• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMI3D tiskárny
    ZVIRATKO
    ZVIRATKO --- ---
    ACID: zkus jinej filament (jinyho vyrobce). Ja kdyz z toho zkousel tisknout tak to vubec neslo, obcas se to rozteklo, obcas to vynechalo, lepilo se to na trysku nebo odlepovalo nahodne od podkladu - kdyz jsem vymenil civku tak se to podstatne zlepsilo, a nejspis za to mohla vlhkost. Ta prvni civka co jsem zkousel prisla s potrhanym obalem a pak lezela v kanclu u okna, tu druhou jsem vybalil a tiskla...
    ACID
    ACID --- ---
    Začal jsem tisknout z PETG, přijde mi, ze se to chová líp než PLA, mám ale jeden problém - strašně se to lepí na trysku. Řešil jste to někdo? Je to o nastavení, nebo to je normální? Zkoušel jste to někdo řešit "namazáním" trysky něčím, ať už úspěšně, nebo neúspěšně? WD, silikon, PTFE, něco jiného - co?
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    LIVE_RUSTY: Civek mam doma taky dost, mam relativne spatne zkusenosti s prodejem na metr v obchodech - takze ti radeji odmotam. Gembird kupuji bily a prirodni - je to levny a hnusny plast.

    Barevne a ruzne kupuji od Plasty Mladec - maji pekne barvy.
    Pokud jsi ochotny si prijit a pomoct to odmotat - klidne odprodam kousek.
    Motat to sam a pak jeste balit a posilat bude moc prace.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    GANDALFSEDY: Oho! Díky!
    GANDALFSEDY
    GANDALFSEDY --- ---
    SPIKE411: vypln to timhle nebo poobnym a nabarvi https://www.milliput.com/
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Jak reálný (a drahý) je někde si naskenovat nějakou součást (svítidla) a vytisknout její (domodelovanou) kopii?

    Vyštrachal jsem ve skříni bakelitovou nástěnnou lampu od Elektrosvitu. V té montáži na zeď jsou po stranách vylámané kusy, což nevypadá moc esteticky.
    Je takhle dvojitá, ale stínítka jsou tyhle válcový, pro představu.
    (Možná bude prostě jednodušší ty chybějící kusy něčím "dolepit" a pak to zamaskovat, asi nějakým lakem.)

    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    dneska sem po ruznych peripetiich dotiskl vsechny dily na hypercube, tak uz ji dam konecne dohromady. jediny co mi chybi je vyhrivana podlozka, protoze mameluci v cine ji nekam zasantrocili.... a platit novou se mi nechce :( asi zkusim ze zacatku pla bez predehrevu na sklo s lepidlem
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    ANDY_WARHOL: ja to chtel primarne na krabicky na ruzne minizarizeni velikosti trosku vetsiho usb flash disku ktere me uz nebavi frezovat, spis se bojim ekonomickeho hlediska
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    JVCNC: uprime sem zvedavy :)
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    ANDY_WARHOL: Toz to se ohrazovat muzes ale kdyz na to staci pistole na tavne lepidlo tak extruder tiskarny by mel taky. Staci pockat cca mesic nez budu mit hotovej svuj extruder, do te doby jeste nafrezuju formy a uvidime.
    PECA
    PECA --- ---
    ANDY_WARHOL, ANDY_WARHOL: Mě ta sádra nenapadla, ale dovedu si tu sádru v tomto použití představit. půlky formy by se pak musely stánout nějakou kovovou páskou, třeba přes dřevěné laťky. A když píšu o sádře, tak nemyslím běžnou sádru, ale třeba heliodur (50 N/mm2 ≐ 500 Kg/cm2).
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    ted si to znovu procitam a jedna se tu o tlakove liti, tam je sadra samozrejme nesmysl.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    PECA: ja si naopak myslim, ze forma by az takovy problem nebyl. proste vytisknes prototyp a udelas formu ze sadry. do ni uz muzes odlivat. pri spravnem postupu by mohla vydrzet dost dlouho, ale je pravda, ze ji asi bude problem zahrat. protoze to neni kov... (neznam tepelne vlastnosti sadry, nevim jeslti by se to nedalo treba v troube nahrat taky)
    ani to strikani nevidim problematicke, jen se ohrazuju proti tomu, ze by se na to dal pouzit extruder z tiskarny

    proste bych sel cestou ze 3d tiskarnu bych pouzil na vytisteni modelu, z toho bych pak udelal formu bud ze sadry nebo z nejakyho materialu jako modurit a do toho bych to strikal ze neceho co bych si vyrobil primo na to.
    PECA
    PECA --- ---
    GRAGAGROGOG: Což je to co jsem posílal zde. Vetší tavná komora, která vytlačuje roztavené granule šnekem. Vitmalot na Rebel fóru tomu říká "filastruder" a vyrábí tím vlastní tiskovou strunu: http://www.rebelove.org/viewtopic.php?f=9&t=1203
    Forma prohřátá na teplotu tesně na mez tavení vtlačovaného materiálu, aby to vůbec mělo šanci zatéct do celé formy.
    A nebo potom ty ruční lisy, které tu posílal ANDY_WARHOL.

    Pro mě by třeba byl problém si vyrobit tu formičku. Pro někoho s CNC by to byla malina. Na nějaké 3D placky, drobné součátky asi super. Hlavně by se dalo poměrně rychle vyrobit nějaká ta desítka až pár set kusů něčeho, co by se jinak tisklo mraky hodin...
    GRAGAGROGOG
    GRAGAGROGOG --- ---
    ANDY_WARHOL: Extrudér u 3d tiskáren se dělá aby měl co nejmenší objem nataveného plastu a zároveň aby to stíhalo natavit pár milimetrů struny za vteřinu... v profesionalních vstřikovacích lisech má "extruder" komoru s vnitřním vyhřívaným šroubem a všechen plast by měl být +- na stejné teplotě před tím, než se začne vstřikovat.

    Imo pokud ta forma nebude moc chladná, něco jako trošku prodloužený vůlkán by fungovat mohlo...
    SPM
    SPM --- ---
    ANDY_WARHOL: trochu nasaje, na zastavení přísunu materiálu ti stačí ten motor stopnout. Jasně, nebude to nic extra, ale stačí to na to, aby to někam přejelo a během toho přejezdu z toho nic nevyteklo ven. Taky po návratu ta tiskárna vyextrahuje tu retrakci zpátky (eventuelně u blbých hotendů ještě jde ve slicerech nastavit nějaká vzdálenost navíc, kterou to nacpe zpátky, aby to teklo).

    Tim nechci říct, že by tím šly plnit formy; o tom nic nevím :-)
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    SPM: jenze retrakce ti nic zpet nevysaje, pouze zastavi prisun noveho, aspon podle toho co sem cetl. to co je v trysce vytece ac chces nebo nechces. extruder zajistuje prisun materialu a samozrejme trochu tlaci, ale ten tlak nebude moc velky, aby se dal pouzit na vystrikavani formy - tomu proste neverim. mam proto duvod: pokud se snazim natlacit vic materialu nez se tam vejde, tak misto zvyseni tlaku spis zacne extruder preskakovat.
    navic tryska ma nizky prumer, na vystrikavani formy by to chtelo asi vetsi nez 0.4 mm
    SPM
    SPM --- ---
    ANDY_WARHOL: coz je spis nechtenej stav. proto lepsi extrudery se to snazi eliminovat konstrukcne a proto se nastavuje retrakce...
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    JVCNC: no ale kdyz je v trysce matros, tak to tece i kdyz extruder stoji...
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    ANDY_WARHOL: ne, jen samospadem to fakt netece, to by jsi toho moc nevytisknul, extruder by nebyl extruder ale jen podavac. Muzes udelat jednoduchy experiment, otoc tiskatnu vzhuru nohama a zkus neco vytlacit, kdyby to teklo jen samospadem, tak nevytece nic.

    a jak tak ted koukam, nekdo to uz zkusil
    What Happens When You Turn a 3D Printer Upside Down & On Its Side? | 3DPrint.com | The Voice of 3D Printing / Additive Manufacturing
    https://3dprint.com/62797/3d-printing-upside-down/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam