• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMI3D tiskárny
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    BIDAK: Myslíš že 3D tisk bude v průběhu tisku uvolňovat do vzduchu podobné množství styrenu jako obal na jídlo?
    BIDAK
    BIDAK --- ---
    GOSHEWAN: A jsou nebezpecne nebo ne? Nebezpecnejsi, nez 3D tisk?
    GOSHEWAN
    GOSHEWAN --- ---
    BIDAK: To je kazdeho volba, nicmene v diskuzi o 3D tisku to je bezpredmetny povzdech (:
    BIDAK
    BIDAK --- ---
    Chudáci všichni ti lidi co jedí jídla v polystyrenovejch obalech.
    GOSHEWAN
    GOSHEWAN --- ---
    A nez zase zacne nekdo poustet hospodska moudra, prectete si citaci ze zaveru te studie:

    The predicted styrene concentration in this configuration (150 μg/m3) would be approximately 20 times higher than the highest styrene concentration measured in commercial buildings in the U.S. EPA BASE study[31] and more than 20 times higher than the average concentration in U.S. residences.[32] There are also reports that suggest exposure to styrene at these concentrations could be problematic for human health. For example, high indoor styrene concentrations have been estimated to yield relatively high lifetime cancer risks in previous studies that assumed typical potency factors,[33] and even moderate styrene concentrations (i.e., greater than only 2 μg/m3) have been associated with elevated risk of pulmonary infections in infants.[34]

    [31] Girman, J. R.; Hadwen, G. E.; Burton, L. E.; et al. Individual Volatile Organic Compound Prevalence and Concentrations in 56 Buildings of the Building Assessment Survey and Evaluation (BASE) Study. Proc. Indoor Air 1999, Vol. II, pp 460−465; http://www.epa.gov/sites/production/files/2014-08/documents/base_2_460.pdf.
    [32] Logue, J. M.; Price, P. N.; Sherman, M. H.; Singer, B. C. A method to estimate the chronic health impact of air pollutants in U.S. residences. Environ. Health Perspect. 2012, 120 (2), 216−222.
    [33] Guo, H.; Lee, S. C.; Chan, L. Y.; Li, W. M. Risk assessment of exposure to volatile organic compounds in different indoor environments. Environ. Res. 2004, 94 (1), 57−66.
    [34] Diez, U.; Kroessner, T.; Rehwagen, M.; Richter, M.; Wetzig, H.; Schulz, R.; Borte, M.; Metzner, G.; Krumbiegel, P.; Herbarth, O. Effects of indoor painting and smoking on airway symptoms in atopy risk children in the first year of life results of the LARS-study. Leipzig Allergy High-Risk Children Study. Int. J. Hyg. Environ. Health 2000, 203 (1), 23−28.
    GOSHEWAN
    GOSHEWAN --- ---
    TEAPACK: Co to meles? Koncentraci styrenu ve vzduchu ta zprava z WHO samozrejme obsahuje, takze ses spis ani neobtezoval kouknout na to, co povazujes za tak absurdni. A ta puvodni studie taky rika, jake koncentrace a za jak dlouho 3D tiskem z ABS, z cehoz (kdyby sis to precetl) dokazes jednoduse odvodit, ze na to vubec nepotrebujes ani jednotky kg materialu.

    Tisknete si jak chcete, jen to ve sve ignoranci necpete ostatnim jako totalne bezpecne/bezstarostne.
    BIDAK
    BIDAK --- ---
    reply RAPIDJO|47836662}: Počkej, já to asi blbě pochopil. Potřebuješ s tím fontem hodně hejbat? Jestli umíš s OpenScadem, je to záležitost na pár řádek a import z .amf, jinak asi ten Blender.
    EDA
    EDA --- ---
    Co třeba Blender? Nebo https://www.tinkercad.com/ ? Nebo Fusion360?
    RAPIDJO
    RAPIDJO --- ---
    no chtělo by to něco elegantnějšího prostě takovej corel s možnosti dělat jednoduche objemy.
    BIDAK
    BIDAK --- ---
    RAPIDJO: No, tohle umí defaut CURA. Jenom to vyexportuješ jako čb bitmapu.
    RAPIDJO
    RAPIDJO --- ---
    Ahoj, neznáte nějaky free soft ktery by uměl dělat s textem? Moje představa. Vemu font ktery jako by v corelu šel tvarovat podle osnovy a z křivek by to hned vyprdlo objem nějakym extrudem a šup do stl. Umím to vše dělat v rhinu v catiii ve všelijakým čortu ale chtěl bych mít něco co by bylo free. A když ne free tak velice jednoduché.
    ZVIRATKO
    ZVIRATKO --- ---
    dose makes the poison
    a vakciny jsou vlastne z hliniku
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    GOSHEWAN: spíš jsem poukazoval na absurditu toho, že sem dáváš odkaz na bezpečnostní list, který se musí tvářit, že je strašný zlo a přitom sis asi nezjistil tenzi par při nějaké teplotě a nekouknul se, kolik jsou běžný koncentrace styrenu ve vzduchu. Pak si to stačí dát si to dohromady s tím, kolik kg ABS bys musel prohnat tiskárnou, aby se ti tam udělala nějaká opravdu závažná koncentrace a zjistíš, že vlastně nemáš co řešit ;)

    Hlavně pokud při post-procesingu 3D tisku vdechuješ ABS prach apod, tak si myslím, že nějaké výpary ti můžou být úplně ukradený ^.^

    ps: Koukal jsi na bezpečnostní list od vody? ;)
    GOSHEWAN
    GOSHEWAN --- ---
    TEAPACK: Asi chces byt vtipnej. Nezapomen na chlast, zraloky a auta... vsechno naprosto irelevantni v tehle diskuzi.
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    GOSHEWAN: hele, a četl jsi už o DHMO? to je taky strašný svinstvo a myslím, že to ročně zabije mnohem víc lidí než se jich zvládne aspoň přiotrávit styrenem z ABS ;)
    BIDAK
    BIDAK --- ---
    GOSHEWAN: Muj ty janku. Ok hele.
    BIDAK
    BIDAK --- ---
    Jak ikam, zalezi na davce, ale prave proto je pro nas takovej benzin mnohem nebezpecnejsi.
    BIDAK
    BIDAK --- ---
    GOSHEWAN: Jo tak, ono se tomu rika tak pryskyrice, dekuju.
    GOSHEWAN
    GOSHEWAN --- ---
    BIDAK: http://www.euro.who.int/__data/assets/pdf_file/0018/123066/AQG2ndEd_5_12Styrene.pdf
    WHO rozhodne netvrdi ze je neskodnej, to je dost zcestna interpretace.

    Nevidim duvod se o tom dal dohadovat, zaver by mel byt ze pokud chce nekdo tisknout z ABS, tak by mel mit tiskarnu uzavrenou s odvetravanim a ne treba v obyvaku.
    GOSHEWAN
    GOSHEWAN --- ---
    BIDAK: Vygoogli si SAN chytraku.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam