• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMI3D tiskárny
    používání, stavba, zkušenosti, rady, nápady, prostě cokoliv této technologie budoucnosti.
    rozbalit záhlaví
    BIDAK
    BIDAK --- ---
    JAKON: joo, to nastavíš horní a spodní infil na 0 vrstev. A vnitřní infil taky asi na 0%.
    JAKON
    JAKON --- ---
    BIDAK: moc jsem s tim teda nepracoval ale z modelu kterej ma zustat oterenej to dela watertight (nebo nakou jinou upravu)



    BIDAK
    BIDAK --- ---
    JAKON: Jak že neumí pracovat s otevřenými modely? TAkovéhle otevřené věci jsem z toho tisknul.
    GANDALFSEDY
    GANDALFSEDY --- ---
    hodte nejakej rozume malej detailni model ja vam to vyjedu z cury ..prave na archu prestala fungovat verze 2.3 tak 3 tydny s[atky se jim uplne rozesralo vsechno (pac je to v aurU) takze sem cca tyden zpatky ztahl appimage novyho ... krajim vsechno v tom pac mi to vyhovuje ale delam vycemene funkcni veci a na ty proste poohoda nicmene asi zkusim i ten slic3r protoze mam taky par veci ktery se z nejakyho duvodu serou (ale muze to bejt filament) .... nicmene a kazdopadne hodte mi nejakej modylek at to netrva 6 hodin a uvidite
    JAKON
    JAKON --- ---
    SALAM23: ja mam spitfira (zatim na skříni) a 3x easymax (2x sem to rozsekal) takže se to ted snažim upravit tak, aby se nechali sundat a rozdělit křídla pro snadnější transport a lehčí výměnu dílů, tak pak dám vědět jestli to bude fungovat
    SALAM23
    SALAM23 --- ---
    JAKON: pouzij starou "hanenou" Cura 14.7 a naloaduj profil "curaprofile.ini" co pridava k modelu,bude ve slozce Slicer settings ,nic v profilu nemen,jen vysku vrstvy dej z 0,25 na 0,2 a sniz rychlost na cca 40mm/s - kupodivu ty era z cury lezou docela hezky,nekde na velkym dilu je obcas videt sev,ale jinak relativne pekny - uz jsem udelal Bf109 - P51 - Edge 540 jen s tim Mezkem byl trochu problem

    JAKON
    JAKON --- ---
    SALAM23:
    BIDAK:
    Diky z rady. V podstatě jsem nechtěl ten matroš hanit. V práci nemám porovnání, poněvadž jsme žádný podobný věci netiskly, ale doma mě to prostě přišlo divný, jelikož při stejným nastavení se mi to začalo takhle zasekávat..
    Pro modely terénu se pokusim použít Sli3er (tam se mi právě líbí ta možnost měnit výšku vrstvy) a doporučené nastavení, ale pro modely ze 3dlabprint to použít nejde protože to neumí pracovat s otevřenými modely.. Asi do práce pořídím S3D a druhá license bude na doma..
    SALAM23
    SALAM23 --- ---
    BIDAK: me jo -instalace bez komplikaci,jen to usb - jo a vsechno ji stejne hrozne trva,loading slicing proste vsechno
    BIDAK
    BIDAK --- ---
    SALAM23: Mě se tu novou CURU nepodaačilo vůbec rozběhat.
    SALAM23
    SALAM23 --- ---
    BIDAK: me by prave zajimalo,jak je na tom ta nova verze jestli uz to trochu vymakli- me se tam nedari rozchodit pripojeni pres kabel,oproti ty stary se zda byt vychytanejsi,pribyla hromada nastaveni,ale jaksi zmizel nejakej control panel,ten se asi objevi az cura najde nejakou arduino desku,ale jelikoz jedu na jinym portu nez je defaultne v cure nastavenej nemam asi sanci to rozchodit a otestovat
    BIDAK
    BIDAK --- ---
    SALAM23: CURA je prostě špatná. Vytiskne tak nějak přibližně něco podobnýho, jako co jsi tam dal, no. Ona nemá detekci tenkých stěn. Děkuju za zkušenosti.
    SALAM23
    SALAM23 --- ---
    BIDAK: velice - za me nej slicer,jelikoz tisknu pres usb,tak mam moznost live menit perimetr - infill - a tak- vsemozne podle potreby, coz je super,drobny jednoduchy veci tisknu ze stary cury,ale ta je dost na pikacu,nebo ten jeji slicovaci engine je nejakej pomatenej,prijde mi,ze uplne potlaci detaily
    BIDAK
    BIDAK --- ---
    SALAM23: Jak jssi spokojenej se S3D? Já bych chtěl nějaký demo. Nechce se mi to kupovat jen tak.
    BIDAK
    BIDAK --- ---
    SALAM23: Nutno dodat že rychlost tak do 100mm/s je možná, nikoliv ideální.
    SALAM23
    SALAM23 --- ---
    JAKON: tisknu matros od Plasty Mladec a nemam zadnej problem - jako slicer pouzivam Simplify3d - pla tisknu na 200 tryska 60 podlozka -rychlost vetsinou 45mm/s na 0,1 vrstvu a povetsinou peknej vysledek- vetsinu spatnyho tisku mel na svedomi slicer "nastaveni" nejvic Cura,ktera mi v modelu co mel sirku steny o,4mm vypocitala nejaky diry v oplasteni ,nebo to tisklo nekvalitne ,hnusny rohy a pod i kdyz model byl uplne bez chyb - na fotce jsou spulky za poslednich 14 dni vsechno PM a to druhy je jak to asi tiskne



    BIDAK
    BIDAK --- ---
    A jinak já používám cooling na 35% od 1mm, musíš jet infill stejnou rychlostí jako vnější perimetr, jinak to dělá boule. Standartně 1mm tloušťku spodku a vršku, 2 perimetry. 15% honeycomb infill. A neženu rychlost do extrémů, pozná se to na kvalitě výsledku.
    Ty tvoje dlaždice bych teda jel na 0.2 mm nebo adaptivně, ale to už si musíš zkusit. 10% infill asi by stačil? A možná bez spodku.
    BIDAK
    BIDAK --- ---
    JAKON: Jo, já s tím tisknu, nikdy žádný problém. Asi 3 špule už jsem toho vyplácal.

    Ty problémy co popisuješ jsou daný špatnejma parametrama tisku. Uvědom si, že volumetricky nemůžeš vytisknout víc než 10mm3/s. Což dává při 0.1 vrstvě maximální rychlost 200 mm/s. To je teoretický limit daný vyhřívacím prvkem.
    Retrakce ti nefunguje, protože to máš přehřátý.
    Teplota trysky: 210 °C
    Teplota podložky: 50 °C
    Rychlost retrakce: 45mm/s
    Velikost retrakce: 4,5 mm

    Bridging ti nefunguje protože máš špatně nastavený bridge flow a speed a chlazení. Nejspíš používáš CURA a to je algoritmicky úplně ubohej SW který tahle nastavení prostě nemá a fungovat to nebude. Zapomeň. Leda bys tisknul na 40 mm/sec se zapnutým větrákem na 100%celou dobu. PLA tohle dá.
    Řešení: Použij Slic3r.
    Bridge flow: 1.05
    Bridge speed: 30 mm/s (klidně i míň)
    Cooling fan during bridging: 100%

    Uvidíš, bude to krásný.
    JAKON
    JAKON --- ---
    Máte někdo zkušenosti s materiálem od plasty mladeč, konkrétně bílý PLA?
    V práci jsme potřebovali celkme dost tisknout (Ultimaker 2) a chtěl jsem srazit náklady.. Koupl jsem špuly a udělal test na menším objektu a po troše úprav parametrů tisku to vypadalo v pohodě. Tak jsem nakoupil daších deset cívek a začal tisknout zakázku, 60 dlaždic modelu terénu, přes celou tiskovou plochu.
    Jeden problém je, že se mi zdá, že se matroš nestíhá rozehřívat a vynechává, poněvadž ze začátku tisknu jen dlouhé rovné čáry (grid výplně) a to jsem zvýšil teplotu na 240 (normálně používáme Utimaker matroš a tiskneme 220).
    Když se pak začne tvořit povrch, zdá se mi, že matoš nedokáže tak pěkně překlenout místa bez podpěry. Mám 5mm grid, tzn. max 7mm překlenutí a tři top vrstvy.
    A když už se to dotiskne povrch je takovej chlupatej a ne uplně čistej, jakoby se za tryskou pořád táhly zbytky (retrakci mam zapnutou). Vrstva 0.1 tryska 0.4. Všechny parametry byly hnaný dost do extrému aby ten tisk netrval věčnost..

    Když už jsem objednával do práce nechal sem si poslat dvě špule na doma transparent PLA. Tisknu většinou letadla z 3dlabprint. Mam Rebel 2 a s matrošem od CLexpert sem neměl problém. Mladeč se mi zasekává nebo jen tak "ukapává" a vždycky to vytvoří takovej špunt na konci heatbreaku. Zdá se mi jako by matroš měl vyšší tepelnou vodivost a prohříval se rychlejc než ostatní. Navíc musim tisknout na 240 (normálně 220) jinak se mi vrstvy nespojujou.

    Máte někdo nějakej typ co vyzkoušet? Nebo jen zahodit a nepoužívat?
    Jestli nikdo zkušenosti nemáte, tak je tohle alespoň varování :) stálo mě to dost sprostejch slov.
    BIDAK
    BIDAK --- ---
    JVCNC: Dyk za prachy nebo zadarmo je jedno. Simplify 3D se tváří, ale v něčem je to krok zpátky.
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    BIDAK: to je dalsi vec, ty sw jsou vetsinou zadarmo a zadarmo delat neco nejak poradne moc nejde nebo to trva neumerne dlouho a 3D tisk neni jediny segment trhu ktereho se tento problem tyka. Pritom priprava strojnich drah je klicova cast celeho procesu bez ktereho ani z nejlepsi tiskarny sveta nevypadne nic. Nicmene autodesk pry dela neco kloudneho zadarmo, vim o tom ale jen zprostredkovane.
    BIDAK
    BIDAK --- ---
    JVCNC: Jo, souhlasím, ten HW má před sebou dlouhou cestu, tohle je prostě konstrukčně a vývojově to nejjednodussi jak to šlo. Jestli rozběhá ten multimateriál, tak to stejně nikdy nebude úplně dobrý a bude se vyvíjet něco lepšího.
    Já ale vidím největší problémy v SW slicerů. To nemá cenu dělat multimateriál, když slicery žalostně selhávaj i na single... Hodně lidí si to nemyslí, ale já když modeluju, tak modelovat tak aby mi to slicer dobže naslicoval. Tiskárna by zvládla víc...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam