• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMI3D tiskárny
    BIDAK
    BIDAK --- ---
    RAPIDJO: Natři levný materiál stříbřenkou.
    RAPIDJO
    RAPIDJO --- ---
    Ahoj,
    hledal jsem jestli existuje nějaky skutečně reflexní materiál co ma smysl a našel jen Reflect-o-Lay ale nějak se mi to moc nelíbí. Neslyšel někdo o něčem takovém?
    SLL_QUY Fuse vypadá opravdu dobře jen teda tu cenu jsem nějak nepochopil
    QYDO
    QYDO --- ---
    Au

    77WHITE
    77WHITE --- ---
    THX_1138: Nu, to srovnavani jablek s hruskama ale delas aj ty, pokud spravne chapu co pises. Vyroba odlitku a tisk 3d tiskarnou se neda kvantitativne (a tedy i kvalitativne) srovnavat, oboji je na uplne jiny aplikace. Popravde cena je mensi ale tezko rict, kdo si to bude porizovat a nemel dost penez na tisk na pronajatejch masinach... Hlavne kdy ti to vydela nazpet, to musis bejt firma co sype prototypy( nebo jinak nevyprodukovatelny veci) jak na bezicim pasu
    AKA_THE_A
    AKA_THE_A --- ---
    THX_1138: odlitky z čeho?
    Klasický odlévání na ztracenou formu neni zrovna přesná technologie, pokud to má bejt nějaká strojní součást, musí ještě nastoupit obrábění, tam lítaj prachy jak špačci v ovocnym sadu...
    Tlakový odlévání hliníkovejch slitin silně záleží na velikosti a váze výrobku. Větší lis je v pohodě přes 10mega novej jen sám o sobě. Forma je tisíce až desetitisíce € dle velikosti a složitosti...většinou i tyhle odlitky musíš alepoň někde obrábět, takže zase drahá strojařina...zároveň se pro tenhle proces hodí jen některý slitiny, rozhodně ne včechny.

    Samozřejmě pokud máš na mysli malou začouzenou dílničku co vyrobí jeden menší odlitek do písku za pár dní a nakupuješ vybavení z x-tý ruky, mělo by to zůstat ve stovkách tisíc. Nejdražší je pec a příprava místa pro ní.

    Vysloveně DIY dílnička záleží na velikosti odlitku, protože od toho se odvíjí velikost pece a kelímků, samozřejmě taky záleží na materiálu.
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    THX_1138: zajimave to je, a i citelny posun s cenou dolu, jen v tom clanku je hromada polopravd. Hned na zacatku srovnavaji jejich vytisk s odlitkem, ten odlitek je rychlejsi a levnejsi, tedy jejich tvrzeni, kdyz uz na obrazku srovnavaji odlitek do pisku a vytisk, o levnejsim a rychlejsim procesu je v tomto porovnani zcela mimo. Krom toho aby se z odlitku stala pouzitelna soucastka, vyzaduje obrobeni funkcnich ploch, podle toho jak vypadaji vytisky, tez potrebuji obrobeni funkcnich ploch. Tedy v produkci bude porad potreba nejake to CNC a to jsou ty odlitky mnohem efektivnejsi, levnejsi a rychlejsi.

    dale pisou o cloud based sw, do toho zadnej pricetnej podnik nepujde, stejne jako ted uz do toho zadnej pricetnej podnik nechodi do cloud based CAM sw pro CNC. nikdo nebude riskovat ze kuli vypadku internetu se to zastavi.

    uplatneni vidim spis v kusove vyrobe jinak nevyrobitelnych soucastek a porad jen v tom prototypingu, pro 1 kus bude ta tiskarna levnejsi nez odlitek. chtelo bz to jeste porovnani pevnosti trhaci zkouskou a defektoskopicke porovnani. jinak mi to oproti tradicnim SLM strojum rychlejsi teda nepripada ale i jen ta nizsi cena je zajimavy posun.

    GOSHEWAN
    GOSHEWAN --- ---
    BIDAK: Huh? Nebezpecne spis ano, nebezpecnejsi dle situace. Co to ma spolecneho s 3D tiskem ale porad nechapu...

    Zkus treba [ VSCHT ], nicmene pamatuj na to ze to je take odborna diskuze jako tato...
    BIDAK
    BIDAK --- ---
    AXTHEB: Nejen do vzduchu.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    BIDAK: Myslíš že 3D tisk bude v průběhu tisku uvolňovat do vzduchu podobné množství styrenu jako obal na jídlo?
    BIDAK
    BIDAK --- ---
    GOSHEWAN: A jsou nebezpecne nebo ne? Nebezpecnejsi, nez 3D tisk?
    GOSHEWAN
    GOSHEWAN --- ---
    BIDAK: To je kazdeho volba, nicmene v diskuzi o 3D tisku to je bezpredmetny povzdech (:
    BIDAK
    BIDAK --- ---
    Chudáci všichni ti lidi co jedí jídla v polystyrenovejch obalech.
    GOSHEWAN
    GOSHEWAN --- ---
    A nez zase zacne nekdo poustet hospodska moudra, prectete si citaci ze zaveru te studie:

    The predicted styrene concentration in this configuration (150 μg/m3) would be approximately 20 times higher than the highest styrene concentration measured in commercial buildings in the U.S. EPA BASE study[31] and more than 20 times higher than the average concentration in U.S. residences.[32] There are also reports that suggest exposure to styrene at these concentrations could be problematic for human health. For example, high indoor styrene concentrations have been estimated to yield relatively high lifetime cancer risks in previous studies that assumed typical potency factors,[33] and even moderate styrene concentrations (i.e., greater than only 2 μg/m3) have been associated with elevated risk of pulmonary infections in infants.[34]

    [31] Girman, J. R.; Hadwen, G. E.; Burton, L. E.; et al. Individual Volatile Organic Compound Prevalence and Concentrations in 56 Buildings of the Building Assessment Survey and Evaluation (BASE) Study. Proc. Indoor Air 1999, Vol. II, pp 460−465; http://www.epa.gov/sites/production/files/2014-08/documents/base_2_460.pdf.
    [32] Logue, J. M.; Price, P. N.; Sherman, M. H.; Singer, B. C. A method to estimate the chronic health impact of air pollutants in U.S. residences. Environ. Health Perspect. 2012, 120 (2), 216−222.
    [33] Guo, H.; Lee, S. C.; Chan, L. Y.; Li, W. M. Risk assessment of exposure to volatile organic compounds in different indoor environments. Environ. Res. 2004, 94 (1), 57−66.
    [34] Diez, U.; Kroessner, T.; Rehwagen, M.; Richter, M.; Wetzig, H.; Schulz, R.; Borte, M.; Metzner, G.; Krumbiegel, P.; Herbarth, O. Effects of indoor painting and smoking on airway symptoms in atopy risk children in the first year of life results of the LARS-study. Leipzig Allergy High-Risk Children Study. Int. J. Hyg. Environ. Health 2000, 203 (1), 23−28.
    GOSHEWAN
    GOSHEWAN --- ---
    TEAPACK: Co to meles? Koncentraci styrenu ve vzduchu ta zprava z WHO samozrejme obsahuje, takze ses spis ani neobtezoval kouknout na to, co povazujes za tak absurdni. A ta puvodni studie taky rika, jake koncentrace a za jak dlouho 3D tiskem z ABS, z cehoz (kdyby sis to precetl) dokazes jednoduse odvodit, ze na to vubec nepotrebujes ani jednotky kg materialu.

    Tisknete si jak chcete, jen to ve sve ignoranci necpete ostatnim jako totalne bezpecne/bezstarostne.
    BIDAK
    BIDAK --- ---
    reply RAPIDJO|47836662}: Počkej, já to asi blbě pochopil. Potřebuješ s tím fontem hodně hejbat? Jestli umíš s OpenScadem, je to záležitost na pár řádek a import z .amf, jinak asi ten Blender.
    EDA
    EDA --- ---
    Co třeba Blender? Nebo https://www.tinkercad.com/ ? Nebo Fusion360?
    RAPIDJO
    RAPIDJO --- ---
    no chtělo by to něco elegantnějšího prostě takovej corel s možnosti dělat jednoduche objemy.
    BIDAK
    BIDAK --- ---
    RAPIDJO: No, tohle umí defaut CURA. Jenom to vyexportuješ jako čb bitmapu.
    RAPIDJO
    RAPIDJO --- ---
    Ahoj, neznáte nějaky free soft ktery by uměl dělat s textem? Moje představa. Vemu font ktery jako by v corelu šel tvarovat podle osnovy a z křivek by to hned vyprdlo objem nějakym extrudem a šup do stl. Umím to vše dělat v rhinu v catiii ve všelijakým čortu ale chtěl bych mít něco co by bylo free. A když ne free tak velice jednoduché.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam