• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BOUCHIAutorské právo v 21. století
    Hledání konsensu o možné nové podobě autorského zákona držícího krok s realitou 21. století
    rozbalit záhlaví
    SHIGORBIRDMAN
    SHIGORBIRDMAN --- ---
    YMLADRIS: to zalezi na tom, jakou smlouvu uzavre. Pokud dal nakladateli vyhradni prava na sireni elektronickou formou, po dobu platnosti nesmi dost logicky davat na svuj web


    BORGDOG: AFAIK jim to nikdo nezaplatil, ale kdyz vylezla ta velka zmena, tak v klasifikaci tiskaren a kopirek byla i polozka tiskova zarizeni pro sepcialni ucely nebo tak nejak, presne si to opravdu nepamatuju, do ktere vpodsatte spadalo vse od automatu na listky po tiskarnicky na uctenky a podobne. Proste teoreticky by si na tom nekdo mohl vytisknout nejake to autorske dilo. Demence stejneho radu jako pokuta za neplaceni televiznich poplatku z nefunkcni stare televize pouzite jako dekorace.

    BORGDOG
    BORGDOG --- ---
    SHINIGAMI: Jenomže kdoví, na jaké právní problémy oboustranně by to narazilo - plus, beru námitku, že u knih je autor jen "první článek řetězu." Nakladatel, ale třeba i ilustrátor, sazeč, apod. by měli důvod si stěžovat, že "oni nic." A pokud řekneš, ať si tedy mikroplatby zřídí taky, tak jsme zas u toho nátlaku, co se mi nelíbí.

    SHIGORBIRDMAN: Ugh... to fakt zkusili? No, jízdenka, to je opravdu literární dílo jak noha.

    ALRAUNE: Taky pěkný tedy. :-(
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    Nicmene, smi vubec autor takoveto machinace u sveho dila (cudlik Platte mi) delat? Kdyz prava na jeho dilo ma nakladatel?
    SHIGORBIRDMAN
    SHIGORBIRDMAN --- ---
    YMLADRIS: to je sice zajimave (flattr), ale pokud se to nerozsiri, tak z toho asi bohuzel nic rozumneho nebude :/
    ALRAUNE
    ALRAUNE --- ---
    BORGDOG: Zeptej se roberta... potom, co je celá Tina k dostání na palmknihách jako ebook, nechal to promazat. Do dvou dnů to tam bylo celé znova.
    SHIGORBIRDMAN
    SHIGORBIRDMAN --- ---
    BORGDOG: pokus o vyber vypalneho z tiskaren na listky MHD (tiskove zarizeni jineho typu nebo jak to bylo klasifikovano) "zasluhy" za nevybirani z datovych nosicu dorovnava.


    SHINIGAMI: on vubec existuje nejaky rozumny mikroplatebni system? Paypal je k tomu nejbliz a AFAIK dokud je to z paypalu na paypal ucet, tj nikoli ze platis na paypal kartou, tak k tomu mel byt pouzitelny (jen pri platbe kartou si sebere prilis mnoho)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    The Zeitung - těsně druhý nejdůvěryhodnější zpravodajský portál na českém internetu - Flattr. Malý klik pro tebe, velký skok pro internet!
    http://zeitung.cz/techno/209-flattr-maly-klik-pro-tebe-velky-skok-pro-internet

    tady je konkretni cudlik, ktery si autori muzou pridat na stranku. Ovsem to by chtelo pridat primo na stranku, kde se stahuje konkretni dilo, nebo teda zamontovat odkaz do te knizky, jak tu kdosi psal... ale je to zacatek
    SHINIGAMI
    SHINIGAMI --- ---
    ALRAUNE: mikroplatby jsou delany prave na to, aby se daly posilat maly penize bez velkych nakladu. Paypal se na to nehodi, tam mas poplatky z kazdy transakce, stejne jako se nevyplati posilat bura bankovnim prevodem.
    BORGDOG
    BORGDOG --- ---
    ALRAUNE: Fakt? To jsem ani netušil, já jak jsem zběžně procházel linky na knihy, tak jsem našel snad jen dva na uložto a bylo mi i potvrzeno, že tam se knihy moc nedávají. Problém vidím v tom co říkám: Jakýkoliv "přínos" této akce bude naprosto převážen negativní reklamou, co tím Dilia nabere. Vezmi si, jak dodnes tlučou Talaše kvůli pratchettovské estrádě - a do jisté míry neprávem.
    JIXIPEN
    JIXIPEN --- ---
    ALRAUNE: Vím, že to není ideální, ale co do té Tiny, co tam je ke stažení, nějak "propašovat" povídání o tom, že když už teda tu knížku chtějí pirátit, tak ať pošlou nějaké peníze tam a tam? Jak se pak rozdělíš s vydavatelem, je už na vás dvou.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    jeste co se tyce ochoty lidi platit: na slovensku snad ma/mel probihat nejaky projekt pausalniho prodeje e-novin, tj. pristup k plnym verzim papirovych novin na netu, za nejake predplatne. Nevite nekdo, zda to funguje, tj. lidi za to plati, i kdyz noviny jsou prece na netu zdarma (v orezanejsi verzi)?
    ALRAUNE
    ALRAUNE --- ---
    SHINIGAMI: Mikroplatební systémy jsou pořád dost drahé... najdi si na lupě, co píše Jirka VLček o platbách přes paypal. Implementace je prostě hodně složitá na to, abych se utržily halíře.
    BORGDOG
    BORGDOG --- ---
    JIXIPEN: Ano, přesně tak to je. DILIA nijak neparticipuje na právě těch typech "výpalného," co jsou nejvíc kritizovány, to znamená CD, disky, apod. To je POUZE vymoženost OSY, bohužel lidé tenhle rozdíl nevidí.
    ALRAUNE
    ALRAUNE --- ---
    JIXIPEN: Z kopírek, kopií a z výpůjček. No, imho je zaměření na net a úložiště logické a pokud jde o ulozto, možná je tam knížek minimum, ale Tina Salo je tam furt, do dvou dní po tom, co ji RObert nechá smazat, je tam zas. Zrovna tak Kotleta.
    SHINIGAMI
    SHINIGAMI --- ---
    WITTGENSTEIN: ber to jako jednu z moznosti. Samo o sobe to vyhodne neni, jako doplnek si myslim ze fajn.

    ALRAUNE: Ruzne mikroplatebni systemy uz existuji, muzes vytvorit virtualni ucet per kniha, napriklad. Samozrejme ze nezajistis, aby si kazdy stahovac klikl. Na druhou stranu, pokud to pouzije obcas nekdo, je to porad plus pro autora. Pokud to pouzije vic jak jedna dvacetina stahovacu (beru padik z knihovny : petka skrz button) je to pro autora vyhodnejsi, nez kdyby sli vsichni do knihovny. Implementovat podobny button je dneska pomerne trivialni (mohla by si to vzit na triko treba organizace zastresujici autory, aby se to nedelalo na desetkrat) a tipl bych, ze ruzna bookfora by se nebranila tomu dat takovy button na spravna mista.
    BOUCHI
    BOUCHI --- ---
    JIXIPEN: Dilia dostava jeste penize za vypujcky z knihoven.

    Poplatky z kopirek by se mely uplne zrusit, protoze:
    1) Jak pises, je levnejsi si knizku koupit nez si ji nechat zkopirovat.
    2) Tudiz se kopiruji akorat knizky, ktere nejsou ke koupeni.
    3) Tudiz se nekopiruje beletrie, protoze kdyz uz ma clovek k dispozici original ke zkopirovani, tak si ho proste precte a duvod kopirovani odpada. (A pokud tu knizku chce mit doma, tak stejne jako original a ne na xerolistech.)
    4) Zbyva odborna literatura, ucebnice a skripta - ovsem vzhledem k bodu 1) je to chyba prislusnych vydavatelu, ze ten ci onen titul neni ke koupi. Nevidim duvod, proc by student mel vydavateli doplacet na to, ze si povinnou studijni literaturu nema moznost koupit ci pujcit.
    JIXIPEN
    JIXIPEN --- ---
    ALRAUNE: Takže mi chceš říci, že Dilia, která rozděluje odměny dle toho, co kdo skutečně napsal, dostává odměny jen z kopírek.

    A odměny z pamětí do foťáků, kazet do videokamer, disků pro programátory a jiných podobných věcí, dostává OSA, která to rozděluje výhradně podle hraní písní v rádiu?

    Ano, sem by se měla Dilia zaměřit - jenže to by musela jít do křížku s OSA.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    ALRAUNE: tak nemyslim cokoliv jako cokoliv od vynalezu knihtisku, ale cokoliv ve smyslu mnohem vic nez dnesni legalni e-shopy (tam bud nic neni nebo je to porad jeste drahe)

    cili zatim z toho proste lepe vychazi kooperace se Sberaci. ale verim, ze se to pohne.
    BORGDOG
    BORGDOG --- ---
    ALRAUNE: Momentálně se nejvíc bojím spoluúčasti DILIE na plošných "medializovaných" žalobách proti serverům, jako se teď přidala k ulozto. Je to směšné už jen proto, že právě na ulozto je podle mě knížek minimum. Také se tím ničeho nedosáhne - ovšem na veřejnosti vydatně to podpoří právě dojem, který je široce rozšířený i tady, že OSA a DILIA jsou "teplí bratři pod dekou." Srstka místo aby se snažil této pověsti zbavit, tak jako by ji chtěl ještě podpořit.
    ALRAUNE
    ALRAUNE --- ---
    YMLADRIS: www.dilia.cz
    ALRAUNE
    ALRAUNE --- ---
    YMLADRIS: Žádný zpoplatněný zdroj ti do pěti minut neposkytne cokoli. Pokud si nastavíš nereálné podmínky, nevyhoví jim prostě nikdo, ale to není omluva pro přístup "nic vám nedám".
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam