• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BOUCHIAutorské právo v 21. století
    ALRAUNE
    ALRAUNE --- ---
    BORGDOG: Hele, já nevím... myslím, že jakákoli reklama padne, jakmile Dilia začne cokoli vyžadovat.
    BORGDOG
    BORGDOG --- ---
    ALRAUNE: Podívej se, co padá tady - křik, že nakladatelé jsou paraziti, kteří jedou v holportu s "vyděrači" z DILIE - přičemž ono "vydírání" je zdůvodněno argumenty, které pro DILII vůbec neplatí. Při správné reklamě věřím, že by hodně kritiků pochopilo, v čem je DILIA užitečná, férová a proč ji autoři potřebují. Ale ve chvíli, kdy se hodí na úroveň OSY je s tímto konec - protože fakt je, že zdůvodňovat férovost a užitečnost OSY jde občas dost těžko.
    SHIGORBIRDMAN
    SHIGORBIRDMAN --- ---
    YMLADRIS: mit "zebratko" na paypalu "podporte me hladovejiho autora" klidne mit muzes. Pokud pridat ze to plati jen pro piraty, kteri okradaji nebohy Albatros, asi by se to albatrosu nemuselo libit :)
    ALRAUNE
    ALRAUNE --- ---
    YMLADRIS: Demonstrovat nemusíme, ale taky nemůžeme říct "dyť jo, ať si to stahujou". Je na každém, u koho vydává a za jakých podmínek. Jakmile uzavře smlouvu, musí ji dodržet a věř, že u velkých nakladatelství jsou smluvní pokuty za každej prd.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    SHIGORBIRDMAN: ne, myslela jsem zda na svem webu muzes mit "pokud nekde kradete moje dilo vydane Albatrosem, koukejte mi poslat Kc 50"
    SHIGORBIRDMAN
    SHIGORBIRDMAN --- ---
    jinak koukam na ten Flattr, tomuhle fandim, byt nemam moc nadeji, ze by se to nejak masoveji rozsirilo
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    ALRAUNE: Jasny. Takze jste v podruci nejakych setrvacnych instituci, ktere na realitu zareaguji nejdriv za 10 let, cili vam nezbyva nic jineho nez demostrovat proti xtrance. celkem blby
    SHIGORBIRDMAN
    SHIGORBIRDMAN --- ---
    YMLADRIS: to zalezi na tom, jakou smlouvu uzavre. Pokud dal nakladateli vyhradni prava na sireni elektronickou formou, po dobu platnosti nesmi dost logicky davat na svuj web


    BORGDOG: AFAIK jim to nikdo nezaplatil, ale kdyz vylezla ta velka zmena, tak v klasifikaci tiskaren a kopirek byla i polozka tiskova zarizeni pro sepcialni ucely nebo tak nejak, presne si to opravdu nepamatuju, do ktere vpodsatte spadalo vse od automatu na listky po tiskarnicky na uctenky a podobne. Proste teoreticky by si na tom nekdo mohl vytisknout nejake to autorske dilo. Demence stejneho radu jako pokuta za neplaceni televiznich poplatku z nefunkcni stare televize pouzite jako dekorace.

    ALRAUNE
    ALRAUNE --- ---
    BORGDOG: K čemu je Dilii pozitivní reklama? Jak vidíš, většina lidí neví, že existuje a z popularity u stahovačů Dilia odměny autorům nezaplatí.
    ALRAUNE
    ALRAUNE --- ---
    YMLADRIS: Úplně košer to není a nedovedu si představit, jak bych něco takového vysvětlovala Albatrosu. Autor o své újmě "stažení" díla legalizovat nemůže, zvlášť pokud má ve smlouvě nakladatel právo i na elektronickou verzi. Pokud ne, tak by to teoreticky možné bylo. Jenže dneska už si každý dává do smluv i elektronickou verzi.
    BORGDOG
    BORGDOG --- ---
    SHINIGAMI: Jenomže kdoví, na jaké právní problémy oboustranně by to narazilo - plus, beru námitku, že u knih je autor jen "první článek řetězu." Nakladatel, ale třeba i ilustrátor, sazeč, apod. by měli důvod si stěžovat, že "oni nic." A pokud řekneš, ať si tedy mikroplatby zřídí taky, tak jsme zas u toho nátlaku, co se mi nelíbí.

    SHIGORBIRDMAN: Ugh... to fakt zkusili? No, jízdenka, to je opravdu literární dílo jak noha.

    ALRAUNE: Taky pěkný tedy. :-(
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    Nicmene, smi vubec autor takoveto machinace u sveho dila (cudlik Platte mi) delat? Kdyz prava na jeho dilo ma nakladatel?
    SHIGORBIRDMAN
    SHIGORBIRDMAN --- ---
    YMLADRIS: to je sice zajimave (flattr), ale pokud se to nerozsiri, tak z toho asi bohuzel nic rozumneho nebude :/
    ALRAUNE
    ALRAUNE --- ---
    BORGDOG: Zeptej se roberta... potom, co je celá Tina k dostání na palmknihách jako ebook, nechal to promazat. Do dvou dnů to tam bylo celé znova.
    SHIGORBIRDMAN
    SHIGORBIRDMAN --- ---
    BORGDOG: pokus o vyber vypalneho z tiskaren na listky MHD (tiskove zarizeni jineho typu nebo jak to bylo klasifikovano) "zasluhy" za nevybirani z datovych nosicu dorovnava.


    SHINIGAMI: on vubec existuje nejaky rozumny mikroplatebni system? Paypal je k tomu nejbliz a AFAIK dokud je to z paypalu na paypal ucet, tj nikoli ze platis na paypal kartou, tak k tomu mel byt pouzitelny (jen pri platbe kartou si sebere prilis mnoho)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    The Zeitung - těsně druhý nejdůvěryhodnější zpravodajský portál na českém internetu - Flattr. Malý klik pro tebe, velký skok pro internet!
    http://zeitung.cz/techno/209-flattr-maly-klik-pro-tebe-velky-skok-pro-internet

    tady je konkretni cudlik, ktery si autori muzou pridat na stranku. Ovsem to by chtelo pridat primo na stranku, kde se stahuje konkretni dilo, nebo teda zamontovat odkaz do te knizky, jak tu kdosi psal... ale je to zacatek
    SHINIGAMI
    SHINIGAMI --- ---
    ALRAUNE: mikroplatby jsou delany prave na to, aby se daly posilat maly penize bez velkych nakladu. Paypal se na to nehodi, tam mas poplatky z kazdy transakce, stejne jako se nevyplati posilat bura bankovnim prevodem.
    BORGDOG
    BORGDOG --- ---
    ALRAUNE: Fakt? To jsem ani netušil, já jak jsem zběžně procházel linky na knihy, tak jsem našel snad jen dva na uložto a bylo mi i potvrzeno, že tam se knihy moc nedávají. Problém vidím v tom co říkám: Jakýkoliv "přínos" této akce bude naprosto převážen negativní reklamou, co tím Dilia nabere. Vezmi si, jak dodnes tlučou Talaše kvůli pratchettovské estrádě - a do jisté míry neprávem.
    JIXIPEN
    JIXIPEN --- ---
    ALRAUNE: Vím, že to není ideální, ale co do té Tiny, co tam je ke stažení, nějak "propašovat" povídání o tom, že když už teda tu knížku chtějí pirátit, tak ať pošlou nějaké peníze tam a tam? Jak se pak rozdělíš s vydavatelem, je už na vás dvou.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    jeste co se tyce ochoty lidi platit: na slovensku snad ma/mel probihat nejaky projekt pausalniho prodeje e-novin, tj. pristup k plnym verzim papirovych novin na netu, za nejake predplatne. Nevite nekdo, zda to funguje, tj. lidi za to plati, i kdyz noviny jsou prece na netu zdarma (v orezanejsi verzi)?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam