• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BOUCHIAutorské právo v 21. století
    Hledání konsensu o možné nové podobě autorského zákona držícího krok s realitou 21. století
    rozbalit záhlaví
    OJIRIO
    OJIRIO --- ---
    WITTGENSTEIN: A jak se znarodnuje nebo "krade" zazitek? Stat na tebe mozna kasle, ale korporatni lobby zabavniho prumyslu je s tebou a ta jak se zda ma na stat velky vliv...

    Jinak me klidne pouc, o tom jak se lisi v tomto kontextu myslenka a dilo? Dusevni vlastnictvi meni pravidla ohledne vzoru - textovych, grafickych, hudebnich ale i myslenkovych - nejblize k tomu maji patenty, a ja se bavim o DV, ne jen o literature...
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    OJIRIO: Jinak samozřejmě lžeš, jak Rudé právo tiskne.
    1) Nejde o fyzický rukopis. Jde o zážitek, který máš ze čtení téhož.
    2) Stát na mě zvysoka kašle. Vynutitelnost autorského práva je mizivá. Kolik uploaderů bylo poslední dobou potrestáno, he?
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    WITTGENSTEIN: pokud mi dokzaes odpovedet kolik z takto vycucaneho z prstu cisla v te kalkulaci je pak opravdu ctenaru co by si tu knizku FAKT koupily .. tak se rad pokusim spocitat to... i kdyz ja a matika nejde moc dohromady to rikam rovnou...

    no nebudu jedovatej reknu to na plnou hubu: tva rovnice ma vic neznamych nez je zdravo a neni ani nahodou nejak "treba i hypoteticky" mozne dosazovat za "rovna se" nejake cislo... je to proste blbost asi tak v intencich jako kdyz se pocita kolik andelu se vejde na spicku jehly :))
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    WITTGENSTEIN: nejake priklady takove znarodneni? Co si pod tim mame predstavit?
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    OJIRIO: Buď od té lásky a prostuduj si rozdíl mezi myšlenkou a dílem, ook?
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    FERRYH: Ne, to byl příklad. Kolega předřečník mluvil o 100k staženích, uznej, že jsem se držel při zdi (žádná jiná data než z toho článku z Instinktu nemám). Ale počítám s jistým multiplikačním efektem - jak je to jednou venku, dostane se to na Uloz.to, torrenty, lidi si to budou posílat mailem a tak. To na podstatě mé otázky nic nemění: čistý zisk nebo ztráta?
    Ještě jednou: kladu OTÁZKU. Moc rád bych na ni znal odpověď.
    SHINIGAMI
    SHINIGAMI --- ---
    WITTGENSTEIN: co to zkusit jinak? Knizky se po netu bezne siri v balicich po tisicih, ma to par kilo, proc to tahat po jednom, ze? Kolik myslis, ze zvladne takovy nadseny pirat-ctenar precist knizek? Myslim ze na pomer 1 stazeni : 1 precteni to v prumeru zdaleka nevypada...
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    WITTGENSTEIN: a si mam predstavit pod tim, kdyz reknes, ze jsi autor?
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    WITTGENSTEIN: zajimave kde beres ty cisla... :))) i ja a mam za to ze jsem informovany docela slusne
    A domnival jsem se dosud, ze na xTrance prumerne od jednoho titulu (a to uz je zatracene zadanej titul prekladovky, ktera ebookem vubec neni a nebude v prodeji) se pohybuje kolem 200-300 stazeni v den po konci hajeni ...a hend v tomtez kalkulovani vidim druhou zasdni chybu:
    za druhe: Alraune ma nastaveno od nakladatele (Pilcha) na xTrance u ebooku prinejmensim rocni hajeni a link na palmknihy kde si to muze ctenar koupit nez skonci hajeni ... domnivam se dokonce 5tilete u prodavaneho ebooku... presne to nevim jelikoz nevim co ma Pilch dohodnuto za hajeni s xTrancem ... (nastavi si to nakladatel jak chce a jak dohodne.. podle sveho usudku a xtrance mu vetsinou vyjde vstric)

    tim to tve hruzne, strasne xtrance sosani ebooku dostava ponekud falesne vyzneni ne ??
    :))

    rekl bych ze zakladem jakekoliv kalkulace je pouzivat alespon trosku realna cisla... nebo se pletu? je normalni aby se cislum v kalkulaci pridavalo tolik nul navic?! zda se ze si prejal od IFPI a OSA jejich system vypoctu usleho zisku.... :)))

    vemme libovolne nam se hodici cislo a vynasobme ho pokud mozno nekolikrat tak aby se ziskalo pekne kulate cislicko co pusobi jako varovny vztyceny prst...a vydesi...
    a na tom cisle si pak trvejme at se deje co se deje... :)))

    to je znama praxe techto previtu... :)))
    i ty brute??!
    OJIRIO
    OJIRIO --- ---
    WITTGENSTEIN: To by platilo pokud by ti znarodnili fyzicky rukopis. Ze se chlubis s tim co jsi vymyslel a nekdo to siri dal je prirozene, to ze stat ti dava privilegium ho za to trestat uz je silenost... pokud chces ovladat distribuci svych myslenek tak se dohodni s temi kterym je rikas nez je vyzvonis...
    ENKIE
    ENKIE --- ---
    WITTGENSTEIN: To je pravda, neexistuje zadne "pravo" na autorsky obsah zadarmo. Co existuje, je spekulativni snaha komercnich subjektu dosahnout zisku tvorbou autorskeho obsahu. Jak si to zajisti nebo nezajisti, je jenom jejich individualni problem, nikoho jineho.

    Ti tvurci samozrejme maji zajem na tom vydelat, a muzou za timhle ucelem uzavirat nejake smlouvy s uzivateli a odberateli, davat do svych produktu DRM a ruzne je omezovat, to je jiste racioalni. Je ale jen jejich problem si zajistit vynuceni naroku plynoucich z tech smluv. Oni sami by meli nest naklady na toto vynucovani podminek plynoucich ze smluv, ktere oni uzavreli, a pocitat s temito naklady. Je to proste jen jejich spekulace, nejsou tu zadne "zajmy celku", jako ostatne nikdy.

    Je naprosto hrozny, ze tyhle naklady a rizika chteji hodit na stat a na "spolecnost", ie. na druhe. Ale holt v dnesni dobe je toto typicke, kazdy ma pocit, ze ma na neco nejake naroky. Od tech nejbohatsich kapitalistu (aby ti druzi prispivali na ochranu jejich majetku) az po ty nejchudsi.
    BOUCHI
    BOUCHI --- ---
    SHIGORBIRDMAN: Zkusim zatim aspon ty sve (protoze procitat zpetne vsech 1300 postu se mi moc nechce, svoje posty si vyfiltruju), pak se to muze doplnovat.
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    ENKIE: Jinak to, co si napsal v prvním odstavci platí i v opačném gardu pro autory. Abstraktní kolektivní zájem je pak jakési "lidské právo na všechen autorský obsah na světě, 24/7, zadara", konkrétní individuální zájem je zájem autor dostat peníze z ebooku za lidových 99 kaček.
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    ENKIE: Pomatený socialismus je situace, kdy se autorovi dílo znárodní, načež se mu doporučí, aby si "vymyslel lepší obchodní model".
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    MARWIN: Ach, my autoři jsme blbečci, kteří nepochopili fungování internetu.

    Rád bych si tedy nechal od lidí, kteří nahlédli podstatu internetu (a ví, že je celý v té krabičce, jak to ukazovali v IT Crowd), vysvětlit tohle:

    Mějme xtrance funkční. Za měsíc si tam něco stáhlo přes šest tisíc lidí.
    Dejme tomu, že 4000 si jich stáhlo relativní novinku od Alraune, protože je první den po hájení. Kolik z nich
    1) stáhne a nechá zapadat digitálním prachem?
    2) stáhne, přečte, nekoupí si a
    a) nikomu o tom neřekne
    b) řekne kámošům u piva, že ta Neomilnerová píše kraviny
    c) řekne kámoškám u vína, že některé scény byly vážně rajcovní
    3) stáhne, přečte, hne se v něm svědomí a knihu si buď koupí, nebo si aspoň koupí tu příští, páč se mu nebude chtít čekat.

    Řekněte mi, jaká je to proporce mezi jednotlivými kategoriemi. Řekněte mi, jaký je poměr mezi ušlým ziskem (kdy čtenář byl jinak nucen koupit knížku, protože je na nich stejně závislý jako Alraunini upíři na krvi, ale takhle ji dostane zadarmo a ušetří) a získanými čtenáři (kteří by jinak v obchodě o tu knížku ani nezavadili, protože by je nenapadlo si ji otevřít).
    Povězte mi, jaký je pro autora čistý výsledek, nebo laskavě uznejte, že o tom víte kulový jako všichni ostatní, že věštíte z křišťálové koule (ale ta vaše je 2.0, protože víte, že internet je v té černé krabičce z IT Crowd) a že byste radši měli STFU.
    ENKIE
    ENKIE --- ---
    SHIGORBIRDMAN: S lidma, kteri se ti snazi vnutit, ze bys mel pro nejaky abstraktni kolektivni zajem obetovat sve zajmy realne, individualni, se da debatovat dost tezko, protoze ti v podstate rikaji, ze by jsi se mel obetovat pro ty druhe a vymenou neziskat nic, jen nejaky pochybny dobry pocit jakesi moralni nadrazenosti. To je pak nemozne dosahnout kompromisu, nema to nic spolecneho s dohadovanim se na trhu, kde tim dohadovanim se a smenou vzdy aspon neco malo muzes realne ziskat.

    Kdysi se tvorbe pochybnych kulturnich hodnot venovali mnisi v klasterech, profesori na univerzitach a ruzni amatersti nadsenci. Platili to jini nadsenci, verici, rodice bohatych studentu a slechta touzici po zviditelneni se, a fungovalo to. Osobne nevidim duvod, proc by to takto nemelo byt i nadale, rozhodne pro to nebudu obetovavat ani kousicek svoji svobody.

    Cimz nerikam, ze pro me neni mnohdy jednodussi a vyhodnejsi si autorske dilo zakoupit, a take to casto delam, ale musi to byt proste skutecne pro me lepsi alternativa nez si to stahnout. Nejaky pomateny socialismus maskovany jako autorska "prava" (spis *naroky na zisk*, vynucene a zajistene statem) si od statu vnutit nenecham.
    SHIGORBIRDMAN
    SHIGORBIRDMAN --- ---
    BOUCHI: hele, nechces projevit jako otec zakladatel aktivitu a ty zajimavejsi (minimalne sve) navrhy hodit na nastenku?
    SHIGORBIRDMAN
    SHIGORBIRDMAN --- ---
    BOUCHI: jak rikam, kazdy si mele svou :)
    nejake navrhy tady padly, sam jsem jich par predhazoval, ale velice rychle to zmizelo pod nanosem rvani zlodeji / stahovani neni kradez atd.

    Jak to nakonec vsechno dopadne si rict netroufam, protoze ani jeden extrem (totalni policejni stat a kontrolovane mysleni/sireni informaci ve stylu velkeho bratra na jedne strane, softwarovy komunismus a anarchie na druhe) se mi vubec nelibi. Idealisticky mam porad nadeji, ze i u nas budou lidi trochu rozumnejsi a nauci se prispivat / platit za co, to se jim libi.
    BOUCHI
    BOUCHI --- ---
    SHIGORBIRDMAN: Nojo, zbytecna debata ... ja tady mel par navrhu uprav AZ ktere by reflektovaly realitu, ale ze strany autoru AFAIK zazniva akorat "nam to takhle vyhovuje". Prestoze v dusledku aktualni reality dochazi k masivnimu poruzsvani AZ, kteremu ovsem jde zabranit jen za cenu podstatne vetsich pruseru. Takze k cemu pravo ktere neni vymahatelne?
    SHIGORBIRDMAN
    SHIGORBIRDMAN --- ---
    Marne vzpominam, jestli v tehle cele divoke debate (kterou sleduju jen na pul oka, neni mozne sledovat ty tisice prispevku vsechny) kdy objevil nekdo, kdo by obhajoval fud Acta, pouze zastupci "svobody" s velkym nadsenim plivou na kazdeho kdo nesouhlasi stoprocentne se stahovanim, ze je velky fasista, ktery chce zavirat male deti s Actou...

    Na druhou stranu, cela tahle debata je opravdu prevazne zbytecna, mimo jine proot, ze to neni ani tak debata jako kazdy si mele svoje :)
    MARWIN
    MARWIN --- ---
    KLDR: Aniz bych chtel nejak obhajovat AZ nebo ACTA, pokusim se torchu vysvetlit/obhajit reakce autoru tady.
    1) vetsina z nich o tom vi houby - zvlaste lidi co delaji do knih, tak umi zapnout pocitac, umi napsat email, ale nikdy se do hloubky nezabyvali principy internetu, ani pocitacu obecne
    2) jde jim o zivobyti - Arlaune napsala ze musi prodat 3000 knih aby dosahla na prumerny plat (pokud si dobre vzpominam). A ted vidi: "100 000 stazeni" ma plne pravo byt vydesena, ze prijde o zivnost, ze priste tam bude 103 000 stazeni a cas a prace venovana dilu skonci v pr...
    1+2 = 3) snadno se jim da lhat, vydesit je jeset vic a nahnat do tabora zatvrzelych odpurcu jakekoli inovace.

    Tezko si v tomhle ustrasenem negativistickem state (at si taky zanadavam na cechy jak to nemam rad) nekdo kdo si mysli ze mu jde o zivobyti dovoli byt nad veci. Tezko udela to co Gaiman (ktery ma dost zdroju aby si nadhled mohl dovolit), a da aktualne prodavanou knihu online zdarma jenom aby overil jestli prodej klesne nebo stoupne. Navic logika 1stazeni=1neprodana kniha dava na prvni pohled perfektni smysl, a to ze to tak nefunguje uz vyazaduje aby ses uklidnil a zamyslel.

    PS treba se tam zitra potkame ;)

    PPS mne ted zivi de facto internetova reklama, obor stabilni asi tak jako Polonium
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam