• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMI3D tiskárny
    používání, stavba, zkušenosti, rady, nápady, prostě cokoliv této technologie budoucnosti.
    rozbalit záhlaví
    SPM
    SPM --- ---
    ACID: přes SD vzdáleně nevím, ale mám tam (a stejně tak bych doporučil, jako to tu už padlo) dát Raspberry s nainstalovaným OctoPrintem. OctoPrint má webové rozhraní, umí streamovat i tu kameru, takže do OctoPrintu nahraješ ten gcode, necháš ho to tisknout a eventuelně to stopneš.
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    ACID: Projdi si to nastaveni a steluj. Vypnuti infilu vede k mensimu mnozstvi presunu pres prazdny prostor - coz pomaha. Nicmene tohle chce vyladit.

    ACID: Ano da, jenom presun na SD kartu je oser, protoze pres serial je to pomale jak svin.
    Simplify ti umozni oboje primo pres machine control.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    ACID: jeste me napadlo, jestli ten comp nepotrebujes na nic jinyho, tak bych doporucil linux + octoprint. normalne to beha na raspbery pi, tak by to mel zvladnout i starej komp.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    ACID: pomer retrakce je cislo, ktery je za normalnich okolnosti 1, kdyz potrebujes vetsi, tak das 1,1 treba pro petg, pro pla tu doporucoval mckidny naopak mensi, tedy 0.9, nastavuje se to v programu. ale jak je to v cure nevim. ve sliceru bych te naved kde to najdes.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    ACID: s marlinem ti poradim. co mas za desku ?
    ACID
    ACID --- ---
    SPM: hmm, a lze tisknout z SD karty a zaroven mit moznost stopnout tisk na dalku? Myslenka je, ze pokud z webky uvidim, ze tisknu spaghetti monstrum, tak to zastavit, ale jelikoz by to bylo pichnute na hodne stary komp, nechci ho nechat posilat primo data do tiskarny..

    ANDY_WARHOL: to jsem zkousel, dve ruzne. Prvni se vytiskla skoro cela nachuja, ale vsiml jsem si, ze to minimalne 2 patra tisklo jinou teplotou nez melo (nesnizovala se, zustala na 230°C). Druha vez se vytiskla vicemene cela OK, ale tady jsem ty teploty neuhlidal, takze nevim, jestli se menily jak mely. Chci zkusit nahodit do tiskarny jiny FW (Marlin), ale zatim jsem nepochopil jak to tam dostat.
    Pomer retrakce nevim co myslis, nastavit muzu a zkousel jsem menit rychlost a delku.

    MCKIDNEY: retrakce se podle pohybu filamentu deje, ale nejak to chodi blbe, a nemuzu se dopatrat cim to je. Dneska jsem tiskl idler pulley https://www.thingiverse.com/thing:2188995 , v podstate je to jen zubaty navlek na loziska. Nejdriv jsem tiskl podle popisu se 100% infill, coz vypadalo tak, ze v "trojuhelniku" zubu to delalo jen tecky (a delalo to retrakce), zbytek rezu/vrstvy byly obrysove kontury. Tohle vyrobilo nepouzitelny "kaktus". Pak jsem infill vypnul a jelo to bez teckovani, remenice dopadly OK a uz jsou nainstalovane..
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    ANDY_WARHOL: myslel sem tohle https://www.thingiverse.com/thing:2493504

    to pomuze vyladit teplotu

    podobne pripraveny gcody jsou i pro jine vlastnosti, v podstate ti to kazdy patro vytiskne s nejakym jinym nastavenim a ty si vyberes s cim mas nejlepsi vysledek
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    ACID: Vyzkousej ruzne vlastnosti, muzes klidne zapnout ve sliceru aby se delala retrakce mezi kazdou vrstvou.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    ACID: zkus si na thingverse najit teplotni vez pro pla, aby mela mosty, tu vytiskni a uvidis pri jake teplote ti to pojede nejlip a budes tam mit nejmin tech chlupu. pak bych jeste zkusil snizit pomer retrakce. pla potrebuje min, tak treba 0.9 misto 1. nevim jestli to cura ma, ve sliceru to je, v pripade potreby te navedu
    SPM
    SPM --- ---
    ACID: Slicer ti jenom veme model a udělá z něj na základě nastavení gcode (konkrétní pokyny pro tiskárnu typu jeď sem a vytlač při tom tolik plastu, atd). Pak ještě potřebuješ software, co ten gcode vezme a příkaz po příkazu to posílá do té tiskárny. Některé softwary umí dělat obojí - jako třeba ta cura nebo repetier host. Některé, jako třeba ten slicer, ti vyplivnou jenom ten gcode. A pak potřebuješ jiný SW na to, abys to ládoval do té tiskárny. Např. repetier host, octoprint, pronterface, ...
    ACID
    ACID --- ---
    ANDY_WARHOL: uvnitr u vyplne ne, ale pokud treba tisknu 2 objekty vedle sebe.. nebo tohle u test printu
    http://forum.flux3dp.com/...lt/optimized/2X/4/4ba75993a5064156f6a15d5d4bdb3423be004554_1_666x500.jpg
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    Ja tisknu na 210 Mladec i Cinany - nicmene ty sensory jsou naprosto nepresne (maji dobre opakovani mereni, ale ty hodnoty se muzou lisit tiskarnu od tiskarny.)
    Slicer muze pomoct taky.
    V pripade nouze muzes zvysit jeste moving speed, retraction speed.

    od prechodu na Simplify z Cura u PLA nemam problemy. U PETG porad jo, ale to je tou vyssi teplotou nutnou pro tisk.
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    ACID:
    Snizovat teplotu jeste trosku muzes.
    Retraction speed muzes nechat stejny, ale muzes zvysit vzdalenost.
    Slicer by mel umoznovat nastaveni pohybu i mimo tisk (hlavni zdroj oozing), tam jde pak treba navysovat rychlost.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    ACID: jeste mi rekni, to mas uvnitr misto vyplne jakoby pavucinu, tak si to myslel ?
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    ACID: na to chci rozjet octprint na orange pi + webcamera. zatim na monitoring pouzivam yavcam na notebooku, co pouzivam jako print server, ale mam to jen lokalne, abych nemusel vstavat z gauce
    ACID
    ACID --- ---
    ANDY_WARHOL: ah so.. no stejne vzdaleny monitoring a zasahy potrebuju, tak to zkusim
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    ACID: slicr je spis jako plugin, cura tak umi taky fungovat, ale muze fungovat i stand alone, slicr sice neco taky ma, ale neumi se to pripojit k tiskarne, v podstate to umi jenom vzit stl, slicovat a dat ho na disk. pokud chces ovladat tiskarnu, samotnej slicr ti stacit nebude
    ACID
    ACID --- ---
    ANDY_WARHOL: samotnej slicr potrebuje soft, kterej ho ovlada
    tohle nejak porad nechapu. Ted mam Curu, nic dalsiho. Prozenu tim model, ulozim Gkod, tisknu. Postup s repetierem a slic3rem je jaky?
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    ACID: samotnej slicr potrebuje soft, kterej ho ovlada, tech muze byt vic. repetier ma i nejaky server, tak by se to dalo ovladat vzdalene, ale ten sem nezkousel. cekam na orange pi, ze si tam dam pro tyhle ucely octopus. ten umi taky pouzivat slicr
    prusa edition neznamena ze to je jen pro prusa tiskarny, ale ze to dela stejna firma a protoze se tiskem zabivaji do hloubky, tak do toho zakomponovali svoje zkusenosti. umi treba pri tisku ze dvou extruderu, kde v jednom mas rozpustitelnou drahou podporu, tim materialem natisknout jenom prechod. a podobny vychytavky co myslim originalni slicr nema. prusa o tom ma nejaky materialy na svych strankach, co tam maj presne navic
    ACID
    ACID --- ---
    ANDY_WARHOL: pokud to dobre chapu, tak repetier je to co mi umozni kontrolovat a pripadne vypnout domaci tiskarnu z prace/odkudkoliv s netem. Nebo to ma jeste nejaky jiny zasadni prinos?
    Prusa edition i pro neprusa tiskarnu? Rozdil, vyhody?

    ANDY_WARHOL: To behem tisku moc nejde a je to ojeb.. Vcera jsem tiskl klipy na spooly a je to uvnitr jak kaktus :-/
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    ACID: oozingu se zbavuju tak, ze se snazim to usmiknout, kdyz si toho vsimnu, malejma stipackama, ale priznavam, ze to neni moc prakticka metoda, nekdy to zpusobi vic skody nez uzitku
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    ACID: pokud chces free, tak urcite Slic3r, jako ovladaci program pouzivam repetier a Slic3r pouzivam prusa edition...
    ACID
    ACID --- ---
    Nejake tipy, jak se zbavit oozingu na PLA (Mladec)? Teplota 210°C, retrakce 5mm, rychlost 50mm/s..
    A co misto Cury, Slic3r?
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    moje tiskarnova manufaktura, v pravo uz ma hypercube konstukci pro bed a svisle tyce, ale tisknuti mi trva dlouho, tak to postupuje pomalu. proto stavim prednostne vlevo svoji vlastni konstrukci, ta bude rychleji a pomuze mi se zbabit geeetechu co je nahore na stole.
    na ose z budou linearni voziky vlastni konstrukce primo na profilech, hnany to bude bude klasicky pres trapezy, ale nebudou na nic primo dva motorky, ale budou sprazeny remenem a remenicema a motor bude jeden nahore, to je lepsi z hlediska synchronizace, na ose y budou podeprene tyce, pridelane primo na profilech, a pohon klasicky remenem. osa x bude normalni, dve tyce a vozik.

    312_FORREST
    312_FORREST --- ---
    Nahoře máme tohle https://www.thingiverse.com/thing:16483 Stříhám do toho takový kulatý tamponky na čištění obličeje a dole máme https://www.thingiverse.com/thing:540716/#files Je to ten kousek co vypadá jako rohy. Fouká na tisk a ne na trysku.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam