• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMI3D tiskárny
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    ZVIRATKO: kdyz se hotend zahriva, tak z neho neco vytece a kdyz to zacne kreslit brim, tak se to muze zazmoulat a dela to presne to, co tu bylo popsano.
    ZVIRATKO
    ZVIRATKO --- ---
    ACID: tim to nebude, jestli nemas trysku ucpanou tak se to nema samo o sobe proc lepit. Jeste me napada ubrat materialu - kdyz je ho moc tak ho tryska hrne pred sebou.
    ACID
    ACID --- ---
    Teď to utírám papírovým ubrouskem z auto akce lidlu, používám je nastříhané na menší rozměry k všeobecnému čištění už roky, tak byly po ruce, po dvojím-trojím přeložení se o trysku nespálím spíš neopatrně o blok.
    Asi zkusím teflon nebo mám ještě jednu srágoru z modelařiny na povlakování kuliček na kulácích, za vyzkoušení celkem nic nedám.
    ZVIRATKO
    ZVIRATKO --- ---
    ACID: ja to potunil a byl schopnej tisknout dost turbo, jestli se ti odlepuje prvni vrstva tak mas malej pritlak nebo krivou osu
    ACID
    ACID --- ---
    ZVIRATKO: Jiný výrobce je u dalších nákupů v plánu, hlavní výhodu PM pro mě ztratili (osobní odběr), ale našel jsem na jejich struny po webu nářky..

    Největší problém je začít tisk, ikdyž natlačím strunu do endu, tak během chvilky tavenina vyteče a u menších věcí se nestihne dost posunout struna. Tohle v nastavení asi pořeším, to lepení ne.
    Aktuálně jedu první vrstvu 255C, 10mm/s rychlost, druhou vrstvu 30mm/s a teplota stejná, od druhé vrstvy 30mm/s a 230C. Při vyšší rychlosti se mi perimetry (hlavně u děr) nepřilepily k podložce a okamžitě zaprasily trysku. Tisknu na modrou pásku bez ničeho, zkoušel jsem lak, ale první vrstva stejně chtěla zpomalit a pak už lak nebyl potřeba.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    ANDY_WARHOL: Za horka, samozřejmě. Nylon to zvládne
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    AXTHEB: za studena ?
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    JUNIOR: tiskne se 220 a vejs, nahrat to chce taky tak nejak
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    ANDY_WARHOL: Tvrdý zubní kartáček (s jednobarevnými bílými štětinami, ty barevné nemusí být z nylonu)
    JUNIOR
    JUNIOR --- ---
    ANDY_WARHOL: a kolik to má °C cca ?
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    JUNIOR: to neni moc relevantni, vosk je mekej, petg na trysce pri pokojove teplote je tvrdej jak kamen. mechanicke pokusy odstranovat to nedopadly dobre :( vydrzi vic nez ta tryska pod tim :)))
    jediny co pomaha je to utirat za horka, velmi opatrne ale rychle (aby se moc nepalil) hadrem, mam takovej ten houbickovej. pokud je to zhavy, tak samozrejme alkohol nepripada v uvahu. a za studena nepomuze vubec, to by clovek asi tezko tahal slivku nebo neco silnejsiho v petce...
    JUNIOR
    JUNIOR --- ---
    ACID: Já to utírám isopropylem a ubrouskama bez chlupů. Docela to funguje. Ale já tisknu vosk
    SPM
    SPM --- ---
    přijde mi, že u mě se to trochu zlepšilo se zvýšením teploty, snížením rychlosti tisku a tuším že jsem nějak zvyšoval i retrakci. Ale v nějaký míře mi to dělá pořád... Tohle a pak mi to ještě dělá stringing nebo jak se tomu nadává - zanechává to na výtisku malé chloupky materiálu, které se tam natáhnou při přesunu hotendu. Ale to lepení je ještě horší, protože pak pravidelně nastává chvíle, kdy se to z tý trysky odlepí, zůstane ležet hrouda materiálu na tom výtisku a následně se to o ní zadrhne a přeskočí kroky.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    ACID: wdeckem to nemazej, to by ti jeste mohlo chytnout...

    jo to lepeni na trysju z venku me aky stve, snazim se ji otirat hadrem, kdyz je to horky, docela to funguje, ale opatrne!
    ZVIRATKO
    ZVIRATKO --- ---
    ACID: zkus jinej filament (jinyho vyrobce). Ja kdyz z toho zkousel tisknout tak to vubec neslo, obcas se to rozteklo, obcas to vynechalo, lepilo se to na trysku nebo odlepovalo nahodne od podkladu - kdyz jsem vymenil civku tak se to podstatne zlepsilo, a nejspis za to mohla vlhkost. Ta prvni civka co jsem zkousel prisla s potrhanym obalem a pak lezela v kanclu u okna, tu druhou jsem vybalil a tiskla...
    ACID
    ACID --- ---
    Začal jsem tisknout z PETG, přijde mi, ze se to chová líp než PLA, mám ale jeden problém - strašně se to lepí na trysku. Řešil jste to někdo? Je to o nastavení, nebo to je normální? Zkoušel jste to někdo řešit "namazáním" trysky něčím, ať už úspěšně, nebo neúspěšně? WD, silikon, PTFE, něco jiného - co?
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    LIVE_RUSTY: Civek mam doma taky dost, mam relativne spatne zkusenosti s prodejem na metr v obchodech - takze ti radeji odmotam. Gembird kupuji bily a prirodni - je to levny a hnusny plast.

    Barevne a ruzne kupuji od Plasty Mladec - maji pekne barvy.
    Pokud jsi ochotny si prijit a pomoct to odmotat - klidne odprodam kousek.
    Motat to sam a pak jeste balit a posilat bude moc prace.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    GANDALFSEDY: Oho! Díky!
    GANDALFSEDY
    GANDALFSEDY --- ---
    SPIKE411: vypln to timhle nebo poobnym a nabarvi https://www.milliput.com/
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Jak reálný (a drahý) je někde si naskenovat nějakou součást (svítidla) a vytisknout její (domodelovanou) kopii?

    Vyštrachal jsem ve skříni bakelitovou nástěnnou lampu od Elektrosvitu. V té montáži na zeď jsou po stranách vylámané kusy, což nevypadá moc esteticky.
    Je takhle dvojitá, ale stínítka jsou tyhle válcový, pro představu.
    (Možná bude prostě jednodušší ty chybějící kusy něčím "dolepit" a pak to zamaskovat, asi nějakým lakem.)

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam