• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMI3D tiskárny
    používání, stavba, zkušenosti, rady, nápady, prostě cokoliv této technologie budoucnosti.
    rozbalit záhlaví
    PECA
    PECA --- ---
    GRAGAGROGOG: No, uvažuji Rebela 3 s prodlouženým ložem (200 × 300 mm). Tedy dual-extruder. No a rád bych později přidal laser. Jak jsem četl vedle v CNC, tak se takto amatérsky dá "řezat" (jo, jo, asi na 3 průjezdy:) tenká překližka - 2 - 3 (max) mm mi stačí.

    Mechanická konstrukce mi přijde celkem hračka. Ale naposledy jsem pájel tak akorát dráty a předtím, někdy před 25 - 30 lety nějaká blikátka a bzikátka v místním hifi kroužku :) Takže se koukám pájení FETu raději vyhnout, abych ho nepřehřál, případně abych nesloupnul měď z plošňáku...
    Vím že JRC prodává RAMPS už s tím lepším tranzistorem. Ale napadlo mě se zeptat, jestli to někde nedělají už celé lepší.

    Náklady bych samozřejmě stlačil rád co nejníž, ale protože jsem lemra líná a bastlíř na baterky, tak elektroniku prostě musím vzít hotovou a nějakou solidní, abych nemusel řešit, jestli něco odešlo, protože čína, nebo protože moje chyba, nebo bůhví co jiného. Vybavení mám taky jak z dob "krále klacka" (100 W pistolovou páječku, naprosto obyčejný multimetr).

    AXTHEB, GRAGAGROGOG: Ten smoothieboard vypadá moc dobře.

    GANDALFSEDY: Rád bych, aby to umělo chodit samo z SD karty a byl u toho nějaká kontrolní a ovládací panýlek (LCD).
    GRAGAGROGOG
    GRAGAGROGOG --- ---
    AXTHEB: Já můžu doporučit smoothieboard, měl jsem předtím marlin a zpátky bych už nešel...
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    PECA: RAMBo, RUMBA, smoothieboard.
    SPM
    SPM --- ---
    PECA: jak který... já koupil nějakej lacinej v Číně a zatím jsem s ním nic dělat nemusel (jenom jsem hobloval jednu napájenou nožičku, protože překážela napájecímu konektoru na RAMPS). MOSFET jsem tu kvůli tomu řešil, asi na tom mym není nejideálnější, ale vysloveně blbej taky ne - trochu se hřeje, ale ne až tak hrozně (dokoupil jsem na něj za 5Kč chladič). PolySwitch jsem tam nechal; nahrazovat ho drátem mi jako nejlepší nápad nepřijde; to už radši tam dát tavnou pojistku. Jinak jsem někde viděl RAMPS snad ze slušných komponent; někde ve Španělsku. Ale stál to samý, co 10x ten čínskej :-)
    PECA
    PECA --- ---
    Tak trochu (už několik let :) se rozhoupávám ke stavbě. A jak tak čtu různá fóra, tak se k řízení používá Arduino Mega + RAMPS, přičemž ten RAMPS se upravuje (Jiný FET, pocínovat spoje, vyzkratovat pojistku). To jako fakt mezitím nezačal ty RAMPSy dělat tak jak jsou potřeba?
    Mě poněkud překvapuje, že se toho ještě nikdo nechyt a nedělá verzi, kterou by už nebylo potřeba dobastlovat...
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    SUMI: záleží jak a kde :) orientačně si můžeš stáhnout ten soubor a třeba CURA slicer ukazuje množství času a materiálu potřebného pro tisk a pak už se stačí rozhodnout, kde a zhruba za koilk to nechat vytisknout...
    SUMI
    SUMI --- ---
    Ahoj, jsem tu zas s pitomým dotazem.. :) Nevíte prosím, kolik by přibližně stálo vytisknout toto? Díky!
    Hand of the King pin by HasiGH - Thingiverse
    http://www.thingiverse.com/thing:630577
    LANDWAY
    LANDWAY --- ---
    WWW.3DWISER.COM skladem v Praze: ESUN, COLORFABB, VERBATIM
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    VEVERAK: Ehm, pragocentrický přehmat.
    VEVERAK
    VEVERAK --- ---
    AXTHEB: oni sami postou?

    Headquarters
    nám. Míru 1217, 768 24 Hulín
    Czech republic

    je to ceska firma :)
    SPM
    SPM --- ---
    AXTHEB: viděl jsem to (jestli jsem teda nekoukal blbě) na JRC před chvílí...
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    VEVERAK: Prosimte kdo u nas prodava material od filamentum?
    VEVERAK
    VEVERAK --- ---
    GRAGAGROGOG: jako spolehlive stabilni material beru od fillamentum.com nikdy neselhalo a to to bere vice lidi, z druhe strany jsem ted zacal zkouset od http://3d-world.cz/ a taky spokojensot (ot toho 3dw maji ten fillament kousek odemne v kamennem shopu :)) )


    PECA: jenom fakt bacha ze nejvice sezere vyladeni tiskarny a pak pokusy na to neco vyprintit. Cena jednoho tisku je pak smesna :)
    SPM
    SPM --- ---
    Já kupoval odsud: http://mk-eshop.cz/ a přijdou mi v pohodě. Ale jiný filamenty jsem v rukou neměl, takže nemám moc s čím porovnávat...
    TRUBKYN
    TRUBKYN --- ---
    GRAGAGROGOG: ale jinak treba Esun3D lidi chvalej: http://www.esun3d.cz/ ale asi trosku proble s dodavkou: http://forums.reprap.org/read.php?331,261845,page=5
    TRUBKYN
    TRUBKYN --- ---
    GRAGAGROGOG: hele treba ja cerny Mladec na 260 a jsem s nim spokojen.. samo takovy Verbatim daleko lepsi, ale 2x takova cena...
    GRAGAGROGOG
    GRAGAGROGOG --- ---
    Mohl by mi někdo doporučit dodavatele ABSka? Jsem původně koupil 3 cívky po 600kč od http://www.nc.cz/ což bylo od nějakého čínského dodavatele, kterého už zřejmě namaj v nabídce. Pak jsem zkusil cívku Black ABS od "Plasty Mladeč" a to mělo mnohem horší pojivost vrstev a tepelnou roztažnost, to od čínanů jsem v pohodě tiskl i bez větráku což u tohohle vůbec nešlo...
    PECA
    PECA --- ---
    SPM: dik, to jsem potřeboval vědět. :-)
    SPM
    SPM --- ---
    PECA: Cvičně jsem vzal ten první postovanej odkaz, stáhnul obě komponenty a hodil to do slic3ru. Ukazuje mi to něco jako 35m drátu, takže cca 70Kč v materiálu. Nicméně, zrovna ten insert je celkem dost velkej, takže je tam riziko, že se to potentuje a budeš to tisknout znova, atd. :-)

    Hotend na mojí tiskárně bere asi 30W při plnym zahřívání, heatbed něco přes 100W. Jakmile se to ale zahřeje, tak jenom udržuješ teplotu a žere to zase už míň. V práci jsme to tenkrát měřili klešťákem, naměřili jsme něco takovýho že při startu tisku to bralo ke 150W, při tisku pak něco jako 70W. Podle mě pořád dost zanedbatelná čísla - PC co mi tu vedle hučí žere víc :-) V podstatě na ten tisk ta elektrika vyjde max na koruny...
    PECA
    PECA --- ---
    SPM: Tak jasně, že hotový výrobek v krámě by měl být levnější. Ale tady jde o vlastní tvorbu, kdy sériový výrobek neexistuje. Třeba zrovna ty pořadače komponent bývají dost zanedbávané a hra se v krabici přesejpá sem a tam. Laciné řešení jsou zip sáčky, nebo univerzální krabičky (takový ty zavírací boxy s přihrádkami pro rybáře a modeláře). Jenže když se udělá pěkný pořadač a třeba s oddělenými částmi, které se pak umístí na stůl a dobře se z nich zobou komponenty, tak je příprava hry třeba taky o 10 - 15 minut kratší a při přenosu se nic nepomíchá :)
    Nicméně jsem si myslel, že (heated bed, hotend) tisk nějakou tu kilowatu vycucne. Ale je fakt, že je to pořád spíš v řádech korun...
    SPM
    SPM --- ---
    PECA: Nějakej lepší materiál koupíš cca za 650,- / kg. Cena energie je prakticky zanedbatelná, ten další spotřebák víceméně taky. To co je zanedbatelný už asi míň je to, že ne vždycky každej tisk se povede na první pokus - pak si člověk hraje se slicerem, pak znova, ... a než se to konečně povede, tak má na stole hromadu zmetků, ze kterýho v lepšim případě může udělat tak akorát ABS juice :-)

    Obecně s věcma, co existujou a prodávaj se masově, budou levnější, než ty náklady na tisk... Většinou ne o moc, ale bývá... Já si třeba krabičky tisknul - ne že bych ušetřil, ale měl jsem z toho radost :-)
    PECA
    PECA --- ---
    Někde se tu probírala cena 3D tisku. Nejsem si jistý, ale mám za to, že to vycházelo cca 2,50 Kč/gram - včetně amortizace a pracovní síly. Mě osobně to celkem nic neříká, ale zajímalo by mě, kolik tak vyjde takový to domácí tisknutí. To znamená, že když už bych měl tiskárnu a nepočítal cenu své práce, ale jenom materiál, energie a další spotřebák (co já vím, nějaké ty podkladové pásky, lepidlo a tak).
    Obecně uvažuju, že bych sobě a známým tisknul nějaké organizéry a držáky na herní komponenty k deskovkám. Takže nějaký v podstatě krabičky s "tenkými" stěnami, nějaké plastické náhražky žetonů. Například:
    http://www.thingiverse.com/thing:652218 , http://www.thingiverse.com/thing:145880, http://www.thingiverse.com/thing:652202 , http://www.thingiverse.com/thing:986241 , http://www.thingiverse.com/thing:284915 , http://www.thingiverse.com/thing:772206 , http://www.thingiverse.com/thing:47932 , http://www.thingiverse.com/thing:217060 , http://www.thingiverse.com/thing:43081 , http://www.thingiverse.com/thing:94611 , http://www.thingiverse.com/thing:332813 , http://www.thingiverse.com/thing:16731
    Jde mi o hrubý odhad, řekněme na desetikoruny. A je mi jasný, že se ptám tak trochu blbě, protože to jsou dost různé a odlišné věci. Chci si udělat takovou rámcovou představu, jestli o tom vůbec uvažovat :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam