• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMI3D tiskárny
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    GRAGAGROGOG: Ale budeš se s ním srát mnohem dýl a riskuješ, že to stejně nebude ono. Dát tam ověřenej mosfet je sice o pivo dražší, ale spolehlivý řešení.
    GRAGAGROGOG
    GRAGAGROGOG --- ---
    ZALI: Nj, ale moje řešení je levnější :D
    ZALI
    ZALI --- ---
    GRAGAGROGOG: Tam tě zajímá spíš ta 7, ne? Při 5V na Vgs se tam plácáš kolem 15A Id. Já jsem teda koupil http://www.farnell.com/datasheets/1674797.pdf
    Při 5V Vgs má pod 5 mOhm a Id tam můžeš cpát dokud nezačne hořet pouzdro :-D
    ZALI
    ZALI --- ---
    GRAGAGROGOG: A není menší problém dát tam trandy, který se na tom napětí pořádně otevřou, než se tam srát s operákama a odporama? :D
    GANDALFSEDY
    GANDALFSEDY --- ---
    SPM: napsane to tam je jen musis jeste niz ... v bom http://www.reprap.org/wiki/RAMPS_1.4#Bill_of_Materials :)
    SPM
    SPM --- ---
    GANDALFSEDY: jo takhle, mno, on se ptal na konkrétní desku :) ono schéma zapojení DPS asi ok, na druhou stranu i na tý wiki není napsáno, co tam je za součástky (teda hodnoty odporů, kondíků apod. jsou, ale u těch MOSFETů není zrovna nic). A nějak jsem si právě pamatoval, že když jsem dřív prolézel fóra, tak tohle byla zrovna součástka, kterou hromada lidí měnila na tom, co jim přišlo (namátkou něco takovýho je napsaný i v popisu toho RAMPSu na jrc.cz)
    GRAGAGROGOG
    GRAGAGROGOG --- ---
    GANDALFSEDY: Mno pokud by to nějak extra hřálo tak bych se radši snažil dosáhnout většího napětí na Gate. (Což umožní i větší proud pro hotend/bed.) Jestli by se mu s tím chtělo srát, stačí zapojit operační zesilovač jako komparátor, což je jeden šváb za 5 korun a pár odporů.
    GANDALFSEDY
    GANDALFSEDY --- ---
    SPM: spis sem myslel kdyz se MICA: ptal na to schema ... to schema je volne dostupny (pres tu wiki) no a na tom odkazu pisou ze je to 1.4 tak by to melo odpovidat ... no kdyz porovnam bom z wiki s tim cos psal ze tam mas za mosfety na ten desce z ali tak je to stejny, takze by vsechno melo jit tak jak ma ... kdyz chces byt opatrnejsi klidne na to nech foukat nejakej 12cm vetrak z kompu

    treba na melzi (elektronice) sou ty mosfety smd a jsou na nich mrnavy 10x10mm chladice ale nestalo se mi ze by se nejak zahrivali, takze u tech velkych potvor bych to taky necekal jako problem
    SPM
    SPM --- ---
    GANDALFSEDY: v čem rozdílný? U MOSFETu je jinak jedno, co se tam dá, pokud těma parametrama to sedí, ne? Jinak je to tohle: http://www.aliexpress.com/snapshot/6697842314.html
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    SPM: Hasičák potřeba nebude. V zásadě pokud je tam dobře zvolenej MOSFET, bude víceméně studenej/vlažnej na dotyk. Pokud bude na dotyk pálit, je to na výměnu. Až odejdou polyswitche nahradíš je autopojistkou a až upálíš napájecí konektor naletuješ dráty na desku.
    GANDALFSEDY
    GANDALFSEDY --- ---
    SPM: no na prvni pohled je to co mas moc rozdilny od http://www.reprap.org/wiki/RAMPS_1.4 ... nechce se mi verit ze by tomu cinani rikali ramps a pritom to cely vymysleli sami
    SPM
    SPM --- ---
    GRAGAGROGOG: aha, jsem debil :) koukal jsem na obrázek 10 a teď koukám, že v něm proud vůbec nefiguruje, takže jsem koukal na kdoví co :)

    MICA: schéma bohužel ne :/ číňani moc sdílný nejsou... ale jestli to teda papírově vypadá ok, tak asi možná bude pak nejsnažší vyzkoušet v praxi s hasičákem v ruce, co to udělá při vytápění heatbedu :)
    MICA
    MICA --- ---
    SPM: Neměl bys schéma nebo sheet k tý konkrétní RAMPS desce? FETy topí, když jsou debilně řízený (nízký Vgs, slabej gate driver, atd.)
    GRAGAGROGOG
    GRAGAGROGOG --- ---
    SPM: http://datasheet.octopart.com/STP55NF06-STMicroelectronics-datasheet-12526842.pdf obrázek 6, těch 5V mi přijde jako skoro plná saturace, to bude ok.
    SPM
    SPM --- ---
    ZALI: aha, tak v tom je ten dobrej vtip :-) Jestli koukám na správnej graf (prd se v tom taky vyznám), tak při 5V spínání je tam s bídou 10A, takže na pendrek... takže asi připisuju seznam do GME :-)
    ZALI
    ZALI --- ---
    SPM: Spínaj tuším pěti voltama, ne? Tak koukni na grafy v datasheetu a ne jenom tabulkovou hodnotu, kde to možná bude pro větší napětí.
    ZALI
    ZALI --- ---
    SPM: Koukni jakej mají odpor v sepnutým stavu. V tom bejvá problém s topením.
    SPM
    SPM --- ---
    další balíček z číny :-) Protože jsem samozřejmě nepoučitelný a konzerva, tak jsem si objednal arduino a RAMPS. Teď jenom další teoretická - mosfety na RAMPSu jsou P55NF06. Podle datasheetu co jsem našel na webu jsou pro 60V a 50A. Můžu tedy usuzovat že je to v pohodě a nebude z toho topení nebo ten problém vyhřívanýho RAMPSu byl ještě v něčem jiném (krom polyswitchů)?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam