• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BOUCHIAutorské právo v 21. století
    MARWIN
    MARWIN --- ---
    FERRYH: ma xtrance jednoho cloveka, ktery by za nej mohl jednat, zkousel kontaktovat dilii? hadam ze klasicka instituce neumi a/nebo nemuze jednat s 'anonymni komunitou'
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    podle men ma DILIA naprosti neskutecne skveleho potencionalniho partnera v tom xtrance ze kerycm by se mela dohodnout... ale nechce... divne...
    vem si ejn to ze xtrance ma dosud na ceskem a slovenskem ebook trhu skoro monopol v tom archivovani volne dostupencjh ebooku... to je potencial jak svina!
    a neskutecne vyhodne startovaci okno...
    jenze za dva tri roky se v tom modelu xtrance vzhledne a vykrade ho par desitek jinejch serveru a pak to konci... okno zavrene.... sance ztracena.. a urcite ne k dobru DILIE a nakladatelum a autorum..
    MARWIN
    MARWIN --- ---
    Jinak, proc by mohla fungovat e-knihovna na principu plat pausal - stahuj si co chces. demonstruji na vzorku populace 1 clovek (ja)

    kdyz http://mlp.cz uverejnila na svych strankach prvni ebooky zdarma, stahl jsem co slo (desitky) za celou dobu co tom mam jsem z toho precetl 1ks, vim, ze tam maji od te doby hodne novych kousku, ale uz jenom tak listuju katalogem, s tim ze kdyz by se mi neco libilo tak si to stahnu - u knih zdarma na palmknihach jsem uz preskocil uvodni greedy fazi, proste to tam je a kdyz budu potrebovat tak si tam sahnu. Pri dobre zvolenem pausalu bych nemel problem platit za takovou sluzbu, po moznem uvodnim nadseni, bych konzumoval standardnim tempem bez potreby stahovat, cistit a sirit, proste proto ze tam toho je moc a ze je to dostupne. Z toho co jsem cetl po internetu a bavil se s lidma nejsem sam, kdo ma tenhle pristup. Proste warezeni je prace, a od urciteho veku/prijmu uz je jednodussi/schudnejsi zaplatit za oficialni kanal.
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    QZUZKA: personifikujes, tohle co riaks plati treba o ulozistich.... a i tam ma DILIA pravo jednat za autora... nedavno sem tu lepil co autor podepisuje kdyz se prida do DILIA ... mimo jine i to ze haji jeho zajmy pokud dochazi k rozmnozeninam elektronickeho dila a to nejen v cz ale i zahranici automaticky pokud autor neuvede jmenovite zemi ve ktere si tomu tak nepreje... (CZ je automaticky ani a nelze jinak na to ma DILIA monopol)

    o xTrance to ale neplati... to je zcela ale uplne zcela beziskovej projekt... naopak do toho ti lide ta komunita strka penize horem pade ze svych kapes... a to nemalo!
    proc by najednou meli otocit na obrtliku?
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    shrnuji co rekl Bouchi a Skot
    ramcove by mohlo xTrance zacit fungovat jako e-knihovna pokud by tu byla vule od DILIE uznat jej a dohodnout se s nim ... podle mne totiz knihovni zakon a AZ ma dost prostoru a mezer aby takovyto subjekt mohl existovat.. trosku jsme v tom patral a opravdu to vypada zajimave... jenz nedokazu tu ted tak z patra citovat ty clanky zakonu... nejsem pravnik.. tak mi jen zkuste verit ze podle mne to fakt je mozne...

    a dostavame se k tomu dulezitemu co nakousl Skot: je tu vule tohle umoznit a zoficializovat??

    neni stale vetsi vule hlavne od DILIE spis kriminalizovat tohle a zastavit veskere snahy i za cenu toho ze by to bylo velice elegantni reseni neudrzitelne situace?

    vsichni vime ze neni mozne zastavit xTrance a pripadne nasledniky pokud by trance zaniklo... tak proc sakra neni chut ani vule se s nim dohodnout?? KURVA vzdyt si DILIA sama pomalu kope hrob! za par let NEBUDE situace lepsi... BUDE horsi... a servery jako je xTrance se uz NEBUDOU ani chtit nejak dohodnout... bude jim to suma fuk...
    uz ted DILIA a pan srstka tou snahou xTrance kriminalizovat a zastavit jeho provoz jen zpusobili ze TED je trance prakticky nepostizitelne.. je to jen linkovaci web s databazi publikaci od kere vedou jen linky nekam na uloziste k ebookum.. a to uz skoro ted neni ani seda zona.. je to skoro oficialni a praven skoro nepostizitelne...

    kam to pujde dal? podle men az tam ze xTrance a podobne knihovny se "pouci" s NIMA (mineno - DILIA) jsou dinosauri... pockame az vymrou... na strane techto serveru je zcela zrejme ten mic... oni mohou cekat az se trh zhrouti... pro DILIA a nakladatele a autory to ale nebude nic dobreho... zda se ze si to proste ale neuvedomuji... na jejich strane FAKT neni ten mic... co tedy KURNIK sopa chtej?? ach jo.. :O(((
    QZUZKA
    QZUZKA --- ---
    SKOT:
    vidím jeden rozdíl v tom, že knihovny jsou v zásadě neziskové a opravdu "šíří vzdělanost", zatímco nový e-poskytovatel by to dělal primárně kvůli zisku (předpokládám, ať už dříve nebo možná nepatrně později), a i kdyby přímé platby poctivě dělil a zisk měl z reklamy/z převedení si lidí jinam - a pak už nevidím důvod, proč by měla práva autora (jakkoliv na ně někteří nevěří) ustupovat byznys zájmu provozovatele. =>v takovém případě bych čekala, že by s každým autorem (nebo spíš původním vydavatelem) měl mít uzavřenou konkrétní smlouvu, kolik majitel práv požaduje za zařazení do fondu...
    BOUCHI
    BOUCHI --- ---
    SKOT: Zatim asi ne, leda az nekdo doda nejakou novou dostatecne relevantni studii o tomhle dopadu. Zatim vime o konkretnich dopadech na prodejnost jak kladnych (Coelho, Doctorow), tak mozna zapornych (Etxebarria - clanek v Guardianu neuvadi konkretni cisla).
    SKOT
    SKOT --- ---
    BOUCHI: rozdíl mezi dopadem výpůjčky fyzické knihy a šířením digitálních dat znovu rozebírat nebudeme že ne? :)
    BOUCHI
    BOUCHI --- ---
    SKOT: "nakolik věříme v to že autor/vydavatel má právo rozhodovat o způsobu šíření svého díla"
    No tak evidentne v pripade knihoven to pravo nema - tj. nemuze zakazat verejne knihovne, aby jeho knizku koupila a pak ji pujcovala. Muze se pouze zaregistrovat u Dilie a pak se domahat prislusne odmeny, kterou Dilia dostane od statu za knihovni vypujcky.
    SKOT
    SKOT --- ---
    BOUCHI: e-knihovny v zahraničí obvykle fungují jako služba kamenných knihoven, na tom není nic divného s ohledem na šíři služeb které knihovny zajišťují - na druhou stranu osobně si myslím že to není neoddělitelné a že by e-knihovnu mohl provozovat úplně někdo jiný

    obávám se že zda takovou změnu považujeme za zásadní nebo ne úzce souvisí s tím jak dalece považujeme výpůjčky e-knih za chytrý nápad a nakolik věříme v to že autor/vydavatel má právo rozhodovat o způsobu šíření svého díla
    BOUCHI
    BOUCHI --- ---
    SKOT: Unika mi, jak souvisi starosti klasickych knihoven s moznosti vzniku e-knihovny.
    A navic by ta zmena nebyla IMHO nijak zasadni, rozhodne ne tolik jako nektere zmeny ktere se chystaji nebo ktere byly navrhovany.
    SKOT
    SKOT --- ---
    BOUCHI: tak to pak není o Dilii ale o zásadní změně autorského zákona o které v současnosti u nás nikdo neuvažuje - vlastně není nikdo kdo by ji prosazoval, knihovny mají dost starostí ukočírovat ty stávající změny které se chystají než aby si mohly vyskakovat a takové věci prosazovat
    BOUCHI
    BOUCHI --- ---
    SKOT: No Dilia prece dostava od statu poplatky za knizni vypujcky v klasickych knihovnach (ktere pak rozdeluje autorum). A taky nikdo nepresvedcuje drzitele prav k tomu, aby dovolili klasickym knihovnam mit ve fondech jejich knihy. (Ba dokonce do nekterych je museji dodavat povinne.)
    SKOT
    SKOT --- ---
    BOUCHI: jak dalace by Dilia mohla asistovat? mohla by zprostředkovat jednání ale potřeba přesvědčit jednotlivě ty držitele práv by přece zůstala ne?
    BOUCHI
    BOUCHI --- ---
    SKOT: Tak zrovna tohle je vec, kterou by bylo pomerne jednoduche resit pres Dilii, akorat ze ta by si z tech penez 15 % strhla.
    SKOT
    SKOT --- ---
    FERRYH: 3. teoreticky ano ale musela by mít taková knihovna smluvně ošetřené všechny vydavatele/autory a to je příliš velké sci-fi, reálnější by bylo vytvořit paralelně vedle xTrance takovou knihovnu a rozšiřovat ji postupně - problém je že subjekt pohybující se takto v šedé zóně bude pro kohokoliv s vyjímkou stávajících spolupracujících vydavatelů/autorů problematický partner; navíc vydavatelů ochotných do takového modelu jít s kýmkoliv nikdy nebude moc - zatímco naše knihovny na toto téma nepříliš úspěšně jednají v USA se množí vydavatelé kteří z výpůjčních modelů své e-knihy stahují protože se jim to ekonomicky nevyplácí

    4. ulozistě mohou stejně tak - musí si zkrátka jednotlivě smluvně ošetřit vztahy s jednotlivými držiteli práv

    FERRYH
    FERRYH --- ---
    hadkama a "filozofovanim" na tema "zlaty fond" "moralnost stahovani" (smirte se uz jednou pro vzdy, ze tyto nazory se nadaji sjednotit! Co clovek to jine citeni! tak tomu bylo uz od praveku...) jen spamujete a odbihate od zajimave diskuse, ktere nekam MUZE dospet, teda tohle: BOUCHI: SKOT:

    zkuste se k tomu vratit...
    da se najit model jak konkurovat warezu? jiste ze da!
    1.) Amazon prodej ebooku (u jinych digitalne sirenych medii si jiste dosadite misto amazonu jiheho uspesneho distributora) funguje!
    ...a to i presto ze piratstvi, teda warezem sirene anglicke knizky, je v angloamerickem kniznim svete mnohem masivnejsi - piratske ebooky jsou nabizene v milionovych kvantech!
    To ceska a slovenska ebook scena je mnohem mensi a take mnohem ohleduplnejsi. stale se tu zapomina: NIKDE absolutne NIKDE v celem svete nenajdete neco takoveho jako je hajeni novinek, jak vyslych jen papirove, tak prodavanych ebookem... presto u nas model amazonu nefunguje (zatim ... nez sem opravdu vtrhne amazon) ...
    dulezita je teda otazka PROC?
    zkusme na to odpovedet...

    a jako dalsi aspekt k veci nahazuji jinou udicku, ktera tu VUBEC nezaznela:

    3.) bylo by mozne treba xTrance komunitu pretransformovat na oficialni ebook knihovnu, co by pak platila z prispevku i autorum?

    4.) totez navazane pak: bylo by totez mozne (nejak s jinym modelem) u ulozist jako je uloz.to a podobne?? teda aby platily ze stahovaneho?
    SKOT
    SKOT --- ---
    BOUCHI: taky možný výklad, existuje podobný výklad k našim rakouským autorským zákonům formujícím se v 19. století? za koho kopali jejich tvůrci?
    BOUCHI
    BOUCHI --- ---
    SKOT: Ano, copyrightove zakony "vynutil" technicky pokrok, ale nikoli kvuli ochrane autoru pred sirenim jejich del. Viz napr. zde www.pirati.cz/wiki/_media/kci:tl_12_2001.pdf strana 3.

    SKOT
    SKOT --- ---
    BOUCHI: ty copyrightové zákony do určité míry vynucoval technologický pokrok a čím dostupnější technologie na šíření tím větší roli hrál copyright takže proměnlivost jeho významu v čase obávám se takřka znemožňuje takovou věc určit...možná kdyby se někdo víc orientoval v počátcích copyrightu v 18./19. století tak by se na základě nějakých konkrétních řešených sporů dalo něco odvodit

    BOUCHI: ta čtvrtina by zasloužila prolustrovat s jak velkou stříbrnou lžičkou v puse se narodila :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam