• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMI3D tiskárny
    používání, stavba, zkušenosti, rady, nápady, prostě cokoliv této technologie budoucnosti.
    rozbalit záhlaví
    SALAM23
    SALAM23 --- ---
    AKA_THE_A: Akrylon pri frezovani taky smrdi jak poblitej koberec
    AKA_THE_A
    AKA_THE_A --- ---
    PECA: název plexisklo se obvykle používá pro PMMA, neb to bu bylo jako první...
    Je hořlavý, na rozdíl od Lexanu a podobnejch je křehký (náchylný na praskání při vrtání, řežní závitů či šroubování vrutů) a když se ti to povede spálit/zapálit, tak ten smrad je naprosto otřesnej, popsal bych to jako nasládlý zvratky...fuj...
    Stále se používá protože je citelně levnější než polykarbonáty.

    Lexan či Makrolon patří mezi polykarbonáty, jsou pružný a skoro vůbec nepraskaj - běžně se z nich vyráběj "neprůstřelný" skla. Jsou sice taky hořlavý, ale daj se koupit i se zpomalovačema hoření (což teda jsou často solidní srajdy, ale máš podstatně víc času než to celý skončí jako hořící kaluž :P)
    Jedna spolehlivá metoda jak to udělat odolnější proti požáru bez další chemie je to prostě mít tlustší ;-)
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    SPM: na hypercube to primo z petg doporucujou. vsechny dily, co spojuji profily jsou z kovu.
    SPM
    SPM --- ---
    MCKIDNEY: já mám u něj spíš "problém", že je gumovější... teda problém, na ty moje bastly na náhradu LM8UU pouzder to funguje skvěle, protože to pouzdro z PETG sešroubuju na fest šroubem a drží, z ABS to praskalo. Ale zase u takových těch součástek jako jsou třeba na rebelu ty obdélníky, kterým jsou ty profily do rohu sešroubovaný k sobě, bude asi na PETG chtít zesílit, pač jinak si tam ten šroub vymačká díru :-)
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    MCKIDNEY: vzhledem k tomu, ze o tom uvazuju jako o materialu, ktery budu ve finale pouzivat asi nejvic, tak mi stejne nezbyde, nez se s tim naucit. zejtra si budu vyzvedavat dvoukilovku, tak budu mit hodne matrose na testovani.
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    ANDY_WARHOL: Ja taky beru PETG od Plasty Mladec. Ale i tak je treba si na to davat bacha. PETG jsem vytiskl a bylo tak krehke ze jsem si myslel ze jsem dostal spatnou spool.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    ANDY_WARHOL: treba volba padla na hypercube, protoze se mi libi, ze se tam neveksluje se stolem, ale primo s hotendem, libi se mi i rigidnost konstrukce proti i3 klonum a to i hlinikovejm nebo konstrukcim typu cr10. vim jak budu resit extrudery a hotend, jak vyhrivani podlozky, jakou ridici desku atd atd. do te doby sem to videl vsechno jenom na obrazku a tohle sem si nemohl kvalifikivane rozhodnout
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    MCKIDNEY: to je hezka myslenka, ale chtel sem si to osahat abych si uvedomil co potrebuju. mam ted nejaky poznatky, ktery bych bez toho abych si tim prosel nemel. ale diky.

    ohledne toho druheho, po prolezeni ruznych for sem koupil dvoukilovku plasty mladec co bylo hodne doporucovany, cena vyborna. tak uvidime.
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    ANDY_WARHOL: Tos mohl rict, ja mam dny kdy muzu tisknout cizi vecia tydny kdy to klidne pujcim :)
    ANDY_WARHOL: PETG na to trochu bacha. Hlavne rozdili v kvalite spool a tisku maji hrozne velky vliv na vysledny print. Jsou kousky co jsou horsi nez PLA skoro ve vsech ohledech.
    Jako material to ma skvely potencial a nedivim se ze Prussa se svym mnozstvim tisku na nej presel.
    Jenom bacha na to, ze fyzicke vlastnosti nejsou konzistentni jako treba u PLA
    PECA
    PECA --- ---
    ANDY_WARHOL: Nepamatuji se detaily, ale myslím, že na Rebel fóru, nebo možná i někdy tříve přímo tady, někdo psal, že použije k zadeklování tiskárny makrolon, protože to nehoří. Ale úplně jistý si teď nejsem a nechce se mi to hledat :)
    Jinak "plexi" je takový lidový název pro průhledné plasty. Dneska často akrylátové / polykarbonátové materiály - sám se v tom nevyznám. Já mám na terase tuším plexiglass, protože to bylo cenově dostupné a má to UV ochranu. Objednával a řezal mi to normálně sklenář na požádání. Akorát nevím, jak by to bylo, kdyby zbyly nějaké nepoužitelné odřezky. Jestli jako bych si musel koupit celé desky a zbytek hodit do garáže...
    Uvidím, protže až to rozhejbu, tak o zadeklování budu uvažovat taky.
    GANDALFSEDY
    GANDALFSEDY --- ---
    procpak ne polycarbonat, lexan to ma taky uv vrtstvu
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    SALAM23: diky za upresneni.
    SALAM23
    SALAM23 --- ---
    ANDY_WARHOL: prodava se neco co se jmenuje Plexiglass - je to akryl,ale nejak osetrenej proti UV zareni teplotam a tak,aby nemenil vlastnosti a nezloutnul,ale to je zbytecne drahy - je to vylozene na exterier
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    nejsem si jistej, mel sem dojem, ze plexisklo je jenom obchodni nazev a je to v podstate to samy, ale v zahranici to rozdelujou. kazdopadne pouziju akryl. a to nejakej tmavej ale pruhlednej.
    SALAM23
    SALAM23 --- ---
    ANDY_WARHOL: dobrej akryl je Akrylon,je lacinej a hezky se s nim dela,ma i ruzny barevny provedeni,
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    PECA: dela se to bezne z akrylu, to pouziju take.
    PECA
    PECA --- ---
    ANDY_WARHOL: Já objednával plexi na tareasu normálně u sklenáře. A nědělal bych to z plexi, ale z něčeho nehořlavýho, radši.
    SALAM23
    SALAM23 --- ---
    ANDY_WARHOL: muzu frezovat cca 1x1m ;)
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    SALAM23: blby je to budou vetsi kusy, ta tiskarna ma skoro pul metru na pul metru
    SALAM23
    SALAM23 --- ---
    ANDY_WARHOL: nejaky vyrezy z akrylu/plexi muzu kdyztak za par kacek udelat



    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    k tomu se zeptam. budu tam chtit kryt z plexi, ale moje pokusy o rezabi tohoto materialu dopadly zalostne. nemate nekdo tip na nekoho, kdo to umi a nebude to stat majlant ?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam