• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMI3D tiskárny
    BIDAK
    BIDAK --- ---
    AKA_THE_A: No budes si to muset manualne vyvazit. Jinak by to melo jit.
    AKA_THE_A
    AKA_THE_A --- ---
    Tisknul někdo někdy točící-se věci? Potřeboval bych toto, ale má se to točit až 7000 ot/min...

    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    QNEDLEEQ & SPM & AKA_THE_A: Doporučuji pročíst následující vlákno, ono to není úplně obyčejný beton, ale má do sebe namíchané nějaké svinstvo, které mu trochu vylepšuje vlastnosti. Nicméně jde hlavně o to, že epoxybeton se odlévá výrazně pohodlněji než litina =)
    www.C-N-C.cz • Zobrazit téma - CNC ve FreeCAD
    http://www.c-n-c.cz/viewtopic.php?f=62&t=17171&start=120

    a proti železným/duralovým rámům to má výhodu, že je samotlumící - nezvoní a donutit ho vibrovat dá opravdu hodně práce, proto je vhodný na stavbu hobby obráběcích strojů =)
    SPM
    SPM --- ---
    Když už jsme u toho konstruktérství, jak moc velký odpor by při správném uložení měly klást ty lineární pouzdra? Včera jsem si hrál s těma KH08-PP, podařilo se mi je zacpat do toho plastu tak, že asi fungovaly (kuličky obíhají a nešoupou se), ale nějaký odpor tam cítit pořád je. Zkoušel jsem to jenom na tyči v ruce; když jsem vzal díl, do kterého byli zamáčknutý dvě pouzdra, tak už ta tyč třeba po tom nejela vlastní váhou, muselo se tomu pomoct. Z tohohle pohledu bych řekl, že ty čínský šmejdy možná jdou o něco lehčeji. Na druhou stranu čínský šmejdy se náhodně zadrhávají (když se s tím šoupe, tak prostě chvilkama se jakoby koušou), zatímco ty INA jedou pořád stejně... a u čínských šmejdů mám pocit, že mají tu vůli ještě větší a neodvalují se vůbec a jenom kloužou po té tyči. Ale nemají ty řady kuliček viditelné, takže těžko říct :-)
    AKA_THE_A
    AKA_THE_A --- ---
    QNEDLEEQ: má mizernou pevnost v tahu, neb je to beton :P
    Návrh stroje by s tim měl počítat...
    SPM
    SPM --- ---
    QNEDLEEQ: jako pevný to bude, ale mám pocit, že tohle bych si na stůl doma postavit nechtěl :-D
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    77WHITE: Proto začínám přemýšlet stále víc o Cube konstrukci z litiny / epoxy betonu... ale to moje nebude běžná 3D tiskárna, protože na tom chci frézovat i plošňáky a plasty ...
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    TEAPACK: jojo vim:) Jen tohle predimenzovavani vyvozuje zas jiny problemy, pri nedostatecne tuhy konstrukci s takovou vahou to lehce generuje vibrace, kor jestli tam ma neco litat rychle :)
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    JVCNC: chjo =D tyhle H mašiny s protizávažím pro extra rychlý tisk jsou zlo =D ale až budeš mít hotový základ, tak bych se rád přišel podívat ;)
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    ZIGI: toz to jsi upresnil velice dobre a spravne, ale to prece nikdo netvrdil, ja bych tam rad kuli hmotnosti dal radsi trubky, ale jsou o poznani hur dostupne.
    SPM
    SPM --- ---
    Hádám, že 20mm tyč na reprapu ani nepotkám... co to stavíte za obludy? :-) (jinak mi to jezdí furt napyču... kovový pásky se stejně do těch současných součástek narvat nedají, abych to stáhnul jima; ale tam, kde to šlo obepnout alespoň na prasáka to celkem fungovalo... nic, zkusim je poupravit tak, aby ten plast šel kolem celýho ložiska a stáhlo se to šroubama; to by mohlo fungovat alespoň natolik, aby to jezdilo po kuličkách).
    ZIGI
    ZIGI --- ---
    JVCNC: toz to nema tuseni, zeano :-)... alebrz jsem si jen dovolil upresnit zde prezentovane obecne tvrzeni, ze 20 mm tyc je mocnejsi nez mec (ehm, 20 mm jekl)
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    ZIGI: nojo ale kde koupit brouseny a kaleny jekl v toleranci alespon h7?

    77WHITE: klidne rejpej nicmene 350mm dlouha tyc o prumeru 20mm se ti pri zatizeni 2kg uprostred prohne o 0.01mm. U stolu je ponekud jedno jestli to je 1 nebo 5mm.

    TEAPACK: v pripade konvencni konstrukce bych to tak udelal, akckoliv podeprene tyce nemam rad, protoze jak jsou ty voziky otevrene, maji mnohem min rad kulicek, tak je to takove gumove. krom toho bych si chtel nechat otevrena dvirka pro experimenty s vzduch. loziskama. Me kazda osa bude slouzit jako 2 osy, taky bych tam rad dal kulickac se stoupanim 10mm/ot ale musim tam dat remen, protoze chci pouzit i druhy smer pohybu remenu pro tazeni druhe osy v opacnem smeru, na te druhe ose uz budou jen nejake 8-10mm tyce, po tom bude jezdit jen zavazi (napovim ze bude vazit stejne jako to co bude jezdit na druhe strane opacnym smerem) takze to bude mit 2x vetsi hmotnost.
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    77WHITE: tady jde spíš o vedení než o nosnost ;) a to, že se ti jekl prohne o 1mm na metru znamená, že se ti při tisku tryska zaboří do podložky nebo vyjede tak vysoko, že budeš tisknout do vzduchu ;) když chceš tisknout vrstvu tloušťky 0.05mm tak to musí být aspoň trochu bytelné a nesmíš mít vůle na vedení 0.5mm ;)

    JVCNC: Tak to bych raději vzal podepřené tyče a pod ně nějaký duralový profil =)
    ZIGI
    ZIGI --- ---
    77WHITE: není tak úplně pravda - jekl 20x20 s tloustkou steny 2 mm ma prekvapive stejny (dokonce mirne vesti, ale bez uvazovani zaobleni rohu) prurezovy modul a moment setrvacnosti (tedy veliciny, na kterych primo zavisi unosnost toho prvku v ohybu a jeho pruhyb) jako tyc prumeru 20 mm. A je vyrazne lehci. Ja bych ty jekly nepodcenoval :-)
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    JVCNC: Jen si rejpnu, z 20 jeklu udelas xmetrovou konstrukci knihovny, sam z toho mam stul s cca 30ti kilovou deskou:) 20 tyc je unosnosti jeste nekde jinde:)
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    TEAPACK: zase kolejnice pro voziky nejsou samonosne a potrebujou desku a kolejnice nalezitou montaz na ni. ja 3d tiskarnu stavim taky na tycich, jen ty tyce mam 20mm, protoze bych nerad aby se mi to cele prohybalo jen vlastni vahou.
    SPM
    SPM --- ---
    JVCNC: jo, teď si s tím zrovna hraju... na volno mi šly v pohodě, ale na x vozíku, kde je to postahovaný plastovejma páskama, to jezdí na prdel a kuličky neobíhaj... musim domyslet líp, ta instalatérská páska by mohla fungovat, dík :-)
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    JVCNC: to se mi vždycky otvírá kudla v kapse, když vidím tyhle zalisovávací pouzdra "zalisovaný" mezi dvě ABS pacičky ... :-/ a přitom kuličkový vozík stejného formátu je jenom o stovku dražší a máš tam i díry pro montáž a opracovanou dosedací plochu...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam