• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VSOUKOLOHLORKolapsy komplexních společností
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Já bych jen zdůraznil, že kolaps každopádně proběhne jinak, než čekáme - a navíc tak či onak v průběhu procesu umřeme (nejpozději během několika desítek let - sešlostí věkem).

    Pozoruhodná je tedy nemožnost objektivního pozorování našeho vlastního kolapsu - lze pouze spekulovat.

    Jinak jakkoliv Blistu většinou kritizuju, tak text:
    Most, který někam vede
    http://www.blisty.cz/art/58972.html
    mě docela baví.

    Akorát si myslím, že ten, kdo se pokusí vystoupit ze stereotypu spotřební civilizace přijde na to, že "všechno je jinak": autonomie na civilizaci/kultuře prostě dnes není (a málokdy byla! mimo romantickou literaturu...) zdrojem společenského statutu v civilizaci/kultuře, což je hlavní kámen úrazu: člověk se především není schopen "odprogramovat" a skutečně vážně zaměřit na něco, co vede z větší části úplně mimo jakékoliv sociální role. Ano, lze si budovat "sektu" následovníků... ale to není pro každého, a od toho se asi odvíjí i dosavadní výsledky.

    V podstatě i "civilizace kolapsu" bude potřebovat nějaký "obchodní model" (jakkoliv to někomu třeba zní pejorativně, a asi nechápe, co tím myslím). Tím nemám nutně na mysli peníze - "obchodní model" může znamenat i sociální síť typu couchsurfing, apod.: postindustriální komunity nebudou mít problém ani tak s energií (to je nakonec vždy o tom, jestli v jedné místnosti je pohromadě 1 nebo 10 lidí), ale nakonec spíš s kulturou/civilizací/vzděláním: města jsou složitý živý organismus, motivace lidí se nenachází vždy ve sféře vědomí/racionality/ega - a nejde jednoduše vzít komunitu osvícených intelektuálů a přesunout je do utopického romantického sídla uprostřed lesů.

    Jde si vcelku představit 10x úspornější všechno elektronické v domácnosti, kromě topení - jakkoliv je téměř nemožné představit si, kdo to bude vyrábět, zhroutí-li se dovozy elektroniky z Číny - ale nejde si moc představit udržení rozptýlené civilizace na venkově: a to ani ne tak že by si nešlo představit ten hi-tech aspekt civilizace - ale vcelku jde o to, že celá kultura je software programující určitý hardware a "archívní kultura" v případě porouchání tohoto hardware prostě ztratí význam...

    Popravdě, strávil jsem dost času topením dřevem v různých lokalitách, aby mi bylo jasné, že mi nehrozí ani tak smrt zimou, jak smrt nudou (a/nebo ponorková nemoc, pokud nebudu mrznout sám)
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    DIXIE: Jo, díky. Dobrá připomínka. Zapomněl jsem udat svoje představy, vize apod. Vesměs to tu nechávám otevřené. Diskutovat možno o lecčem, různé aspekty, pohledy, pokud to bude mít hlavu a patu a nebudou se zde rozmáhat všelijací konspiracionisti a podobní lumeni. Pochopitelně odmítavé a kritické hlasy, ovšem obeznámené a podložené, jsou zde vítány. (Čili pro představu např. Václav Smil ano, ale melody boys z CEPu a jiných neornukopiánských líhní ani nápad.)

    Greer je rozhodně výborný autor a díky za něj. Karlu Dolejšímu žel jeho překlady v Blistech zatrhly, takže je nutno číst originál. http://thearchdruidreport.blogspot.com/
    A o přípravách s jeho souputníky případně diskutovat zde: http://www.greenwizards.org/

    Pro anglicky nehovořící je dobrá zpráva, že pokud vše dobře dopadne, měla by snad ještě tento rok vyjít v překladu první Greerova "zlomropová" kniha "The Long Descent".
    DIXIE
    DIXIE --- ---
    Zatim mi neni uplne jasne, jestli je tenhle klub spis z kategorie "co ocekavat", nebo "jak se pripravit".
    Clanky J.M. Greera ktere uz nejaky cas vychazi na blistech cesky vnimam spis v te druhe casti spektra
    John Michael Greer - seznam článků
    http://www.blisty.cz/aut/2662/art.html
    KOMATSU
    KOMATSU --- ---
    No tak kdyby si někdo chtěl přečíst Spenglerův Zánik západu v originálu, tak třeba tady vydání z roku 1920:

    Der Untergang des Abendlandes : Umrisse einer Morphologie der Weltgeschichte : Spengler, Oswald, 1880-1936 : Free Download & Streaming : Internet Archive
    http://www.archive.org/details/deruntergangdesa01spen

    :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    akorát nechápu, proč mi „naprogramovatelné“ změmili na „neprogramovatelné“ - odkazoval jsem se na to, člověk může být "naprogramován" kulturou, ve které žije.

    no nic. tak toto je moje pozitivní vize post-industriálního kolapsu, ve zkratce :-) ale zatím žádnou srolovatelnou solární fólii ještě nevlastním.. ani 3D tiskárnu, apod. :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VSOUKOLOHLOR: ehm, tahle ptákovinka :-)
    Tech-nomádi pro 21. století | Finmag.cz
    http://www.finmag.cz/cs/finmag/kaleidoskop/tech-nomadi-pro-21-stoleti/
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    XCHAOS: A který text to byl, mohu-li se optat?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Proč Metternich přinesl rozkvět a Merkelová přináší zbídačení IV: Co přijde po kapitalismu | Finmag.cz
    http://www.finmag.cz/cs/finmag/ekonomika/proc-metternich-prinesl-rozkvet-a-merkelova-prinasi-zbidaceni-iv-co-prijde-po-kapitalismu/
    Tématu klubu se dotýká např. toto věta: Je představitelné, že zdrojů bude ubývat tak rychle, že nebude možné pokračovat ve financování nákladného života vyšších tříd. Poroste tlak na ještě rychlejší zavádění nových směrnic, přidělování nových rozpočtů, další regulační a přerozdělovací opatření. Během několika let se evropské ekonomiky zhroutí a životní úroveň se vrátí někam do doby kolem roku 1800.

    (Podotýkám, že jde o tématicky poměrně kuriozně-specifický web, který často neváhá použít tradičně levicově-liberální až levicově-revoluční či naopak tradičně finančně-tržní terminologii v naprosto neočekávaným, někdy i mírně katastrofickém kontextu. To, že jednou dokonce sami od sebe převzali jeden můj eko-technologicko-vizionářský text, myslím mluví za vše :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam