• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMI3D tiskárny
    RAJCHE
    RAJCHE --- ---
    GANDALFSEDY: My tiskneme prave vetsi veci. Resp. vyuzivame maximalni moznou velikost tiskarny. Je mi ovsem jasny, ze jsme jehla v kupce sena a ze na tom typci vetsinou tisknou doma "sachovy figurky" a drobnou prototypovku.

    Otazka je, co myslis ti bezny veci?.... :)
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    JVCNC: Plnotucnej extruder prumer struny meri a dorovnava chyby ne zmenou nastaveni extruderu, ale navijeciho bubnu. Protoze tam je jeste sance zmenit (zmensit) prumer v tom prave zmerenem miste.

    GANDALFSEDY: tohle je pokud vim s prehledem nejlepsi diy extruder. Takze pokud nekdo chce neco stavet, tak tohle.
    AKA_THE_A
    AKA_THE_A --- ---
    JVCNC: nebylo by teda možný měřit moment krmícího motoru extruderu (vyměnit za servo)? Stejnej moment by měl znamenat stejnej tlak, oder nein?
    GANDALFSEDY
    GANDALFSEDY --- ---
    RAJCHE: myslim ze to samo neni zamysleny na vyuziti na 30hod tisknu kde na tom presnym na mikrony prumeru zalezi, ale na bezny veci, dilky, prototypy co se tisknou rychle a jde spis o funkcnost toho reseni to je vyuzitelny asi docela slusne treba ten http://www.thingiverse.com/thing:265375 ma uz tu dalsi masinku vytistenou z filamentu kterej na tom vyrobil …

    pet flashky myslim vic dela ten borec na precious plastic ale ten ani tak moc nevali 3d tisk jako jiny veci, nicmene na hackaday se parkrat objevil nekdo kdo ziskaval absko z dveri od starych lednicek .. a taky prej spokojenost :)
    jejich pointa zacina v tom ze koupit granule je nepomerne levnejsi nez filament a vyrobit takhle pouzitelnej filament je porad nepomerne levnejsi, beru to tak ze takova masinka muze stat tak kolem 1000ky plus minus plus prace (lyman asi trochu vic :)takze proc to nezkusit
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    RAJCHE: to mereni prumeru neni zase az tak jednoduche a levne reseni, jake rozliseni ten laser ma a jak rychle pusti signal a co s nim presne pak chces delat? laser podle me neni moc shudne a levne reseni, ja zvazoval mereni prumeru filamentu primo na tiskarne a podle toho upravovat jeho feed, mereni aspon ve 2 osach linearni optickou sondou necim jako maj tady http://www.jirkaspol.cz/opticka-merici-sonda-tmpo.html rozliseni 5uM by mohlo stacit, horsi rozhodne ne a jen ty sondy vyjdou na 12k, kdyz koupim nekde levnejsi tak cca na 8k bych se mohl dostat (muzu si je i sam zkalibrovat) + citace k nim a merit prumer v dostatecne vzdalenosti od hot endu aby byl cas na reakci.

    merit prumer extruze pri vyrobe filamentu neni moc jednoduse zvladnutelne protoze.
    1 budes regulovat velmi pruznou soustavu, budes tlacit material v plasticke forme a bude kolisat tlak, rychlost extruze se znacnym spozdenim.
    2 hned za tryskou extruderu nebude mit filament konecne vlastnosti, v extruderu bude bez vlhkosti, kterou pak do sebe natahne po extruzi a bude menit i prumer.
    3. reakcni doba, zmeris spatny prumer neceho co bylo vytlaceno pred, z hlediska regualce, pomerne delsi dobou, nez se projevi reakcni zasah regulace uplyne znacna doba, mohlo by se stat, ze vytlacis kilometr filamentu nez se regulacni soustava stabilizuje, nebo se taky nemusi stabilizovat nikdy.
    4. zjistis ze je jednodussi a presneji dodrzet stejne technologicke podminky (rychlost, teplota, tlak, vlhkost) ktere budou davat konstantni vysledek nez se snayit regulovat takovou soustavu.

    jednodussi je merit uz hotovy a ustaleny filament pri tisku pred vstupem do hotendu v pevne forme nez regulovat extruzi pri vyrobe filamentu.

    dokud nebude k 3d tiskarnam schopnejsi elektronika nez ta co se bezne pouziva je tohle cele nesmysl, protoze je napred potreba resit jine chyby nez kolisani prumeru filamentu, ktere se na vysledku podepisou minimalne, vzhledem k tomu ze je vyssledek ovlivnen vetsim mnozstvim jinych chyb, tedy tohle ma smysl resit az budou odstraneny jine chyby, ktere maji v soucasnosti vetsi vliv napr, nevhodna konstrukce, tzn. pruznost remenu a konstrukce, nevhodne motory - chyba mikrokroku 2f krokacu, nedostatky elektroniky - rizeni prubehu rychlosti a dynamiky pohybu, rizeni vykonu hotendu v zavislosti na feedu filamentu. az bude vyreseno tohle bude mit vliv kolisani prumeru filamentu v radu +-0.05mm smysl, ono to bude mit smysl uz ted, ale vliv na vysledek nebude az tak velky.
    RAJCHE
    RAJCHE --- ---
    GANDALFSEDY: nemyslim si, ze to bude uplne tak jednoduche jak to vypada.
    1) Dodrzet homogenitu extrudovaneho materialu
    2) Zaroven prumer struny 1.75 v rozumne toleranci
    3) To cele v zavislosti na extrudovane teplote
    ...to jako nebude uplne sranda.

    Z vlastni zkusenosti muzeme rict, ze jsme brali material od firmy, ktera s vyrobou filamentu nedavno zacala.
    Zasadni problem byl to, ze na strune se obcas vyskytla bublinka nebo nepresnost v prumeru(nepatrny vystupek nebo zuzeni).

    Struna se pak muze seknout tesne pred tryskou....coz je po 30hodinach tisku o predavkovani valiem.

    Tudiz je nutne na vystup nainstalovat zarizeni (napr. lasery), ktere bude checkovat prumer. Coz neni nikterak slozita a draha zalezitost.

    Kazdopade myslenka super! Taky bych si doma rozemlel pet flasky :)
    GANDALFSEDY
    GANDALFSEDY --- ---
    GANDALFSEDY
    GANDALFSEDY --- ---
    co snizit cenu filamentu treba vlastni vyrobou … http://makezine.com/projects/guide-to-3d-printing-2014/diy-filament-extruder/
    http://www.thingiverse.com/thing:265375

    a zuzitkovat potom nektere obalove materialy co se jinak vyhazuji
    GREGI
    GREGI --- ---
    AXTHEB: hele to netusim ja ho zase tolik nepouzivam... kazdopadne hadam ze uz se o tom aspon nejaky drevari budou zajiamat z dlouhodobeho hlediska a myslim ze kdyby se na to nemyslelo tak eben uz dneska neni;)
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    GREGI: Obavam se, ze ten co ten eben kaci na to mrda. Nebo existuje nejaky trvale udrzitelny ebenovy drevarstvi?
    GREGI
    GREGI --- ---
    AXTHEB: jasny no ale tak i ty masiny na vyrobu muzou nekam pokrocit a cenu snizit;) eben zase nevyrobis ten ti musi vyrust;)
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    Jenze ten eben neni treba extrudovat, a extruze do struny neni az tak rychla (pokud to ma mit nejaky vlastnosti) a prislusna masina je velka a draha.
    GREGI
    GREGI --- ---
    AXTHEB: jo?:) no ja se v tom nevyznam jen hadam;) ale uz ted mi ta cena prijde relativne nizka... ale kdyz si vemu kolik platim za tropicke drevo tak sou ty naplne furt drazsi nez eben kterej je nejdrazsi drevo;)
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    GREGI: Mno, kdyz to srovnam s jinejma plasovejma extrudatama ktery se vyrabej v radove vetsim mnozstvi a potrebujou o hodne mensi tolerance, tak to zas tak zhave nevidim.
    GREGI
    GREGI --- ---
    AXTHEB: ale stejne je imho dost vysoko a pude jeste dost dolu;)
    GREGI
    GREGI --- ---
    AXTHEB: jojo to vim ze de zahalzovat acetonem:)) dik za infoz ted se tesim jeste vic;D
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    RAJCHE: To sem si pred trema rokama rikal taky (uz spadla:))
    RAJCHE
    RAJCHE --- ---
    az spadne cena fillamentu na 1/3 tak to teprve bude pecka! :)
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    viz AXTHEB
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    GREGI: Brousit jde oboji, absko jde navic postprocesovat v acetonovejch parach (PLAcko jde tetrahydrofuranem, ten ale nechces mit doma:))
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam