• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMI3D tiskárny
    používání, stavba, zkušenosti, rady, nápady, prostě cokoliv této technologie budoucnosti.
    rozbalit záhlaví
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    ANDY_WARHOL: to neni pravda, hlinik roztavis snadno na drevenym uhlim a s kompresorem/ zpetnym tahem vysavace/ pravdepodobne i fenem.

    GANDALFSEDY: my tavili hlinik na zrezlym plechovym grilu, topeniste ve starodavny kominovy trubce, misto taviciho kelimku ocelova pixla, klasicky dreveny uhli na gril za par korun... Jediny "dostacujici" vybaveni byl dilenskej kompresor a bylo to fakt easy. Skutecny nebezpeci spociva az v ty forme kvuli vlhkosti.

    AKA_THE_A: mam jen relativne slaby strojarsky vzdelani, ale nevidim na tom tvaru nic neodlitelnyho. Lilo by se to vzhuru nohama, s dostatkem odvzdusnovacich otvoru, idelane by soucasti nalitku byly uz i lopatky + samotna zakladna i druha strana by byla vyssi, po odliti by se odlitek oriznul na pozadovanej rozmer. Jediny co by me trapilo by byla presnost toho "zamku", protoze nevim jak bych ji dodatecne dosoustruzil aby byla v pozadovanejch tolerancich. Ale to resis i u 3d tisku.

    3d tisk bys pouzil na tvorbu jednorazovy formy z formovyho pisku, dodatecne zpevnenou COckem. V odkazu co sem posilal ti udelaji vse vypsane vcetne odliti, eventuelne rovnou i vytiskou na velkoformatovy 3d tiskarne piskovou jednorazovou formu, ale vysledny odlitky maji pomerne hrubej finis a bez dalsiho doobrobeni to neni uplne dobry.

    na tuhle tematiku vyuzivani 3d tisku na dalsi odlevani doporucuju treba tenhle YT kanal, je to profik, zadny hobby blbosti - https://www.youtube.com/user/GrunblauBMO
    SALAM23
    SALAM23 --- ---
    AKA_THE_A: vadi ta "miska" jsem to zkusebne dal tisknout a problem je,ze jak je moc tenka vrstva pri tvorbe toho radiusu tak se zveda a krouti a dela to neplechu - a nejde to poradne potunit,ten dil by byl hnusnej - a to jsem to tisknul na podpory,ale zveda se to nahoru at chladis nebo ne

    AKA_THE_A
    AKA_THE_A --- ---
    77WHITE: jednak originál je plastovej (PVC :D), druhak je to tenký, normálním odlejvánim neni šance. Buď tlakově nebo odstředivě, obojí potřebuje ocelovou formu, což pokud jich nechci dělat alespoň pár stovek je naprosá hovadina :P
    SALAM23: moc tenký nebo vadí že to nemá placatou stranu? Tohle kopíruje originál, ale dalo by se to překopat...
    ANDY_WARHOL: hliník můžeš tavit i v mikrovlnce (podmínkou je karbidovej kelímek), stejně tak to jde na plynovym sporáku nebo grilu na dřevěný uhlí (do určitý velikosti kelímku samozřejmě)...složitá část je (ne)kontaminace materiálu a tenký stěny odlitku (příliš rychle chladnou, takže v tom budou díry, příp. tam kov ani nedoteče)
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    77WHITE: hlinik ma vysokou teplotu tani, to si doma asi neodlejes ne ?
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    AKA_THE_A: nebo vyuzit vytisku pro tvorbu formy na odlitku z hliniku? Mam zkusenosti s temahle, sou vyborni - http://www.modelarna-liaz.cz/
    GRAGAGROGOG
    GRAGAGROGOG --- ---
    Nejlepší na to asi bude nylon...
    GANDALFSEDY
    GANDALFSEDY --- ---
    AKA_THE_A: kdyz to abs nebo hridel nahrejes tak neprdne, abs je to pruznejsi mezi abs/pla ;)
    SALAM23
    SALAM23 --- ---
    AKA_THE_A: to se bude tisknout docela blbe
    AKA_THE_A
    AKA_THE_A --- ---
    AKA_THE_A: za kolik by někdo byl ochotnej nechat to vytisknout z něčeho pružnějšího (musí se nacpat na hřídel, ABS by asi prdlo)?
    BIDAK
    BIDAK --- ---
    AKA_THE_A: No budes si to muset manualne vyvazit. Jinak by to melo jit.
    AKA_THE_A
    AKA_THE_A --- ---
    Tisknul někdo někdy točící-se věci? Potřeboval bych toto, ale má se to točit až 7000 ot/min...

    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    QNEDLEEQ & SPM & AKA_THE_A: Doporučuji pročíst následující vlákno, ono to není úplně obyčejný beton, ale má do sebe namíchané nějaké svinstvo, které mu trochu vylepšuje vlastnosti. Nicméně jde hlavně o to, že epoxybeton se odlévá výrazně pohodlněji než litina =)
    www.C-N-C.cz • Zobrazit téma - CNC ve FreeCAD
    http://www.c-n-c.cz/viewtopic.php?f=62&t=17171&start=120

    a proti železným/duralovým rámům to má výhodu, že je samotlumící - nezvoní a donutit ho vibrovat dá opravdu hodně práce, proto je vhodný na stavbu hobby obráběcích strojů =)
    SPM
    SPM --- ---
    Když už jsme u toho konstruktérství, jak moc velký odpor by při správném uložení měly klást ty lineární pouzdra? Včera jsem si hrál s těma KH08-PP, podařilo se mi je zacpat do toho plastu tak, že asi fungovaly (kuličky obíhají a nešoupou se), ale nějaký odpor tam cítit pořád je. Zkoušel jsem to jenom na tyči v ruce; když jsem vzal díl, do kterého byli zamáčknutý dvě pouzdra, tak už ta tyč třeba po tom nejela vlastní váhou, muselo se tomu pomoct. Z tohohle pohledu bych řekl, že ty čínský šmejdy možná jdou o něco lehčeji. Na druhou stranu čínský šmejdy se náhodně zadrhávají (když se s tím šoupe, tak prostě chvilkama se jakoby koušou), zatímco ty INA jedou pořád stejně... a u čínských šmejdů mám pocit, že mají tu vůli ještě větší a neodvalují se vůbec a jenom kloužou po té tyči. Ale nemají ty řady kuliček viditelné, takže těžko říct :-)
    AKA_THE_A
    AKA_THE_A --- ---
    QNEDLEEQ: má mizernou pevnost v tahu, neb je to beton :P
    Návrh stroje by s tim měl počítat...
    SPM
    SPM --- ---
    QNEDLEEQ: jako pevný to bude, ale mám pocit, že tohle bych si na stůl doma postavit nechtěl :-D
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    77WHITE: Proto začínám přemýšlet stále víc o Cube konstrukci z litiny / epoxy betonu... ale to moje nebude běžná 3D tiskárna, protože na tom chci frézovat i plošňáky a plasty ...
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    TEAPACK: jojo vim:) Jen tohle predimenzovavani vyvozuje zas jiny problemy, pri nedostatecne tuhy konstrukci s takovou vahou to lehce generuje vibrace, kor jestli tam ma neco litat rychle :)
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    JVCNC: chjo =D tyhle H mašiny s protizávažím pro extra rychlý tisk jsou zlo =D ale až budeš mít hotový základ, tak bych se rád přišel podívat ;)
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    ZIGI: toz to jsi upresnil velice dobre a spravne, ale to prece nikdo netvrdil, ja bych tam rad kuli hmotnosti dal radsi trubky, ale jsou o poznani hur dostupne.
    SPM
    SPM --- ---
    Hádám, že 20mm tyč na reprapu ani nepotkám... co to stavíte za obludy? :-) (jinak mi to jezdí furt napyču... kovový pásky se stejně do těch současných součástek narvat nedají, abych to stáhnul jima; ale tam, kde to šlo obepnout alespoň na prasáka to celkem fungovalo... nic, zkusim je poupravit tak, aby ten plast šel kolem celýho ložiska a stáhlo se to šroubama; to by mohlo fungovat alespoň natolik, aby to jezdilo po kuličkách).
    ZIGI
    ZIGI --- ---
    JVCNC: toz to nema tuseni, zeano :-)... alebrz jsem si jen dovolil upresnit zde prezentovane obecne tvrzeni, ze 20 mm tyc je mocnejsi nez mec (ehm, 20 mm jekl)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam