• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMI3D tiskárny
    používání, stavba, zkušenosti, rady, nápady, prostě cokoliv této technologie budoucnosti.
    rozbalit záhlaví
    GANDALFSEDY
    GANDALFSEDY --- ---
    SPM: spis sem myslel kdyz se MICA: ptal na to schema ... to schema je volne dostupny (pres tu wiki) no a na tom odkazu pisou ze je to 1.4 tak by to melo odpovidat ... no kdyz porovnam bom z wiki s tim cos psal ze tam mas za mosfety na ten desce z ali tak je to stejny, takze by vsechno melo jit tak jak ma ... kdyz chces byt opatrnejsi klidne na to nech foukat nejakej 12cm vetrak z kompu

    treba na melzi (elektronice) sou ty mosfety smd a jsou na nich mrnavy 10x10mm chladice ale nestalo se mi ze by se nejak zahrivali, takze u tech velkych potvor bych to taky necekal jako problem
    SPM
    SPM --- ---
    GRAGAGROGOG: aha, jsem debil :) koukal jsem na obrázek 10 a teď koukám, že v něm proud vůbec nefiguruje, takže jsem koukal na kdoví co :)

    MICA: schéma bohužel ne :/ číňani moc sdílný nejsou... ale jestli to teda papírově vypadá ok, tak asi možná bude pak nejsnažší vyzkoušet v praxi s hasičákem v ruce, co to udělá při vytápění heatbedu :)
    MICA
    MICA --- ---
    SPM: Neměl bys schéma nebo sheet k tý konkrétní RAMPS desce? FETy topí, když jsou debilně řízený (nízký Vgs, slabej gate driver, atd.)
    GRAGAGROGOG
    GRAGAGROGOG --- ---
    SPM: http://datasheet.octopart.com/STP55NF06-STMicroelectronics-datasheet-12526842.pdf obrázek 6, těch 5V mi přijde jako skoro plná saturace, to bude ok.
    SPM
    SPM --- ---
    ZALI: aha, tak v tom je ten dobrej vtip :-) Jestli koukám na správnej graf (prd se v tom taky vyznám), tak při 5V spínání je tam s bídou 10A, takže na pendrek... takže asi připisuju seznam do GME :-)
    ZALI
    ZALI --- ---
    SPM: Spínaj tuším pěti voltama, ne? Tak koukni na grafy v datasheetu a ne jenom tabulkovou hodnotu, kde to možná bude pro větší napětí.
    ZALI
    ZALI --- ---
    SPM: Koukni jakej mají odpor v sepnutým stavu. V tom bejvá problém s topením.
    SPM
    SPM --- ---
    další balíček z číny :-) Protože jsem samozřejmě nepoučitelný a konzerva, tak jsem si objednal arduino a RAMPS. Teď jenom další teoretická - mosfety na RAMPSu jsou P55NF06. Podle datasheetu co jsem našel na webu jsou pro 60V a 50A. Můžu tedy usuzovat že je to v pohodě a nebude z toho topení nebo ten problém vyhřívanýho RAMPSu byl ještě v něčem jiném (krom polyswitchů)?
    GRAGAGROGOG
    GRAGAGROGOG --- ---
    AKA_THE_A: Ale teda ideální by bylo použít teplovodivý lepidlo co je určený na lepení chladičů na IC.
    GRAGAGROGOG
    GRAGAGROGOG --- ---
    AKA_THE_A: Nope, záleží na typu. Já třeba použil tohle: http://www.alteco.cz/cs/p/alteco-3-ton-quick-567-g-8888299800110.html a i při 130°C co jsem zkoušel je to +- stejně tvrdý jak za studena.
    AKA_THE_A
    AKA_THE_A --- ---
    GRAGAGROGOG: a epoxid byť nemusí úplně pustit, tak v teple rozhodně změkne...
    GANDALFSEDY
    GANDALFSEDY --- ---
    SPM: instaluj to s pridelanym sklem, pokud tam mas tu diru na termistor tak ho tam dej, kolem nacpi vatu at se to nemrvi a prilep kaptonem ,,, hotovo pri kalibraci zjistis jakou idealni teplotu potrebujes aby to hlasilo
    GRAGAGROGOG
    GRAGAGROGOG --- ---
    SPM: Můžeš klidně přilepit lepidlem, nic tím nezkazíš, víceméně jakýkoli epoxid/silikon atp. vodí teplo líp jak vzduch, jen si dej pozor aby to vydrželo cca těch 120°C, třeba sekunďák to nevydrží.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    SPM: Normálně se to lepí kaptonem na spodek heatbedu
    SPM
    SPM --- ---
    GANDALFSEDY: kaptonovou pásku mám, ale nějak si to nedokážu představit... přijde, že pevná část toho termistoru je dost dlouhá, takže když to tam nějak přelepim, tak termistor bude čouhat nad heatbed, kde má být namáčklé sklo... takže mi dávalo smysl spíš něco tekutého, co to zafixuje tak, abych ho zarovnal rovně s heatbedem, ale nejsem si jistej tím, abych ho moc tepelně neodizoloval od heatbedu...
    GANDALFSEDY
    GANDALFSEDY --- ---
    SPM: kapton? hlinikova paska?
    SPM
    SPM --- ---
    A už mám doma i heatbed :-) Jenom termistor mi dali vedle do pytlíku... nějaké doporučení čim ho do heatbedu nalepit? Koupit nějaký silikon (kterého mi pak celá flaška zbyde) nebo je potřeba vymýšlet něco rafinovanějšího s teplovodivýma pastama?
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    SPM: na to by mohly být nějaké měrky - např. takovéhle http://www.unimetra.cz/soubory_materialy/87_1.pdf by to asi zvládly, ale kde a kdo je má, to už bohužel nevím...

    ZIGI
    ZIGI --- ---
    SPM: pokud se bavime o desetinach milimetru, tak existuji takove jednoducha komparacni meritka sirky trhlin. Pouzil bych je pro to porovani v kompu (pouhym prilozenim treba me oko silhave nepozna rozdil mezi 0,2 a 0,4 mm :-). Kde koupit netusim.

    AKA_THE_A
    AKA_THE_A --- ---
    GANDALFSEDY: přes nonius nastavit příslušnej rozměr a vyfotit...
    GANDALFSEDY
    GANDALFSEDY --- ---
    SPM: bych to asi skusil zvetseny zmerit v nejakym grafickym programu a pak podle zvetseni dopocitat .. suplera je myslim delena nejmin an 0.5mm tak by to teoreticky kdyz to vyfotis s ni slo pouzit jako meritko a na komplu to dorozdelit kdyz to bude zvetseny
    SPM
    SPM --- ---
    GANDALFSEDY: makroobjektiv by asi byl. jenom, co přiložit k tomu, abych to měl s čím porovnat? na šupleře to asi vidět nebude, co?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam