• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMI3D tiskárny
    používání, stavba, zkušenosti, rady, nápady, prostě cokoliv této technologie budoucnosti.
    rozbalit záhlaví
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    THERIDANE: by jsi uz mohl vedet ze kazdy RS ma gkod implementovan jinak, navic v puvodni norme je pouze volani podprogramu s nebo bez poctu opakovani (tedy maximalne for cyklus nebo goto), zadne smycky ani podminky. Ruzne RS to ruzne umi, ale je to uz funkcionalita nad ramec iso G (nemluve o tom ze gkod pro tiskarny ma s iso G pomerne malo spolecneho, pouze z neho ramcove vychazi)
    BIDAK
    BIDAK --- ---
    THERIDANE: Gcode je Turing complete???
    Well, TIL.
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    BIDAK: je to turing complete, takže jo, máš while smyčky, goto a if/else
    
    o101 while [1]
      ...
    o101 endwhile
    
    BIDAK
    BIDAK --- ---
    Další blbej dotaz na gcode. Umožňuje gcode nějak nekonečnou smyčku? Čili opakuj tohle, dokud tě nepřeruším?
    GANDALFSEDY
    GANDALFSEDY --- ---
    pokud se zrovna nudite ... vyskocilo to na fb takze to asi neni affil, ale @research@ klidne to odmaznete nebo zmente na @nyx@ dle libosti :) https://markforged.com/free-sample-part/?mfa=facebook (reknete si o free part s njakym reinforcovanym carbon vlaknem ... blah blah)
    SELECTOR_IX
    SELECTOR_IX --- ---
    (už neudržim, deset minut)
    SELECTOR_IX
    SELECTOR_IX --- ---
    druhá tiskárna je za dvě minuty na 110 (víc neumí, byť mám nastaveno 125) jenže ta plotna je mědí dolů... tedy tiskárna si myslí, že má 110, ale plotna je ještě vlažná (a tiskárna by už tiskla). než dosádne teploty nad 90 i z druhý strany (zezhora), pár minut to ještě potrvá. to mi tedy přijde lepší varianta, kdy mám plotnu mědí (tím co hřeje) nahoru, na ní je sklo (na který tisknu) který ji ochlazuje ale tiskárna ví, že je ještě vlažná a vyčkává před započetím tisku (a já to nemusím hlídat) tj nekrmí mě za pět minut informací z čidla, že už je ready
    SPM
    SPM --- ---
    SELECTOR_IX: No, já mám teda tu čtvercovou, obyčejnou, bez kovu a na 110C ji vyhřeju (byť teda přes to kilo už leze pomalu, ale furt do 15 minut se to určitě nahřeje, spíš za míň).
    SELECTOR_IX
    SELECTOR_IX --- ---
    BIDAK: žádnej odpor tam není, pač tam nejsou ani LEDky ;)

    SPM: má to mít cca 1,2 Ohmy... nicméně dodavatel přislíbil dodání kovové plotny (pač tuhle na víc jak 95 při 13V neohřeju)

    GRAGAGROGOG: nojo, to by mi shořela tiskárna, ještě jsem si ji moc neužil :)
    (teď aktuálně bojuju se simplify...)
    GRAGAGROGOG
    GRAGAGROGOG --- ---
    SPM: S běžným multimetrem ani náhodou nezměříš přesně odpor kolem 1 Ohmu. Ampéry to změří vklidu, ale je třeba dávat pozor na maximální limity, běžně to bývá právě 10A. Teoreticky lze pár vteřin měřit i přes limit a pak to vypnout, v nejhorším shoří pojistka.

    Jinak já používam heatbed co je "určený" pro 12V a pouštím do toho 26V (19.5A) což dělá 500W na 21x21cm desku (1.15W/cm2), 100°C cca za minutu a půl.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    SELECTOR_IX: Běžný heatbed bere kolem 120W
    BIDAK
    BIDAK --- ---
    SELECTOR_IX: Oni to číňani někdy dělaj tak, že tam jenom ze spoda přilepěj odpor. Jestli to máš tak, rovnou to vyhoď.
    SPM
    SPM --- ---
    SELECTOR_IX: tak nejjistější asi odpojit jeden z těch drátů, kde jde odpojit a strčit tam ampérmetr. Orientačně rychlejší zjištění by asi stačilo změřit odpor tý desky a z toho dopočítáš, kolik by tam mělo téct.
    SELECTOR_IX
    SELECTOR_IX --- ---
    jak to zjistím?

    SPM
    SPM --- ---
    40W mi bere to topítko na hotend... na desku dost málo. Myslim že mi do heatbedu teče něco kolo 10A, takže bere nějakých 100+ W...
    BIDAK
    BIDAK --- ---
    SELECTOR_IX: Tak to se nedivím. 40w je málo, podle mě.
    SELECTOR_IX
    SELECTOR_IX --- ---
    BIDAK: 250W je zdroj, deska myslim 40
    BIDAK
    BIDAK --- ---
    SPM: Kde to kupuješ?
    BIDAK
    BIDAK --- ---
    SELECTOR_IX: Hm, kolik to bere wattů?
    SPM
    SPM --- ---
    SELECTOR_IX: nějaký TPE-E mám, tisknu to na tom koupeném Rebelixu, takže jak přesně je ta teflonová trubička zakončená nevím. Nicméně jde to, ale musí se to tisknout fakt strašně pomalu. Jakmile tisknu rychleji, tak se stane přesně tohle - ten materiál se ohne mezi teflonovou trubičkou a tou zubaticí a namotá se kolem ní.
    SELECTOR_IX
    SELECTOR_IX --- ---
    btw: tisknete někdo z TPE32? i když jsem potunil extruder, že je strčenej kousek seříznutýho teflonu i z druhý strany, tím myslím že je jím vyplněná ta mezera mezi kolečkem a hadičkou vedoucí k trysce (aktuální mezera je teď 0mm), stejně se mi to při tisku tamtudy vyhrne ven. prostě je to moc měkký.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam