkala výhradně fyzických předmětů, tam jsou vlastnická práva značně jednodušší, než u bitů
    když si koupím ebook, čí ten ebook je? pokud by byl můj, pak bych měl právo ho prodat, pronajímat, změnit... to ale nemůžu, tak čí je? je majitele autorských práv? on nemá výhradní právo do jeho užívání, užívat ho můžu i já... je majitel autorských práv vlastníkem toho ebooku, i když k němu nemá všechna vlastnická práva? když mi někdo ten soubor ukradne (se čtečkou, počítačem), koho okradl? mě? když ho nevlastním? majitele autorských práv? když už majitel dostal peníze ode mě?

    BOUCHI
    BOUCHI --- ---
    FIN: Ale ja s tim, co pises, naprosto souhlasim (ackoli se neshodneme na nazvu kradez - podstatne je, ze se shodneme,z e je to nemravne a delat se to nema; navic je tu ten znamy problem s urcenim zpusobene skody, protoze jak sam pises, muzu si knizku pujcit v knihovne a pak je ta skoda jen ve vysi neodvedeneho poplatku za vypujcku).
    Nesouhlasim akorat s "a jestli nechceš platit, počkej si 60 let, až vyprší práva," protoze ve skutecnosti je to tak 70-120 let (70 let po smrti autora a chtej to zvednout, plus od napsani knizky do smrti autora).

    FIN: "ale když vidím, kolik lidí má sakra problém si uvědomit něco tak banálního, jakože když zneužiješ dílo, tak okradeš majitele, tak mám skoro chuť to podpořit." I za cenu dopadu na lidi, kteri si to uvedomujou? Vem si jenom kolika obstrukci se uz ted docka poctivy clovek, ktery si _koupi_ originalni DVD. Nepreskocitelna protipiratska reklama, nepreskocitelne upoutavky, mnohdy nemoznost (nebo je to hodne komplikovane) zhotovit si zalozni kopii (dulezite zejmena u detskych DVD, kde je jistejsi udelat kopii, kterou budou mit k dispozici, nez riskovat ze poskrabou original; pripadne pokud si chci vzit nejake filmy na dovolenou),.... Nepoctivy stahovac neni nicim takovym obtezovan.
    FIN
    FIN --- ---
    BOUCHI: podívej, kromě hmotných výrobků typu "pytel mouky", o jejichž krádeži nikdo nepochybuje, trh nabízí i služby - ty si sice leckdy domů neodneseš, ale když je využiješ a nezaplatíš, taky kradeš. takže ačkoliv si po přečtení něčího textu neodneseš zmaterializovanou myšlenku, ber to jako s tou službou - užil sis zábavní nebo vzdělávací produkt a nezaplatil cenu žádnou dodavatelem (vydavatel, autor, sdružení, jiný majitel, whatever). takže jsi kradl. a nakonec, když někdo nechce mít tu knihu a jen si ji přečíst, máme knihovny. tam se půjčuje a to pak někdo vybírá a alespoň něco autoři dostanou. možnosti pokryté jsou, není se na co vymlouvat. a jestli nechceš platit, počkej si 60 let, až vyprší práva, a je to. easy.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam