• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BOUCHIAutorské právo v 21. století
    Hledání konsensu o možné nové podobě autorského zákona držícího krok s realitou 21. století
    rozbalit záhlaví
    KRAMERIUS
    KRAMERIUS --- ---
    JONY: A teď tě Samson zažaluje za neoprávněné použití jeho veršů :-))
    JONY
    JONY --- ---
    ...až všechno rozkradem, nebudem pracovat,
    všechno si budeme navzájem pučovat,
    ten pučí to a ten zas tohle
    a všichni budem všechno mít dohromady.
    PIZI
    PIZI --- ---
    Myslím, že se tu docela míjíte. Málokdo tu mluví o tom, že krást je správné. Pro tohle tvrzení tu nikoho argumentovat nevidím.
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    FIN: Legrační na tom je, že já v prvních dvou řádcích žádné autory ani díla nemám :)
    PIZI
    PIZI --- ---
    WITTGENSTEIN: Původní návrh nebyl co vydávat ale co koupit a zařadit do public domain. Lid si to koupí a dá sám sobě zdarma.
    FIN
    FIN --- ---
    SHIGORBIRDMAN: no jestli tohle

    FIN --- --- 17:59:15 7.2.2012
    2 odpovědi
    THE_SECOND_GUY: protože normální je nekrást, chmatáku.

    THE_SECOND_GUY --- --- 18:00:04 7.2.2012 --- 00:17 :: diskuze :: Autorské právo v 21. století
    FIN: ne to neni, inkvizitore...

    je typický člen pirátské strany, měli by s tím něco dělat.
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    THE_SECOND_GUY: Díky. Právě jsi ukázal limity přímé demokracie. Takže víme, že všeholid nám asi těžko bude vybírat, co se má vydávat.

    Jinak na tvou otázku: normální je přečíst si texty na záložkách, pár prvních stránek, případně recenze, případně se zeptat kamaráda.
    PIZI
    PIZI --- ---
    FIN: Občas je problém majitele práv najít, takže se zeptat nemůžeš.
    THE_SECOND_GUY
    THE_SECOND_GUY --- ---
    SHIGORBIRDMAN: hele, díval ses někdy na youtube na nějakej videoklip?
    FIN
    FIN --- ---
    SHIGORBIRDMAN: přijde na to, co myslíš "novým nápadem"...? přece jsi nečekal, že lidé, kteří tak či onak tvoří nebo upravují a připravují díla vytvořená, odsouhlasí zlodějům a la second guy, že by jim to měli dávat zdarma (a živit je bude kdo?) anebo za bakšiš na smilování? nebo ano?

    já nepochybuji o tom, že zajímavé nápady - a kromě zajímavosti snad taky dost realistické, aby měly šanci - na alternativní distribuci by někdo uvítat mohl. ale "nápad" typu "povolte nám vám to krást" snad za zajímavý nepvoažuješ.

    ani netušíš, jak je komické se dívat na zloděje typu second guy, jak se hádá s talentovaným překladatelem té nejnáročnější a nejčtenější současné beletrie a komiksů wittgensteinem a tahle nula (second guy) vysvětluje tomuhle profíkovi (wittgenstein), že
    hele neznam ani jedno dílo cos uved v prvních dvou řádcích.... a myslíš, že dneska je někdo ochotnej to číst, když si to musí prostě za tři stovky koupit s rizikem že to bude naprostá hovadina?

    já bych řekl, že rozumný člověk se bude na názor ptát toho witta a jeho vysvětlení ho bude zajímat, ne křik nějakého zlodějíčka - nebo ne?
    THE_SECOND_GUY
    THE_SECOND_GUY --- ---
    FIN: ale hlavně: kdo tu krade? já si přece neodnášim z obchodu knihu pod bundou.... já si jenom přečtu její obsah... to je taky krádež? s tim bys moc neuspěl před žádnym soudem... a je to tak dobře...
    SHIGORBIRDMAN
    SHIGORBIRDMAN --- ---
    THE_SECOND_GUY: mam sto chuti delat to co tvoje ikonka :)
    SHIGORBIRDMAN
    SHIGORBIRDMAN --- ---
    FIN: asi nema :) tohle vypada na typickeho clena piratske strany a ackoli jsem v tehle debate spis bliz k jejich strane spektra, takovi jako on me velmi peclive zenou pres hranice
    THE_SECOND_GUY
    THE_SECOND_GUY --- ---
    FIN: ne to neni, inkvizitore...
    OJIRIO
    OJIRIO --- ---
    Tak ja taky reknu co si myslim.
    Idealne autorske pravo by nemelo existovat. Existuje smluvni pravo, to vystaci i je vhodne pro vsechny ekonomicke vztahy, protoze nijak nepokrivuje realitu.
    Pokud nekdo chce abych nakladal s veci kterou mi nabizi s nejakymi omezenimi, tak je na nem aby obchod tuto smlouvu obsahoval, a aby za jeji poruseni byli trestani ti co ji porusi. Proste s presumpci viny jdete do prdele.
    Je pravdepodobne ze by bylo celkem neefektivni v tomuto systemu bojovat s piratstvim, ale to nevadi, protoze zaprve, jak legislativa prestane krivit realitu a smluvni ochranu si zajisti pouze tvurci kteri o ni maji zajem, tak vse bude mnohem jasnejsi a casem moralka se z "piratstvi hura!" zmeni na "kdyz to tak autor chce tak at si ma, ja jej podporovat nebudu" protoze (zadruhe) se tvurci prumysl zmeni a bude preferovat jine zpusoby vydelavani, nez omezeni sireni vytvoru...
    Ale zel v idealni spolecnosti zit nebudem protoze spolecnost je rizena primarne moci, sekundarne v demokraticke spolecnosti vetsinou, ktera me idee nesdili :)
    SHIGORBIRDMAN
    SHIGORBIRDMAN --- ---
    FIN: kdo to tady ma stihat cist :) nez prectu poslednich par prispevku, je jich tady deset dalsich, vetsinou uz s nulovou informacni hodnotou, zasekle gramofony opakuji porad dokola :)
    ve vysledku si nemyslim, ze by tohle auditko k necemu bylo, konsensus jsem necekal, nejake nove napady mozna, ale z obou stran je to uz jen prevazne mlaceni prazdne slamy a pripadnych opnenntu
    FIN
    FIN --- ---
    THE_SECOND_GUY: protože normální je nekrást, chmatáku.
    THE_SECOND_GUY
    THE_SECOND_GUY --- ---
    WITTGENSTEIN: hele neznam ani jedno dílo cos uved v prvních dvou řádcích.... a myslíš, že dneska je někdo ochotnej to číst, když si to musí prostě za tři stovky koupit s rizikem že to bude naprostá hovadina?
    FIN
    FIN --- ---
    THE_SECOND_GUY: ne, nic takového jsem samozřejmě neřekl. pro pět ran, když už zkoušíš demagogii, dělej to alespoň chytře. to v té hlavě vážně na víc nemáš?
    THE_SECOND_GUY
    THE_SECOND_GUY --- ---
    FIN: nevim proč mi to vůbec píšeš... jinýmy slovy tvrdíš furt to samý: "v době kdy nebyly kopírky, tak si lidi zakládali knihovny... od doby kdy to je jednoduchý, tak nikdo knihovnu doma nepotřebuje"
    FIN
    FIN --- ---
    THE_SECOND_GUY: nikoliv. my, slušně vychovaní a civilizovaní lidé nekrademe, my si vyděláváme. ale chápu, že chmatákovi takovou věc nevysvětlím a ještě se bude mít za chytrého.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam