• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BOUCHIAutorské právo v 21. století
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    ALRAUNE: jo tak to ja neznam; imo kazdy tusi co je OSA, dilia znate jen vy. Co presne dela Dilia?
    ALRAUNE
    ALRAUNE --- ---
    BORGDOG: No, pokud se Dilia bude snažit dostat poplatky i z jiných míst, než z kopírek, bude to logické, právě proto, že kopírování je na ústupu, naopak, aktuální problém jsou ebooky.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    BORGDOG: Jenom upresnim, ze ja sberar nejsem, ale jsem spokojena, ze Sberaci existuji a furt to monitoruji, takze se staci jen pozeptat a oni maji ci sezenou, pripadne za cokoladu. Pokud by byla jistota ze do peti minut si ze site stahnu cokoliv snadno (nemusim kazdy rok resit jaky warez mechanismus je letos moderni) a bylo by to za levno (cca radove min nez publikace v obchode), platila bych bez problemu. Ale mas pravdu, ze kazdy k tomuto ma jiny pristup.
    ALRAUNE
    ALRAUNE --- ---
    YMLADRIS: Proč nová, my svůj svaz přece máme. Vycházej z toho, co dělá Dilia teď, ne z nějaké hypotetické nové desperátní organizace.
    BORGDOG
    BORGDOG --- ---
    ALRAUNE: To je fakt, ale stejně... myslím, že jakmile DILIA začne hledat inspiraci u OSY nebo se ji snažit "dohnat," bude to cesta do pekel bez ohledu na důvody.
    BOUCHI
    BOUCHI --- ---
    ALRAUNE: Na Dilii si nikdo nestezuje? Za ten pokus zpoplatnit kopirky v knihovnach a ve skolach naprosto brutalnimi castkami (podle poctu pristroju, nikoli zhotovenych kopii) by Srstka zaslouzil verejne zbicovat.
    ALRAUNE
    ALRAUNE --- ---
    JIXIPEN: Jo? Můžeš o tom zjistit něco víc? Taky mám povídky na webu... ovšem je fakt, že ne celé knihy, to by vadilo v první řadě nakladatelům.
    ALRAUNE
    ALRAUNE --- ---
    JIXIPEN: Nemá.
    BORGDOG
    BORGDOG --- ---
    YMLADRIS: Myslím, že obě máte trochu pravdu - problém je v přístupu. Ty holt jsi sběrač, zatímco Alraune pragmatický Vulkánec. :-) A mezi se stahovači se prostě vyskytují obě kategorie, přesto si myslím, že jde najít cestu, aby byli spokojeni oba.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    ALRAUNE:
    ALRAUNE: preloz si jako "u nas za 1/4 ceny oproti ulozisti, ktere plati OSA", OSA = nova organizace zastupujici literarni autory.
    ALRAUNE
    ALRAUNE --- ---
    BORGDOG: Jenže pro Srstku je Viewegh určitě důležitější, než ty nebo já... a počty stažení jeho děl jsou taky asi vyšší. Každá značka má svou cenu...
    JIXIPEN
    JIXIPEN --- ---
    ALRAUNE: Jasně, jenže pokud chceme uvažovat o něčem obecně platném, tak je třeba brát v úvahu i OSA. Tzn. asi řešení existuje - otázkou je, nakolik bude OSA ochotná se "vzdát" hudebníků, kteří o ni nestojí.

    A BTW - ono to ani u Dilia neplatí 100% - znám autora, který má knihy na internetu na svém webu a Dilia ho otravovala, že to má stáhnout.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    ALRAUNE: No to prave prece nevis, zda neco chce, nebo ne ... kdyz nekdo vystavi pack Knizni klub 2000-2010, samozrejme si ho kazdy stahne, co kdyz by na podzim hodne prselo a byl cas na cteni.

    Opacne se da zeptat, cim tebe (autorku) poskozuji lidi, co si to stahnou, ale pak neprsi, takze nectou.
    ALRAUNE
    ALRAUNE --- ---
    YMLADRIS: S OSA nemají autoři literárních děl nic společného.
    BORGDOG
    BORGDOG --- ---
    ALRAUNE: Jenže nakolik řvou zastoupení a nakolik jen Srstka, aby vzbudil dojem, že "drží basu?" Prozatím jsem viděl (ale možná jen koukal na špatná místa - to nevylučuji) řvát jen Viewegha a ještě asi dva další - kteří rozhodně nebyli z kategorie "méně prodávaných."
    JIXIPEN
    JIXIPEN --- ---
    ALRAUNE: Jenže pokud má Dilia příjmy pro autory jen a pouze z náhradních autorských odměn - a knížky se už dávno v Copy centrech nekopírují (protože než to kopírovat vyjde levněji si knihu koupit) + mnoho autorů zjišťuje, že je snadné se k Dilii přihlásit, tak za snižování odměn nemůže pirátství.

    Nevíš, zda má Dilia peníze i z náhradních autorských odměn za paměťová média nebo zda to si "vyřvala" jen OSA s Intergramem?
    ALRAUNE
    ALRAUNE --- ---
    YMLADRIS: OSA ani jiný autorský svaz sám nic poskytovat nebude, prostě vybere poplatky od úložišť.
    ALRAUNE
    ALRAUNE --- ---
    JIXIPEN: Neregistrovaná díla pro Dilii prostě neexistují. Neplatí za ně, nestará se o ně.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    nevim jak je to v celosvetovem meritku, ale pokud to u nas prevezme OSA nebo neco jako OSA, lidi to opet neprijmou, protoze OSA je vseobecne vnimana jako parazit a mafian.

    Lidem podle mne v principu nevadi platit (aspon urcite vrstve lidi), ale musi platit za neco co vnimaji jako adekvatni sluzbu. Je to videt z toho, ze spousta lidi (data nemam) si plati za rychlejsi pristup na rapidshare atd. IMHO jim bude jedno, zda z takoveho pausalu pujde neco na konektivitu a neco autorum; POKUD TO ZUSTANE PRIJATELNE LEVNE, cemuz u molochu typu OSA neverim. Takze zase vzniknou mirrory 'u nas to same co u osy ale za 1/4 ceny!'
    ALRAUNE
    ALRAUNE --- ---
    BORGDOG: Srstka ovšem taky musí vyhovět zastoupeným... pokud budou platby Dilie klesat, jako že klesají (hlavně kvůli zvýšení počtu zastoupených), a pirátství se bude jevit jako reálný problém, začnou zastoupení autoři řvát a Srstka bude muset něco dělat.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam