ZALI: Já slyšel, že i 50% je použitelné... To se asi bude lišit podle materiálu. Zase ale jdou použít plastové pelety jsou mnohem levnější (5-10x) než již připravená 1.75/3mm struna a jde si udělat vlastní barvy, vlastní množství. Už jsem koukal na Filastruder, ale s tou cenovkou (7000kč+) to pro mě teď nemá smysl. Navíc kdybych chtěl další 3d tiskárnu tak spíš zkusím SLS nebo SLA, a imho FDM časem (pár desítek let) zmizí z trhu.
"3D printers should at least melt and recycle their own output of pointless plastic bumf; ideally, *any* thermoplastic bumf whatever" Je fajn věta, ale celkově je to ekonomický problém. Otázka zní jestli je lepší mít několik výrobců cívek, nebo aby každá 3d tiskárna měla aparát na výrobu vlastních cívek (což by ani nemuselo mít takovou kvalitu kdyby 3d tiskárna dokázala změřit průměr...). Na to samozřejmě navazují další věci...
Should/Shouldn't je v tomhle případě dost komplexní, vážně to není jen o tom kolik % plastu se vyhodí. Nevím jestli je William Gibson nějaký ekologický aktivista, ale zní to tak a pokud se nechce zabývat tím problémem dál tak ať radši mlčí.
Also: "I should be able to fly on my farts because that would be awesome!"