• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMI3D tiskárny
    používání, stavba, zkušenosti, rady, nápady, prostě cokoliv této technologie budoucnosti.
    rozbalit záhlaví
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    BIDAK: Slic3r a avoid crossing perimeters nestačí?
    BIDAK
    BIDAK --- ---
    Můžu někde nastavit v nějakém sliceru aby se extruder úplně vyhýbal otvorům v objektech? Aby prostě jezdil okolo?
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    AKA_THE_A: on ten inertni plyn je potreba v podstate u vsech kovu, zavrit to do krabice a napustit argonem je na tom porad to nejjednodussi.

    co jsem ted koukal na diy sintering, tak se vetsinou pouziva elektronika z klasickzch 3d tiskaren, tedy cely proces je vektorovy, vzhledem k tomu ze to zrovna nemusi byt spojity proces, spis by ani spojity byt nemel, tak je mnohem efektivnejsi to rastrovat, vzhledem k caste zmene smeru pohybu u vyplni.
    GRAGAGROGOG
    GRAGAGROGOG --- ---
    BIDAK: Imo jediný co má šanci odejít je elektronika nebo lin. ložiska.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    BIDAK: Chronicky asi nic. Pokud ti bude neco odchazet, tak si toho vsimnes (v horsim pripade ti to vytisknu ja;)
    AKA_THE_A
    AKA_THE_A --- ---
    HONCKA: titan by potřeboval minimálně ještě inertní plyn, jinak by ti ta hromádka jemnýho prášku vzplála :D
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    JVCNC: Bral jsem to, ze by se mi to libilo, konkretne o tom zatim vubec neuvazuju, pockam si, az nejaky experimentator s potrebnym vzdelanim a skusenostmi udela k tomu dokumentaci. Ohledne CO2 jsem na to narazil na reprap org.
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    HONCKA: za 500$ mas tak akorat trubici, zdroj je kde?
    driv nez zacnes utracet, tak se koukni jakou vlnovou delku ma co2 laser a jak tuhle vlnovou delku titan absorbuje, Co2 laser neni na kovy vubec vhodny, v prumyslu se CO2 laser pouziva na kovy proto, ze je vykon laseru snadno skalovatelny takze lze relativne levne udelat nekolik kW laser,

    ovsem tam kde je potreba u Co2 laseru nekolik kW, staci u vlaknovych laseru podstatne min, protoze ma vhodnejsi vlnovou delku, to same s energetickou hustotou.
    AKA_THE_A
    AKA_THE_A --- ---
    SPM: špatně pochopeno, v USA by s tim mohl bejt problém, v momentě kdy už je na Evropský půdě žádný* restrikce nejsou ;-)

    *žádný legislativní, furt je tu finanční stránka věci :P
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    SPM: Kdybych to kupoval, tak bych to stejne urcite nebral v CR a Cinanovi je to jedno, napise ti na balicek se 150W CO2 za $500, laserovy ukazovatko za $20, jinak u SLS me to laka, ze z toho jdou kovovy veci, co jsem se dival, tak titanovej prasek jde koupit od cca $20 za kg, coz mi neprijde vubec spatny
    BIDAK
    BIDAK --- ---
    Co nejdřív odejde na Prusa I3? Co si mám za náhradní díl vytisknout?
    GRAGAGROGOG
    GRAGAGROGOG --- ---
    JVCNC: Asi jsem se špatně vyjádřil. "Nerozeznatelný" - tím myslím v kontextu toho, že máš někde kus rc autíčka na který koukáš shora, ne srovnání pod mikroskopem. Asi jsi neviděl co jde tisknout malou tryskou... zas to ale pak trvá 3 prdele než to něco vytlačí, díl 1cm krychle klidně na hodinu.
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    to bych chtel videt, FDM 3d vytisk nerozeznatelny od lisu :DDDD, uz jen ty metricke zavitovky nebo v lepsim pripade trapezove srouby maji rozhodne vetsi chybu stoupani nez 0.05mm, kdyz zanedbam vsechno ostatni tak bych rad vedel jak se vrstvy 0.05- 0.1mm vejdou pod horni geometrickou chybu 0.03mm u formariny, nemluve o povrchu ploch kde je na vylisku videt i mnohem min, napr 0.01mm (i mensi) stopy po frezovani formy na vnitrni strane ktera na vyrobku neni videt.
    GRAGAGROGOG
    GRAGAGROGOG --- ---
    HONCKA: Jo tak na rc auta by to nemuselo být tak hrozný... já si pod modelařinou představoval spíš warhammer figurky... S 0.15-0.2mm tryskou a 0.05-0.1mm vrstvami se dají vytisknout celkem dobře vypadající díly, jen s minimální povrchovou úpravou (tlustší sprejová barva) nerozeznatelné od injection moldingu, pokud tiskneš bez převisů a mostů... Jen nečekej, že to bude snadné nastavit, pravděpodobně budeš ladit milion různých parametrů než z toho vyleze něco co je vhodné pro sériovou výrobu...

    Ta CoreXY by měla být mnohem bytelnější než prusa/rebel a taky díky tomu, že se nehýbe s podložkou jdou tisknout křehčí modely. (Jedinou nevýhodou CoreXY je křivý pohyb pokud nejsou stejně napnuté oba pásy... Ale to je spíš jen maličkost o které je dobré vědět než seriózní nevýhoda.)

    Ještě možná mrkni na nějakou SLA tiskárnu... i to má zas svoje nevýhody, nicméně cena už by nemusela být tak šílená.
    SPM
    SPM --- ---
    AKA_THE_A: no, právě proto :-D Nezkoumal jsem co je v zákonech, ale vzhledem k tomu, že už snad i toulen nejde tak jednoduše koupit, tak by mě nijak nepřekvapilo, kdyby zrovna takhle výkonný laser byl nějak regulován...
    AKA_THE_A
    AKA_THE_A --- ---
    SPM: proč by ho nešlo koupit? Tohle není USA :P
    SPM
    SPM --- ---
    HONCKA: akorát že těch 1000E má rozpočítaných na tu 3DP verzi... a něco mi říká, že laser schopný utavit kov bude o hodně dražší, než vyjetá cartridge z inkoustovky :-) (a teď si ani nejsem jistej, jestli to v ČR lze legálně koupit...)
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    Jeste ohledne toho SLS jsem narazil na tohle
    Pwdr - Open source powder-based rapid prototyping machine
    http://pwdr.github.io/
    Cenove by to melo vyjit kolem 1000E, Líbí se mi to, ale nemám tolik peněz, abych mohl vyhodit tolik peněz, v případě, že by se mi to nepovedlo poskládat.
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    GRAGAGROGOG: hlavne veci na rc auta + bych chtel udelat si vlastni design volantovy rc soupravy, kterou pokud bude zajem bych chtel nechat vyrobit ve velkym (na 3d tiskarne bych vytiskl pocitam tak 50 prototypu), SLS by se mi libilo, ale cenove je to uplne mimo, chtel bych se vejit tak do 30k, navic jsou to strasny kravy a to by zena asi vyskocila z kuze, kdybych neco takovyho dotahl do bytu :)

    SPM: na ni jsem se koukal, stavebnice je spis +, jeste by me zajimalo, prakticky srovnani s nejakou coreXY tiskarnou, o mkkolik je to lepsi, ze ta se mi libi, ze jde uplne zakrytovat
    GRAGAGROGOG
    GRAGAGROGOG --- ---
    HONCKA: O jakou modelařinu se jedná? Já bych se být tebou radši šel do SLS pokud to rozpočet dovolí. FDM má mnohem větší problémy při tisku mostů/převisů a vyžaduje o dost víc ruční práce aby to k něčemu bylo...
    SPM
    SPM --- ---
    HONCKA: Na Rebela se dá u nás (třeba na JRC) koupit relativně zalevno stavebnice - teda, nedostaneš funkční tiskárnu, ale všechen materiál, co na stavbu potřebuješ a návod. Jako modelář by si s tím IMHO neměl mít problém :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam