• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMI3D tiskárny
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    VISOPIMUS: Nejsem si jistej, preci jen o s tema prusanozzlama dela furt:) A imho je potiz tam.
    VISOPIMUS
    VISOPIMUS --- ---
    Tak postezuju, ale tady mam vetsi sanci, ze mi nekdo poradi :)
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    VISOPIMUS: Ty mas original Prusovu i3, ne? Tak si postezuj jemu, je slusna sance ze ti poradi
    VISOPIMUS
    VISOPIMUS --- ---
    Hele s tim modrym ani ne,ale z cervenym z mladce (shit nejvetsi) to bylo takovy zohybany docela vysoko... Mam na nozzlu malej vetracek, kterej ho chladi...
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    VISOPIMUS: Kdyz tu strunu vyndas, neni mekka nejak vysoko? Ze by se ti zahrivala nozzle nahoru
    VISOPIMUS
    VISOPIMUS --- ---
    Se mi zas nak zesral tisk a nevim cim by to mohlo bejt. Chci vytisknout placku o prumeru 6cm a vyska 2mm... Ale po chvili dobryho tisku se proste matros prestane vydavat a podavaci kolecko zacne do struny delat dulek, takze to pal vubec nechce. Tisknu z pla na docela vysokou teplotu 240, protoze mam prusa nozzle. Kdyz vse vypnu, strunu dam znova a zas dam tisk, tak to zas chvili tiskne dobre a po chvili se to zas zesere. Zkousel jsem i pomalejsi rychlost tisku a taky to udelalo. Matros je v pohode 3,0mm... Setkali jste se s tim? Obrazek napovi: http://imgur.com/sPx4G4A

    Jak to tak pisu, tak mam pocit, ze uz jsem se tu na podobnou ozatku jednou ptal mozna... :-D
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    GANDALFSEDY: ABS s acetonem udela na heatbedu tenkou vrstvicku, na kterou se to pla krasne chyti. Aceton tam uz nehraje zadnou roli, ten se odpari
    GANDALFSEDY
    GANDALFSEDY --- ---
    VISOPIMUS: pod pla kapton + 65 stupnu, ale mel by dobre fungovat blue painters tape coz je maskovaci paska potazena cimsi a je modra … kdyz sem to zkousel a zapomel vypnout topeni chytalo to tak dobre ze to vlastne vubec neslo sundat :), jinak jeste cukrova voda … davat pod pla rozpusteny abs mi prijde divny a vlak na vlasy taky … to dava smysl pod abs jenom dkyz je tam aceton, pla s acetonem moc ne-eee, nebo?
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    nejlepsi je cista deska z uhlikovejch vlaken. abs juice facha taky dobre
    VISOPIMUS
    VISOPIMUS --- ---
    Co pouzivate jako podklad pod tisk PLA? Abs slurry nebo lak na vlasy? Jestli lak tak jakej? :-D :-D
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    AKA_THE_A: mozne to samozrejme je, kazde slusne servo, nemyslim tim modelarske hracky, standardne je mozne ridit, mimo polohove, rychlostne i momentove, ale stale je problem z toho serva dostat signal o aktualnim zatizeni v dostatecnem rozliseni a dostatecne rychle, v drtive vetsine pripadu je momentove rizeni serva reseno tim, ze ze je moment zadavan a nikoliv cten a to je pohon ktery v tom nejlevnejsim me znamem pripade porad stoji 10k a vic (400-700w) bezna cena takoveho pohonu (motor + budic) zacina kolem 15-30k kc a pokud nekdo uvazuje o stavbe svepomoci a bude chtit setrit za kazdou cenu tak si neco takoveho nemuze dovolit a pritom cela technologie pohonem teprve zacina a stale jeste porad nic neresi a veskera vyvojova prace je teprve pred nim a prestoze tzto pohony klesly cenou za poslednich 10 let na 1/10 stale casteji si ho nemuzou dovolit ani firmy ktere na to nejake finance maji, tedy uvahy timto smerem povazuji za zcestne, ale nikoliv ne nemozne, je to muj denni chleba a uz s tim nejake zkusenosti mam, krome rozjimani o tom co by bylo hezke a co by asi slo za sebou uz nejake to hotove a funkcni reseni mam

    AXTHEB: i tak je tolerance porad +-0.05mm, aspon to co vyrobci udavaji, v mych meritkach je to na samotne hranici pouzitelnosti, ona ta extruze neni technologicky nic jednoducheho a to ani v pripade extruze neceho co lze navijet, hlinikove profily estrudovane na buben navijet nemuzes (pokud ten buben nebude mit prumer v radu km, coz je samozrejme nesmysl) a celou technologii je potreba zvladnou jinak, tim nechci tvrdit ze to je nemozne, jen ze to je nedostatecne a technolgicky zvladnutelne je to co jsem psal predtim, tim hci rict ze vyvoj je potreba delat smerem kde je pro to prostor, napr filament co mam z alzy od 3dfactories by mi i vyhovoval toleranci co jsem meril mikrometrem, ale tezko rict jak na tom bude dalsi spulka.

    cesta ke zlepseni vede nejefektivnejsi cestou a zrovna zlepseni kvality extruze samotneho materialu podle me neni levna cesta kupredu, lze ji resit jinym zpusobem, napr kalibraci hotoveho filamentu protazeni pruvlakem, ktere eliminuje maxima, vycnelky atd. eventualne zmerenim prubehu prumeru a vytvorenim korekcni mapy pro podavac na tiskarne, tedy vytoverinm korekcni mapy pro kazdou spulku, nebude treba ani relatime mereni a korekcke na tiskarne a lze to realne zvladnout levneji a i velice sofistikovane, vcetne bublin (napr kapacitnim snimanim primo objemu)

    stale ale plati to co jsem psal drive a i driveji, dokud nebudou vyreseny jine zasadnejsi veci, je reseni na tehle urovni nesmysl protoze je to jen cast cele problematiky, uz jenom mnou stale a neustale kritizovane konstrukcni a technologicke nedostatky maji na vysledek vetsi vliv nez kvalita bezne dostupneho filamentu. i ta schopnejsi elektronika existuje a je i dostupna jen to neni to nejlevnejsi mozne reseni a je i urcena predevsim pro jina, ackoliv pribuzna zarizeni
    GANDALFSEDY
    GANDALFSEDY --- ---
    RAJCHE: ja si pod tim predstavuju dily na dalsi tiskarny (kde je v podstate uz i celkem jedno jak to vypada hlavne ze je to funkcni a pouzitelny takze se to tiskne celkem rychle, figurky na sachy proc ne :)
    boxy na raspi, a podobne ruzny jiny custom boxy na projekty
    da se to oznacit za diy development/prototyping/customisation
    RAJCHE
    RAJCHE --- ---
    GANDALFSEDY: My tiskneme prave vetsi veci. Resp. vyuzivame maximalni moznou velikost tiskarny. Je mi ovsem jasny, ze jsme jehla v kupce sena a ze na tom typci vetsinou tisknou doma "sachovy figurky" a drobnou prototypovku.

    Otazka je, co myslis ti bezny veci?.... :)
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    JVCNC: Plnotucnej extruder prumer struny meri a dorovnava chyby ne zmenou nastaveni extruderu, ale navijeciho bubnu. Protoze tam je jeste sance zmenit (zmensit) prumer v tom prave zmerenem miste.

    GANDALFSEDY: tohle je pokud vim s prehledem nejlepsi diy extruder. Takze pokud nekdo chce neco stavet, tak tohle.
    AKA_THE_A
    AKA_THE_A --- ---
    JVCNC: nebylo by teda možný měřit moment krmícího motoru extruderu (vyměnit za servo)? Stejnej moment by měl znamenat stejnej tlak, oder nein?
    GANDALFSEDY
    GANDALFSEDY --- ---
    RAJCHE: myslim ze to samo neni zamysleny na vyuziti na 30hod tisknu kde na tom presnym na mikrony prumeru zalezi, ale na bezny veci, dilky, prototypy co se tisknou rychle a jde spis o funkcnost toho reseni to je vyuzitelny asi docela slusne treba ten http://www.thingiverse.com/thing:265375 ma uz tu dalsi masinku vytistenou z filamentu kterej na tom vyrobil …

    pet flashky myslim vic dela ten borec na precious plastic ale ten ani tak moc nevali 3d tisk jako jiny veci, nicmene na hackaday se parkrat objevil nekdo kdo ziskaval absko z dveri od starych lednicek .. a taky prej spokojenost :)
    jejich pointa zacina v tom ze koupit granule je nepomerne levnejsi nez filament a vyrobit takhle pouzitelnej filament je porad nepomerne levnejsi, beru to tak ze takova masinka muze stat tak kolem 1000ky plus minus plus prace (lyman asi trochu vic :)takze proc to nezkusit
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    RAJCHE: to mereni prumeru neni zase az tak jednoduche a levne reseni, jake rozliseni ten laser ma a jak rychle pusti signal a co s nim presne pak chces delat? laser podle me neni moc shudne a levne reseni, ja zvazoval mereni prumeru filamentu primo na tiskarne a podle toho upravovat jeho feed, mereni aspon ve 2 osach linearni optickou sondou necim jako maj tady http://www.jirkaspol.cz/opticka-merici-sonda-tmpo.html rozliseni 5uM by mohlo stacit, horsi rozhodne ne a jen ty sondy vyjdou na 12k, kdyz koupim nekde levnejsi tak cca na 8k bych se mohl dostat (muzu si je i sam zkalibrovat) + citace k nim a merit prumer v dostatecne vzdalenosti od hot endu aby byl cas na reakci.

    merit prumer extruze pri vyrobe filamentu neni moc jednoduse zvladnutelne protoze.
    1 budes regulovat velmi pruznou soustavu, budes tlacit material v plasticke forme a bude kolisat tlak, rychlost extruze se znacnym spozdenim.
    2 hned za tryskou extruderu nebude mit filament konecne vlastnosti, v extruderu bude bez vlhkosti, kterou pak do sebe natahne po extruzi a bude menit i prumer.
    3. reakcni doba, zmeris spatny prumer neceho co bylo vytlaceno pred, z hlediska regualce, pomerne delsi dobou, nez se projevi reakcni zasah regulace uplyne znacna doba, mohlo by se stat, ze vytlacis kilometr filamentu nez se regulacni soustava stabilizuje, nebo se taky nemusi stabilizovat nikdy.
    4. zjistis ze je jednodussi a presneji dodrzet stejne technologicke podminky (rychlost, teplota, tlak, vlhkost) ktere budou davat konstantni vysledek nez se snayit regulovat takovou soustavu.

    jednodussi je merit uz hotovy a ustaleny filament pri tisku pred vstupem do hotendu v pevne forme nez regulovat extruzi pri vyrobe filamentu.

    dokud nebude k 3d tiskarnam schopnejsi elektronika nez ta co se bezne pouziva je tohle cele nesmysl, protoze je napred potreba resit jine chyby nez kolisani prumeru filamentu, ktere se na vysledku podepisou minimalne, vzhledem k tomu ze je vyssledek ovlivnen vetsim mnozstvim jinych chyb, tedy tohle ma smysl resit az budou odstraneny jine chyby, ktere maji v soucasnosti vetsi vliv napr, nevhodna konstrukce, tzn. pruznost remenu a konstrukce, nevhodne motory - chyba mikrokroku 2f krokacu, nedostatky elektroniky - rizeni prubehu rychlosti a dynamiky pohybu, rizeni vykonu hotendu v zavislosti na feedu filamentu. az bude vyreseno tohle bude mit vliv kolisani prumeru filamentu v radu +-0.05mm smysl, ono to bude mit smysl uz ted, ale vliv na vysledek nebude az tak velky.
    RAJCHE
    RAJCHE --- ---
    GANDALFSEDY: nemyslim si, ze to bude uplne tak jednoduche jak to vypada.
    1) Dodrzet homogenitu extrudovaneho materialu
    2) Zaroven prumer struny 1.75 v rozumne toleranci
    3) To cele v zavislosti na extrudovane teplote
    ...to jako nebude uplne sranda.

    Z vlastni zkusenosti muzeme rict, ze jsme brali material od firmy, ktera s vyrobou filamentu nedavno zacala.
    Zasadni problem byl to, ze na strune se obcas vyskytla bublinka nebo nepresnost v prumeru(nepatrny vystupek nebo zuzeni).

    Struna se pak muze seknout tesne pred tryskou....coz je po 30hodinach tisku o predavkovani valiem.

    Tudiz je nutne na vystup nainstalovat zarizeni (napr. lasery), ktere bude checkovat prumer. Coz neni nikterak slozita a draha zalezitost.

    Kazdopade myslenka super! Taky bych si doma rozemlel pet flasky :)
    GANDALFSEDY
    GANDALFSEDY --- ---
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam