• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMI3D tiskárny
    PECA
    PECA --- ---
    MILAN820630: Ten posun vrstev znamená, že se osa X neposunula, nebo posunula o méně kroků, než měla. To že to sedí při nějakém konkrétním testu ještě neznamená, že se to nepodělá, když...
    Jak píše i GRAGAGROGOG, zkontroluj proud do motorů, volnost pohybu osy X, akcelerace/rychlost/jerk mě nenapadla, ale je to také možná příčina.
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    ANDY_WARHOL: obrabim,
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    ACID: jen by jaksi ta deformace vlastni vahou nemusela byt nejvetsi ochylka. tezko pak jaksi muzes mit vysledek lepsi a otazka jak moc to vadi neni otazka ale odpoved, vadi to minimalne prave takto. Ten pruhyb takto spocteny je staticky a predpoklada idealni upevneni koncu, v praxi to bude horsi.

    naopak, kruhove tyce a pouzdra muze byt vyhra (jsou samonosna), jen se jaksi musi umet dimenzovat a tak nejak vubec umet je pouzit. Hiwin taky neni jediny vyrobce linearu a linearni kolejnice s kulickovym vozikem neni jediny system. Jaky zbytek? chces srovnavat 2 rozdilne konstrukce z pohledu ceny a zcela zanedbat vsechny ostatni vlastnosti? to je jako chodit pesky a tvrdit ze je to stejne jako jezdit autem, jen levnejsi.
    GRAGAGROGOG
    GRAGAGROGOG --- ---
    MILAN820630: Slabý proud do motorů, zadřené kuličky v ložisku, moc vysoká akcelerace/rychlost/"marlin jerk"...
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    MILAN820630: jasne, ale z ceho si vychazel ? mas mendel (ala i3) nebo nejakou cube nebo deltu ?
    MILAN820630
    MILAN820630 --- ---
    Konstrukci mám svou a firmware používám Marlin. Řemen je dotažený a kroky motoru jsou taky dobrý. Odchylka na 390mm je 0,2mm .
    PECA
    PECA --- ---
    MILAN820630: Ztráta kroků osy X (podle mě). Zkontroluj upevnění řemenice X (může prokluzovat), proud motoru X a eventuálně napnelismus řemene a volnost pohybu vozíku osy X.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    MILAN820630: co mas za tiskarnu ? jakou konstrukci a firmware?
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    JVCNC: a to z nej tisknes ? nebo jen obrabis ?
    MILAN820630
    MILAN820630 --- ---
    Ahoj sestavil jsem tiskárnu a teď ji nastavuju,ale osa X mi jak blbne a netuším čím by to mohlo být. Přikládám foto pro představu. Jsou to dvě identické piramidy. Nevěděl by mi někdo poradit co mám s tím dělat a jak to vyřešit ?

    ACID
    ACID --- ---
    JVCNC: Každá konstrukce se deformuje vlastní hmotností, otázka je jen jak moc a jak moc to vadí. Ano, kruhové tyče a pouzdra nejsou z pohledu tuhosti žádná výhra, ale na tyhle aplikace je to použitelné a levné, což bylo a je pro současnou dostupnost tiskáren zásadní. Anet A8 vychází na 3,5k, jen za lineáry od Hiwinu bych dal víc.. A kde je zbytek?

    Mimochodem když je řeč o A8, zítra by měla dorazit, váhám jestli ji sestavím a nejdřív prubnu, nebo jestli hned překreslím ty PMMA díly a závitovky na plech a alu profily..
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    ACID: i tak to je strasne moc, konstrukce jakohokoliv stroje i hobby tiskarny by se vlastni hmotnosti deformovat nemela, tim spis ze dynamicke sily setrvacnych hmot jsou pri provozu vetsi
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    ACID: on ten pom hlavne ani neni drahej, sice jsou i lepsi kluzne plasty ale uz nejsou tak snadno dostupne v ruznych polotovarech a cena pak roste, zrovna pom-c pouzivam diky tomu jako univerzalni konstrukcni plast. Jen me ted tak napada ze zrovna ve funkci kluzneho loziska jsem ho zrovna jeste vlastne nikdy nepouzil. Jen teda nejde lepit.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    ACID: sem to tam daval pres mobil, tak sem zadal asi neco blbe nebo sem se prekoukl v jednotkach

    a ano, mam objednany loziska, to je jasny
    ACID
    ACID --- ---
    ANDY_WARHOL: pohon remenem jak je na obrazku ale znamena, ze srouby musi jit do lozisek a pokud to ma chvili vydrzet, tak valivych

    ANDY_WARHOL: jaky prumer a delku jsi pocital? pro delku 500 a prumer tyce 10 mi pri zatizeni 1kg vychazi pruhyb 0,253mm, coz je tak v ocekavanych intencich

    ad silon vs. nylon, jsou to jen ruzne obchodni nazvy pro polyamid, ktereho je vic druhu a je potreba spis patrat v datasheetech pokud chce clovek konkretni vlastnosti.. na loziska (a presne dily) jak tu psal GRAGAGROGOG: je ideální POM, oproti polyamidu nenasaka = nemeni rozmery, je dobre obrobitelny a ma lepsi kluzne vlastnosti
    SALAM23
    SALAM23 --- ---
    GRAGAGROGOG: nijak - jen jsem reagoval na to ze je kolikrat potreba neco,co nekoupis
    SALAM23
    SALAM23 --- ---
    EDA: zatim jen u me v pc,nikam jsem neuploadoval,mozna to nahraju casem na TV mam tu jeste par tuningu co jsem si udelal - konkretne na Xcarve,tak by mozna i nekdo ocenil
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    EDA: tohle treba konkretne ne, ale ja si chci delat nejaky hejbaci veci, kde je vzdy lepsi mit to z jednoho kusu nez lozisko+ vytisk.
    GRAGAGROGOG
    GRAGAGROGOG --- ---
    ANDY_WARHOL: SALAM23: Mkay... Asi bude stát za to zvážit jestli na to nebude PLA stačit... Ty "lepší polymery" budou mít nižní koeficient tření, nižní opotřebení a vyšší provozní teplotu. Při omezeném provozu je tření a opotřebení celkem irelevantní pokud to soutěží s namazaným PLA, resp. to oproti tomu neni moc velký rozdíl.

    SALAM23: Hmm, jak tohle souvisí s kluznými ložisky?
    EDA
    EDA --- ---
    SALAM23: Jo nejenom frézu, ale i frézku! :-) (to je jen takový slaboduchý fórek na to, že fréza je to mrňavý vlevo a od té převlečné matice už začíná to velké jménem frézka; u stacionárních strojů je to o trochu vtipnější ;-) )
    A to je pěkný, dá se to najít na thingiverse nebo někde?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam