REDSNAKE: Má velmi špatnej mechanickej i statickej design, už jenom způsob jakým se získává kolmost os je neuvěřitelně diletantskej: na dvou závitových tyčích
musíš přesně najít průsečík se Z rovinou a tam utáhnout kontramatky, v praxi prostě odměříš šuplerou místo, utáhneš, změříš kolmost, znova posuneš matky, změříš kolmost, posuneš matky... a tak dál, dokud nejsi aspoň v 5 setinách mm. Většinou si to musíš zopakovat kdykoliv tiskárnu přesuneš, protože ten rám není tuhej a změna polohy (i třeba jen zvednutí a položení) to výrazně rozladí (kolmost jde do háje třeba o 0.5 mm).
Průša tohle "řeší" softwarem, kterej se snaží pomocí indukčního senzoru (kterej používají špatně* :) určit, jak je ten stroj křivej a pak to kompenzovat softwarově, ale nefunguje to perfektně (z 16MHz 8bit atmegy toho ani moc vymačkat nejde). Podzimní firmware tuhle kalibraci začal vyžadovat, tj. už tomu nešlo říct "mám mašinu kolmou, prostě začni tisknout můj g-kód", a díky pár drobným chybičkám v té dané verzi (zapomněl najet v XY nad zkušební bod a rovnou začal najíždět po Z dolů) mi to nabořilo Z do heatbedu. Tam jsem viděl, jak to není tuhý, protože se to prohnulo asi 50 mm, než to prasklo.
I kdyby ten software fungoval, tak je to stejně nefunkční kvůli rozlišení posuvů. Kompenzovaný chyby kolmosti jsou v desetinách mm na celé délce pojezdu, stroj má Z krok 0.04 mm, takže na délce výrobku to Z udělá jen pár diskrétních kroků, který na tom jsou hodně vidět, na rovných částech je zřetelnej jeden schodek každých pár cm.
* Na indukční sondu najíždí z čela, takže opakovatelnost je potom i o řád horší, než udává výrobce. V praxi se to projeví tím, že každá kalibrace dojde k úplně jiným hodnotám :-) jednou to změří heatbed perfektně rovnej, jindy to tam nazobe třeba 0.7 mm sklon, další kalibrace změří sklon -0.2 mm, a tak dál. A podle toho to pak taky jezdí, první vrstvu to extruduje ve vzduchu, resetuju mašinu, rekalibruju a najednou to hotendem ryje do heatbedu.
...ale ten heatbed mají udělanej pěkně. Ten jedinej se mi na tom líbí a použiju ho jinde :)