• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BOUCHIAutorské právo v 21. století
    FIN
    FIN --- ---
    SHINIGAMI: jenže háček spočívá v tom, že kopírování se svolením je to, co já vidím jako ok. buďme upřímní, pro spoustu nemainstreamových a rovněž začínajících tvůrců to může být prospěšné (když oni svolí, ofc). ovšem úspěšní tvůrci dobrých produktů mají právo se rozhodnout, že takovou propagaci nepotřebují, mají k tomu nakonec i dobrý logický důvod (jsou dobří, lidé jejich produkty chtějí) a že prostě chtějí za své produkty peníze. proč ne? jako kdokoliv jiný.

    můj postoj není radikální. nepůjdu k sousedovi přes plot a neklepnu mu a nesežeru králíka s tím, že jich má hodně, víc než zvládne - ty ano? nevloupám se vinaři do sklepa a nevychlastám mu baterii lahví s tím, že potřebuje, aby někdo šířil jeho slávu - ty ano? atd. tak kde se u všech všudy bere, mně naprosto nepochopitelná, představa, že by se tak mělo zacházet s díly tvůrců?
    KLDR
    KLDR --- ---
    kopírování není krádež .....a nikdy nebude ... jde prostě jen o to že dotyčný se cítí poškozen protože i když stale dílo vlastní tak mu nekdo nezaplatil za to že si to přečetl.to já zase můžu říci na co kupovat knihu když nevím jestli mi neco vůbec dá ??od rohlíku v krame vím co čekat . tady si nekdo imaginarne stanovuje cenu za vsechno možný a ve výsledku to může bejt panflet . když koupim neco v krame mam zaruku ze kdyz to bude šmejd muzu to vratit do zaruční doby..knihu koupim a po 10 stranach ji zahodím ze je nuda...ale zaplatit ji musím celou ....takže bych to tu opravdu moc nerozmazal
    THE_SECOND_GUY
    THE_SECOND_GUY --- ---
    FIN: haha, "tys to označil" jako úspěšný tvůrce....
    a o tom právě mluvim... úspěšný jsou ty, jejichž díla se stahujou zadarmo, ale jakmile jsou placený, tak se na ně lidi vyserou....

    já osobně nemam důvod něco tvořit, proč bych to dělal? tenhle tvuj argument a požadavek je fakt zcestnej....
    FIN
    FIN --- ---
    (omluva, samozřejmě nic a nic neukáže a já už nebudu krmit.)
    SHINIGAMI
    SHINIGAMI --- ---
    FIN: nikdo ti nic zakazovat nechce. Chapu ze te kopirovani stve, i kdyz tvuj pristup je radikalni a pochybuju ze ty sam jsi nikdy nic nezkopiroval. Na druhou stranu kopirovani tu je a bude a rada zdroju ukazuje, ze ma i pozitivni vlivy, i kdyz ty ses rozhodl videt na tom jen to spatne. To o cem mluvim ja je zpusob, jak z te sede zony dostat penize, ktere by z ni jinak proste nevypadly. Ve prospech vsech zucastnenych. Ale samozrejme jsou i jine, me by treba nevadilo moct si knizku predplatit, takze autor a dalsi by meli sve jiste/jistejsi a je rada dalsich moznosti.
    FIN
    FIN --- ---
    THE_SECOND_GUY: prozatím, ty nulo, jsi zde za pisálky označil několik lidí, které já znám jako úspěšné tvůrce a překladatele, někdy nejnáročnějších současných děl. cos vytvořil ty? alespoň jeden kousek prosím...
    FIN
    FIN --- ---
    SHIGORBIRDMAN: nikoliv. jen za jedince, kteří se tak rozhodli učinit, což mohou a navíc jedině oni. kdyby řekli "takhle ne", tak tak ne. easy.
    SKOT
    SKOT --- ---
    THE_SECOND_GUY: pokud původnímu autorovi na stahování zdarma nic nevadí má svobodnou volbu dílo uvolnit pod CC licencí
    THE_SECOND_GUY
    THE_SECOND_GUY --- ---
    PIZI: ok, takže druhá strana urážet může, ale já ne? tyjo, to je přesně ta demokracie do který jsem se chtěl narodit....
    ale tak dobře... je teda podle vás všech vpořádku, že díky malý skupince lidí, tj. menšině, která se považuje za umělce, bysme my ostatní měli platit i za díla, který tahle menšina vůbec nevyprodukovala a původnímu autoru na stahování zdarma vůbec nic nevadí?
    SHIGORBIRDMAN
    SHIGORBIRDMAN --- ---
    BOUCHI: na trolla, zvlast hloupeho, pomuze jen ignorovani nebo bananovani. Ac bananovani a cenzuru opravdu rad nemam, mlady svazak se do kategorie "ignoruj, protoze v reale bys mu dal pres drzku" zaradil velice rychle.


    THE_SECOND_GUY: jelikoz jsi profesionalni troll, coz potvrzuje i tvoje motto, prekvapovalo by me, kdybys na to nebyl zvykly. Jsi takovy drsnak i v realnem svete, nebo jsi naopak ten typicky velky drsny internetovy hrdina, ktery v realnem svete tise kunka bokem a boji se otevrit pusu?
    PIZI
    PIZI --- ---
    Second - Argumentuj, neurážej.
    SHIGORBIRDMAN
    SHIGORBIRDMAN --- ---
    FIN: takze... lidi, kteri siri svoje dila volne vymenou za dobrovolne platby, merchandising a podobne (webove komiksy, i najake knihy se najdou, pocitacove hry a podobne) povazujes za opovrzeni hodne zebraky stojici na ulici s kloboukem?
    THE_SECOND_GUY
    THE_SECOND_GUY --- ---
    BOUCHI: což jenom svědčí o tvý mrzký a zanedbatelný inteligenci... ale co, na despotickej přístup jsem už zvyklej, takže jestli se budeš díky tomu cejtit jako Velkej Diktátor s Velkym Dickem, klidně mi to RO dej, to je u vás nemastnejch-neslanejch, neutrálních, nezajímavejch a nerozhodnutejch lidech právě to srandovní....
    BOUCHI
    BOUCHI --- ---
    BTW, ac jsem v jadru pro neomezovani svobody projevu, tak to, cco tu predvadi THE_SECOND_GUY je uz IMHO natolik za hranici slusneho chovani, ze mam sto chuti s nim nalozit jako s opilcem zvracejicim v hospode. a dat mu to tu read only.
    THE_SECOND_GUY
    THE_SECOND_GUY --- ---
    hlavně to je klub nějakejch zneuznanejch zakřiknutejch pisálků, který se dožadujou platby za něco, co nemá žádnej význam....
    ("maminko, oni mě ty zlí piráti okradli o 0,06 halíře tim že si to stáhli z rapidu, myslíš že je můžu žalovat?" - "ale synku, ty tvoje sračky přece nestojí ani za 0,03 halíře, tak neni to pro tebe spíš pocta, že si to někdo stáhnul?")
    BOUCHI
    BOUCHI --- ---
    WITTGENSTEIN: Hele, me jako cloveka, za jehoz rodinu stat odvadi ty poplatky z vypujcek (na ktere pro zmenu moje rodina prispiva svymi danemi) nezajima, jake ruzne agendy Dilia ma a jake jsou jednotlive dilci naklady na ne. Vidim-li, ze z toho, co si na pokryti nakladu strhne z tech penez za vypujcky, evidentne dotuje i dalsi agendy, mam snad jeste pravo rict, co si o takovemhle pristupu myslim.

    FIN: "nevím, z jakého titulu bych zrovna já měl být ten ubožák, kterému byste zakazovali prodat produkt za jím stavenou cenu" Kdo te k tomu nuti, ja snad?
    Navic SHINIGAMI psal, ze to myslel jako doplnkovy system, ne nahradu - tedy neco co by se dalo nazvat "nadaci na podporu ceskych autoru", ovsem s adresnym smerovanim prispevku.
    THE_SECOND_GUY
    THE_SECOND_GUY --- ---
    FIN: nepřipadá.... produkuj kvalitní díla, a pár lidí si tě koupí, což ti musí stačit na živobytí... ovšem produkuj to co teď (tj. vlastně nic) a budeš směšněj, že za ty sračky požaduješ, aby ti někdo platil...
    FIN
    FIN --- ---
    BOUCHI: ne, já jsem rád, že dostanu alespoň něco narozdíl od vás, pirátů, kde bych mnohdy nedostal vůbec nic. jinak řečeno, dilia je menší zlo než vy.
    FIN
    FIN --- ---
    BOUCHI: přidej si mě na seznam. mě by to uráželo taky. ani ty, ani někteří jiní zde nepropagujete to, že byste chodili do obchodů, nosili si odtamtud zboží a dle své úvahy *něco* házeli do kasičky u dveří, tak nevím, z jakého titulu bych zrovna já měl být ten ubožák, kterému byste zakazovali prodat produkt za jím stavenou cenu a z jakého titulu mě byste chtěli nutit akceptovat, co vy si usmyslíte, že mi dáte. jako omezování mé svobody vám to jaksi nepřipadá?
    KLDR
    KLDR --- ---
    WITTGENSTEIN: když koukam jak si natěšený tak ti rád poskytnu zdroj svých informací...ale prosím pssst je to tajný

    http://soundcloud.com/zambosi/pane-nohavico
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam