• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BOUCHIAutorské právo v 21. století
    THE_BALROG
    THE_BALROG --- ---
    BORGDOG: poctou to asi nebylo a jistě se mohl někdo vztekat. Nicméně se asi lišil počet vytvořených kopií (jednotky kusů vs. stovky až tisíce dneska), a tedy i takovej ten špatně vyjádřenej "ušlej zisk".

    Ostatně při kopii obrazu bylo lepší zajít přímo za mistrem se žáídostí o kopii jeho obrazu, protože u kopisty jsi neměl záruku, že to zkopíruje stejně působivě, zatímco přímo u něj ta šance byla mnohem větší.
    NYX
    NYX --- ---
    BORGDOG: Dnes zas ten sdilejici riskuje stihani a absurdne vysoke tresty, to neni pocta, ze do toho nekdo jde? :)
    BORGDOG
    BORGDOG --- ---
    MOUNTBATTEN: Ne, ekvivalent by byl hezky si pořídit knihtisk, celou knihu opsat, osobně vysázet a svázat. :-) Mimochodem, platí se OSA poplatky z knihtisku? Přece je to taky "nástroj použitelný k nelegálnímu kopírování," jen o něco pomalejší než Xerox. :-)
    BORGDOG
    BORGDOG --- ---
    NYX: To je sporné. Vzhledem k úsilí, jaké musel kopírovač vynaložit - nebylo pro autora spíše POCTOU, že se někdo rozhodl něco takového kvůli jeho dílu podstoupit?
    MOUNTBATTEN
    MOUNTBATTEN --- ---
    BORGDOG: tak moralni clovek, kdyz k necemu proste pristup nema (a neni to vec zivota a smrti) nemel by se snazit to ochcat.
    (ale predstava, ze nesmi jet si ji koupit je v mych ocich to stejne, jako knihy, ktere se uz ani tistene koupit nedaji. Mozna jit do knihovny, celou si ofotit, zaplatit dve kacky za list a donest ji knihari svazat. V pripade vitonky: usit si ji, ten vzorecek natisknout razitkem z brambor :-)))))) )
    SIRLOON
    SIRLOON --- ---
    BORGDOG: nerikam, ze to neni kravina, jen rikam, ze tam neco takoveho podle me bylo (muzu se i plest, nebo sem spatne pochopil ten text)
    NYX
    NYX --- ---
    THE_BALROG: ale autora daneho dila kopirovani tehdy i dnes poskodilo stejne, ne?
    SIRLOON
    SIRLOON --- ---
    REINITA: nooo, pro me jako laika ten vyklad byl asi jiny nez pro znalce :) ale rozhodne tam byla i pasaz o dovozu zarizeni, ktere rusi nebo obchazeji nejakou ochranu (v mem pripade modchipy pro hrani kopirovanych her na playstationu) a rozhodne tam nic o velkodovozu nebylo. Bylo jen receno ze kdo dovazi, nebo prodava, atp. ale o typu dovozu nic receno nebylo
    BORGDOG
    BORGDOG --- ---
    THE_BALROG: Snad vyjma poslední věty nemohu nic namítat - a proto taky NEJSEM stoupenec "revolucí" typu naprostého zrušení AZ.
    REINITA
    REINITA --- ---
    SIRLOON: a nebylo to náhodou v kontextu obchodních zásilek?
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    WITTGENSTEIN: Jasny, vsak to zatim asi probiha, zijete, prosperujete, ne. Ber jako teorii do budoucna, pokud by se vybirani plateb za knizni predmety rozpadlo jeste vice nez ted. Coz muze nastat.
    BORGDOG
    BORGDOG --- ---
    SIRLOON: Výborně - a teď jen stačí totéž vztáhnout na notebooky, přenosné disky, paměťové karty, apod. s "nelegálním obsahem." Odkud asi ACTA čerpala inspiraci... salámová metoda v praxi.
    THE_BALROG
    THE_BALROG --- ---
    A ještě k tomu argumentu "stovky let copyright nebyl a taky to šlo", co tu někteří odborníci na ekonomii a sociologii vytasili:

    Stovky let taky nebyly k dispozici technologie pro pohodlnou replikaci umění. Ve středověku, pokud jsi chtěl mít kopii obrazu, co má tamten obchodník ve svym paláci, musel jsi najmout mistra malíře, který si za to řekl slušnou sumu, a ten ti to udělal. Případně mistra opisovače, který pár měsíců, které si nechal proplatit, strávil nad přepisovaným kodexem. Vytvoření kopie díla tak bylo velice nákladné, cenou klidně i stejné jako vytvoření originálu.

    V okamžiku, kdy si můžeš zajít do copycentra, nebo máš doma skener a nebo si jakákoliv cvičená opice může doma naskenovat knihu - neřku-li náročnost deseticentimetrového pohybu rukou se zmáčknutým pravým tlačítkem myši a kliknutím na volbu "kopírovat do...", jsme na úplně jiné náročnosti duplikace díla.

    Což je detail, který tito při své analýze vcelku opomíjí.

    (A duplikace není to samé, co "půjčení knihy kamarádovi", nebo při půjčení fyzického nosiče jej může zároveň číst jen jeden člověk; při kopii tolik, kolik kopií bylo vytvořeno.
    SIRLOON
    SIRLOON --- ---
    MOUNTBATTEN: jestli se nepletu, tak v novele autorskeho zakona z r. 2000 byl odstavec ktery jasne rikal ze pokud se nekdo snazi dostat na nase uzemi plagiat nebo napodobeninu neceho, tak celni organ je opravnen padelek zabavit a predat k jeho likvidaci. Jinymi slovy, ano, celnik by ti mohl vzit kabelku pokud by mohl prokazat ze je to falsum a dat ji na likvidaci. Sminky a tampony by sis pak musela tahnout v ruce a po kapsach
    BORGDOG
    BORGDOG --- ---
    THE_BALROG: Předběhl jsi mě. :-)

    MOUNTBATTEN: Jenže co když do té Vídně prostě jet NEMŮŽU? Zastávám názor, že prodejce by se měl přizpůsobovat spotřebiteli, nikoliv naopak. Plus, argument na "kvalitu" knih směřoval hlavně k otravování DRM (nemyslím "sociální," ale Adobe).

    A ano, vím, že to byl vtip. :-)
    THE_BALROG
    THE_BALROG --- ---
    BOUCHI: neblbni, fotkys součástí mixexu nemohou plnit funkci mixeru, tedy mixovat. Čitelné fotky listů knihy funkci knihy plní.
    MOUNTBATTEN
    MOUNTBATTEN --- ---
    BORGDOG: no ja porad nevidim ZAS TAK VELKY, ospravedlnitelny, rozdil mezi NENI DOSTUPNA a NENI MI FINANCNE DOSTUPNA. Oboji mi prijde jako alibismus
    (i kdyz prvni bod mi prijde pochopitelnejsi a v pripade knih u titulu ani tistene nedostupnych jeste vic. Kazdopadne bych "kniha dostupna pouze tistene" neprirovnavala k "nemoznosti si vitonku koupit", protoze v knize jde o obsah, ne o medium (tj.ten obsah MUZES ziskat, kdyz se prodava aspon tistene). Spis bych to prirovnala k tomu, ze vitonka neni dostupna na CR trhu, tak se pro ni musi jet do Vidne)

    Ovšem smutná pravda je, že řada "pirátských" knih je digitalizována výrazně kvalitněji než to, co je na prodej legální mam asi stesti, ze toto se mi nestalo, u tech koupenych. Bohuzel u piratskych ano:-(

    A jinak sem to myslela spis jako vtip!
    PREVIT
    PREVIT --- ---
    BOUCHI: Ted bude docela tezky ten mixer precist...:)
    BOUCHI
    BOUCHI --- ---
    FIN: Nerozhazel jsem mixer ale fotky jednotlivych jeho soucasti. tedy ekvivalent fotek jednotlivych listu knihy.
    PREVIT
    PREVIT --- ---
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam