• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BOUCHIAutorské právo v 21. století
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    A dost, jdu překládat, aby bylo co pirátit :)
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    MARWIN: K tomu geniálnímu způsobu: nemusí platit zdaleka všichni. Ale počet černých pasažérů nesmí drasticky převýšit počet platících, jinak se to sesype jako domeček z karet.
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    OJIRIO: Velmi jednoduše: mějme knihu A. Čtenář si ji před 15 lety touží přečíst. Jenže - ouha! - nechce se mu platit. Před patnácti lety má smůlu, buď počká, až bude k mání v knihovně, nebo si ji nepřečte.
    Fastforward 15 let. Stejná situace. Čtenář si zadá jméno knihy do vyhledavače a většinu ji má do minuty u sebe. Kniha byla pro všechny praktické účely znárodněna: je přístupná pro všechny, jen majetkový prospěch z toho autorovi nekyne.

    Ohledně rozdílu myšlenka /dílo fakt doporučuju samostudium.
    MARWIN
    MARWIN --- ---
    WITTGENSTEIN: 100k jsem placnul protoze jsem si z 500+ prisvevku drive pamatoval ze se operovalo s vic nez trena mulama a byl jsem liny hledat, melo to slouzit k demonsraci ze celkovych stazeni je redove vic nez prodanych kusu (coz snad je)

    jinak, mne je to celkem jedno,(ted jsem googlil co je xTrance), ja to vidim tak ze:

    - omezit stahovani/kopirovani bude asi stejne ucinne jako omezit alkohol za prohibice v US
    - tistene knihy nevyhynou jeste dost dlouho
    - ted probiha prvni vlna odporu, proti scannerum kteri se profi ebooku tezko muzou rovnat
    - druha ze vzedme kdyz se den po vydani objevi na warez starnkach ebook s odstranenym drm
    - cele se to uklidni az kdyz nekdo vymysli novy genialni zpusob jak autori dostanou odmenu za kazdy pouzity examplar, protoze na to uzivatele dobrovolne pristoupi


    SHINIGAMI: ono to halvne neni vubec podstatne


    WITTGENSTEIN: probehly minimalne dva pokusy (viz MARWIN ) ve kterych autori kteri je podnikli prohlasuji, ze piratsky ebook zveda prodeje papiru, coz by implikovalo cisty zisk
    OJIRIO
    OJIRIO --- ---
    WITTGENSTEIN: A jak se znarodnuje nebo "krade" zazitek? Stat na tebe mozna kasle, ale korporatni lobby zabavniho prumyslu je s tebou a ta jak se zda ma na stat velky vliv...

    Jinak me klidne pouc, o tom jak se lisi v tomto kontextu myslenka a dilo? Dusevni vlastnictvi meni pravidla ohledne vzoru - textovych, grafickych, hudebnich ale i myslenkovych - nejblize k tomu maji patenty, a ja se bavim o DV, ne jen o literature...
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    FERRYH: Díky, že dokazuješ mou tezi. NIKDO neví, jaký je čistý efekt. Může to být čistá ztráta, může to být čistý zisk, může to být šul nul. Proto by bylo lepší tento argument vůbec nepoužívat, protože fakt nevíme.
    SHINIGAMI
    SHINIGAMI --- ---
    Btw kdyby nam Alraune poskytla podrobnejsi data o prodejich jejich knih tak bychom misto dohadovani se mohli i k necemu dojit.
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    JUNIPETRUS: Překladatel, v překladatelských kruzích docela známý - for whatever it's worth.
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    JUNIPETRUS: prekladatel
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    OJIRIO: Jinak samozřejmě lžeš, jak Rudé právo tiskne.
    1) Nejde o fyzický rukopis. Jde o zážitek, který máš ze čtení téhož.
    2) Stát na mě zvysoka kašle. Vynutitelnost autorského práva je mizivá. Kolik uploaderů bylo poslední dobou potrestáno, he?
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    WITTGENSTEIN: pokud mi dokzaes odpovedet kolik z takto vycucaneho z prstu cisla v te kalkulaci je pak opravdu ctenaru co by si tu knizku FAKT koupily .. tak se rad pokusim spocitat to... i kdyz ja a matika nejde moc dohromady to rikam rovnou...

    no nebudu jedovatej reknu to na plnou hubu: tva rovnice ma vic neznamych nez je zdravo a neni ani nahodou nejak "treba i hypoteticky" mozne dosazovat za "rovna se" nejake cislo... je to proste blbost asi tak v intencich jako kdyz se pocita kolik andelu se vejde na spicku jehly :))
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    WITTGENSTEIN: nejake priklady takove znarodneni? Co si pod tim mame predstavit?
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    OJIRIO: Buď od té lásky a prostuduj si rozdíl mezi myšlenkou a dílem, ook?
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    FERRYH: Ne, to byl příklad. Kolega předřečník mluvil o 100k staženích, uznej, že jsem se držel při zdi (žádná jiná data než z toho článku z Instinktu nemám). Ale počítám s jistým multiplikačním efektem - jak je to jednou venku, dostane se to na Uloz.to, torrenty, lidi si to budou posílat mailem a tak. To na podstatě mé otázky nic nemění: čistý zisk nebo ztráta?
    Ještě jednou: kladu OTÁZKU. Moc rád bych na ni znal odpověď.
    SHINIGAMI
    SHINIGAMI --- ---
    WITTGENSTEIN: co to zkusit jinak? Knizky se po netu bezne siri v balicich po tisicih, ma to par kilo, proc to tahat po jednom, ze? Kolik myslis, ze zvladne takovy nadseny pirat-ctenar precist knizek? Myslim ze na pomer 1 stazeni : 1 precteni to v prumeru zdaleka nevypada...
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    WITTGENSTEIN: a si mam predstavit pod tim, kdyz reknes, ze jsi autor?
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    WITTGENSTEIN: zajimave kde beres ty cisla... :))) i ja a mam za to ze jsem informovany docela slusne
    A domnival jsem se dosud, ze na xTrance prumerne od jednoho titulu (a to uz je zatracene zadanej titul prekladovky, ktera ebookem vubec neni a nebude v prodeji) se pohybuje kolem 200-300 stazeni v den po konci hajeni ...a hend v tomtez kalkulovani vidim druhou zasdni chybu:
    za druhe: Alraune ma nastaveno od nakladatele (Pilcha) na xTrance u ebooku prinejmensim rocni hajeni a link na palmknihy kde si to muze ctenar koupit nez skonci hajeni ... domnivam se dokonce 5tilete u prodavaneho ebooku... presne to nevim jelikoz nevim co ma Pilch dohodnuto za hajeni s xTrancem ... (nastavi si to nakladatel jak chce a jak dohodne.. podle sveho usudku a xtrance mu vetsinou vyjde vstric)

    tim to tve hruzne, strasne xtrance sosani ebooku dostava ponekud falesne vyzneni ne ??
    :))

    rekl bych ze zakladem jakekoliv kalkulace je pouzivat alespon trosku realna cisla... nebo se pletu? je normalni aby se cislum v kalkulaci pridavalo tolik nul navic?! zda se ze si prejal od IFPI a OSA jejich system vypoctu usleho zisku.... :)))

    vemme libovolne nam se hodici cislo a vynasobme ho pokud mozno nekolikrat tak aby se ziskalo pekne kulate cislicko co pusobi jako varovny vztyceny prst...a vydesi...
    a na tom cisle si pak trvejme at se deje co se deje... :)))

    to je znama praxe techto previtu... :)))
    i ty brute??!
    OJIRIO
    OJIRIO --- ---
    WITTGENSTEIN: To by platilo pokud by ti znarodnili fyzicky rukopis. Ze se chlubis s tim co jsi vymyslel a nekdo to siri dal je prirozene, to ze stat ti dava privilegium ho za to trestat uz je silenost... pokud chces ovladat distribuci svych myslenek tak se dohodni s temi kterym je rikas nez je vyzvonis...
    ENKIE
    ENKIE --- ---
    WITTGENSTEIN: To je pravda, neexistuje zadne "pravo" na autorsky obsah zadarmo. Co existuje, je spekulativni snaha komercnich subjektu dosahnout zisku tvorbou autorskeho obsahu. Jak si to zajisti nebo nezajisti, je jenom jejich individualni problem, nikoho jineho.

    Ti tvurci samozrejme maji zajem na tom vydelat, a muzou za timhle ucelem uzavirat nejake smlouvy s uzivateli a odberateli, davat do svych produktu DRM a ruzne je omezovat, to je jiste racioalni. Je ale jen jejich problem si zajistit vynuceni naroku plynoucich z tech smluv. Oni sami by meli nest naklady na toto vynucovani podminek plynoucich ze smluv, ktere oni uzavreli, a pocitat s temito naklady. Je to proste jen jejich spekulace, nejsou tu zadne "zajmy celku", jako ostatne nikdy.

    Je naprosto hrozny, ze tyhle naklady a rizika chteji hodit na stat a na "spolecnost", ie. na druhe. Ale holt v dnesni dobe je toto typicke, kazdy ma pocit, ze ma na neco nejake naroky. Od tech nejbohatsich kapitalistu (aby ti druzi prispivali na ochranu jejich majetku) az po ty nejchudsi.
    BOUCHI
    BOUCHI --- ---
    SHIGORBIRDMAN: Zkusim zatim aspon ty sve (protoze procitat zpetne vsech 1300 postu se mi moc nechce, svoje posty si vyfiltruju), pak se to muze doplnovat.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam