• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BOUCHIAutorské právo v 21. století
    FIN
    FIN --- ---
    BOUCHI: z toho mají zase podstatně víc. myslím vydavatele a prodejce.

    SKOT: jo, to mě taky vždycky fascinuje - už x-krát jsem slyšel "to by se mělo dělat tak a tak", zejména ty přímé platby a spol, ale neznám nikoho z navrhovatelů takových věcí, kdo by šel, takový byznys založil a dobře se tím živil a uživil. nikdy jsem žádného neviděl. jsou někde schovaní?
    BOUCHI
    BOUCHI --- ---
    FIN: Ovsem z tech penez za vypujcku v knihovne ma taky neco jen autor. Ostatni maji jen z toho vytisku ktery knihovna koupi.
    SKOT
    SKOT --- ---
    SHINIGAMI: no hele ale když máš tak skvělý prodejní systém kterému věříš že je lepší a efektivnější než systémy stávající tak proč do toho nejdeš? zaplať práva za knihu, vydej ji nasdílej na internetech a za chvíli se z těch mikroplateb budeš topit v balíku :)
    FIN
    FIN --- ---
    SHINIGAMI: no výborně, autorovi jsi *něco* přiklepnul... korektor nic? redaktor nic? sazeč nic? tiskař nic? papír a další materiál má tiskárna zadarmo? stroje přistály z marsu? distribuce nic? (benzín se nespálil, knihy doletěly vzduchem samospádem?) obchod dostává elektřinu zadarmo? atd? nevypadlo z celého modelu "autorovi jsem něco přiklepnul" jaksi pár - vlastně spousta - podstatných věcí?
    SHINIGAMI
    SHINIGAMI --- ---
    SKOT: vzhledem k tomu co pise WITTGENSTEIN tak staci, aby si ten pepik diky stazeni obcas neco koupil (a opravdu jen obcas, vzhledem k tomu, ze na jedne pujcce ma autor 40h) a autor na tom jen vydela...

    Btw. predstav si treba, ze by byl nejaky system, kde by clovek mohl po precteni knizky, co se mu libi, autorovi priklepnout nejakou mikroplatbu. Jasne, koupe to neni. Ale porad je to vic jak 40 haleru z knihovny. A potencialne radove vic platcu.. Ja vim, rakovina, zlodejina, ...
    BOUCHI
    BOUCHI --- ---
    WITTGENSTEIN: Pokud si dobre pamatuju, tak se rocne v knihovnach realizuje 40 milionu vypujcek. Krat padesatnik je 20 milionu. 15 procent pro Dilii jsou 3 miliony. Kde je ve vypoctu chyba?
    PIZI
    PIZI --- ---
    SKOT: Volání po destrukci je ospravedlněno tím, že by se zjednodušilo právo a tím v podstatě i zátěž běžného člověka. O několik pravidel méně.
    PIZI
    PIZI --- ---
    SKOT: To je právě nedokazatelné, že zrovna konkrétní pepík svým kopírováním snižuje své nakupování.
    SKOT
    SKOT --- ---
    SHINIGAMI: Pepík jdoucí do knihovny tam musí dojít a někdy si na knihu počká, navíc je s tím autor srozuměn neboť výpůjčky fyzických nosičů mají logicky omezený dopad na prodejnost, Pepík sedící na gauči bez omezení stahující co ho napadne a navíc množící se jak rakovinová buňka má dopad na prodejnost/vydatelnost čehokoliv drtivý
    BOUCHI: to by asi většina uvítala, ovšem je to kosmetická změna systému která zdaleka neospravedlňuje volání po jeho totální destrukci
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    BOUCHI: Než si zase vezmeš do úst Dilii, rač se o ní prosím informovat.
    Zatím fakt jen hádáš.
    BOUCHI
    BOUCHI --- ---
    WITTGENSTEIN: Jojo, takze Dilia za praci, ktera pri dnesnich technologiich tezko muze obnaset vic nez jeden cloevkorok, spis to bude nekolik clovekomesicu, shrabne asi tak tri miliony. To je dobrej kseft.
    BOUCHI
    BOUCHI --- ---
    SHINIGAMI: Mne treba by se zamlouvalo, kdyz uz je to v dnesni dobe technicky resitelne, aby se ty penize za vypujcky rozdelovaly skutecne adresne, tedy tem autorum, jejichz dila byla pujcovana.
    A docela rad bych videl ty statistiky.
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    SHINIGAMI: Autor z nich uvidí přesně 85 procent.
    SHINIGAMI
    SHINIGAMI --- ---
    SKOT: to mas pravdu, na druhou stranu, ta knihovna uz to stejne koupila, takze nasledne je efektivni rozdil mezi stavem - Pepik si zajde do knihovny a Pepik si stahne knihu z netu asi tak 50 haleru pro Dilii, ze kterych autor uvidi +- nic. Jiste, formalne je to neco jineho, autorska prava, Pepik je zlodej atd atd.
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    PIZI: Jak už mezitím za mě napsal Skot, knihovny jsou významnými odběrateli nakladatelů - ve výjimečných případech to může být dohromady i 200 knížek. To je pro nakladatele velmi důležité.
    SKOT
    SKOT --- ---
    PIZI: protože knihovna ty knihy nejprve musí koupit aby je mohla půjčovat a následně autoři dostanou za výpůjčku náhradní odměnu proplacenou státem skrze tu zlou parazitující Dilii
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    THE_SECOND_GUY: Divil by ses, ale knihovna odvádí poplatky Dilii, takže autoři z toho něco mají.
    PIZI
    PIZI --- ---
    WITTGENSTEIN: No a proč musí do knihovny? Jak to, že jeho návštěvou knihovny vznikne menší újma, než zkopírováním knihy?
    THE_SECOND_GUY
    THE_SECOND_GUY --- ---
    WITTGENSTEIN: jistě... já do knihovny chodim pravidelně... a víš proč hlavně? že za dvě stovky ročně si přečtu klidně dvěstě knížek....
    to jako neni kradení? jako když člověk dá za internet dvě kila měsíčně a pak si stahuje co se mu zlíbí? jakej je v tom rozdíl?
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    THE_SECOND_GUY: Slyšel jsi někdy o instituci zvané knihovna? Před lety jsem s pomocí Britské rady zasloužil, aby v té pražské měli celého Sandmana v originále. Slyšel jsi někdy o antikvariátech? Já jo - a prý že se tam za dvacet třicet kaček dají nakoupit hezké knížky.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam