BORGDOG: Docela velkým problémem podle mne (nejsa odborníkem) může ale být dokázání onoho neoprávněného užití. Krádež je jasná. Máš tu věc a nezaplatil jsi? Hotovo. Jak se ale dá rozumně prokázat, že jsi přečetl e-book, co máš na počítači?
Takže se na to asi musí jít jinak a zastánci autorských práv si položí otázku: "Proč asi může mít člověk u sebe na disku zkopírovaný e-book?" Opovědí, které dávají smysl, mnoho není. Z té nejjasnější: "proto, aby si ho přečetl" pak vyplývá, že "stáhnutí = akce za účelem neoprávněného užití". Je ale samozřejmě možné, že máš e-bookovou verzi papírové knížky, kterou sis koupil, aby sis ji ve čtečce mohl číst i v tramvaji, nebo u moře. Pak se můžeš prokázat oním papírovým originálem. Samotného mne nyní nenapadají další možnosti, proč bys mohl mít u sebe na disku knížku, neměl k ní žádný doklad, jako že ti ji třeba poslalo nakladatelství k recenzi, a neměl bys ji tam za účelem, že ji chceš přečíst.
Nedivím se proto tomu, že se často dává rovnítko mezi: stažená =
ukradená neoprávněně užitá. Ostatní "výmluvy" mi trochu připomínají situaci (a to berte s nadsázkou), kdy chlápek stojí s kuchyňským nožem od krve nad probodnutou mrtvolou a říká: "já ho nezabil, nikdo mne to neviděl dělat!" :)