• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMI3D tiskárny
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    Pevnost je osemetna zalezitost. Odolnost proti teplote taky. Spatne se to popisuje a to i lidem co maji zkusenosti a vzdelani v oboru (narozdil ode me)

PETG neni PET, tvrdy a tristi se pri selhani. PET se blbe tiskne i u profiku.
    Sila kolmo na spoje je vyrazne zlepsena zpracovanim po tisku.

Pokud to budes srovnavat s formou, tak se 3d tisk nikam neposunul.
    Soustredi se hlavne na decentralizaci a spektrum toho co dokazes v nem udelat.
    Znamy z USA uz nekolik let dela na strojich co kombinuji tisk s obrabenim vice materialu a to uz radove 5 let dozadu. Tiskarny na doma jsou od toho stejne daleko jako tehdy.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    PETER_PAN: Nevím o tom, holt se s tím musí popasovat konstruktér
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    AXTHEB: Zajimave. A jsou tu nejake technologie 3D tisku plastu kdy tu pevnost uz mas alespon lepsi?
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    PETER_PAN: tiskne se z normálního PET, tedy z PET-G. s tou pevností to taky není zázrak, od této technologie (fdm) prostě odolnost podobnou HDPP do formy čekat nemůžeš.
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    ALL: Zdravim vespolek. Nekolik let jsem se o 3D tisk nezajimal zejmena z duvodu spatnych vysledku a spatnych mechanickych vlastnosti na cenove dostupnych tiskarnach. Zejmena namahaci pevnost v ose kolme na osu nanasene 2D vrstvy, pak take citlivost na teplotu (takove ty zborcene krabicky co nevydrzely leto v aute) ci problem tenkymi vrstvami (chces si vyrobit treba konektor co se nedela).
    Parkrat jsem cetl clanek (nemam moznost v tomhle oboru overit relevanci) o tisteni z recyklovaneho PETu (ten sam je neuveritelne pevny), pak zas o tom ticho po pesine.

Zajima me kam se to vyvojove dostalo (tiskarny do cca 3-4kEUR). Je to uz pouzitelne po tech letech? Ptal jsem se u Prusu na dobry zdroj informaci. Napsali mi moc hezky email (na dotaz ohledne SLA a moznosti) i s odkazem, ze pry tady https://all3dp.com/ se dozvim hodne dobrych informaci. https://all3dp.com/2/dlp-vs-sla-3d-printing-technologies-shootout/ ; https://all3dp.com/fdm-vs-sla/

Ve vyhledu 2-3 roky bych si potencialne 3D tiskarnu poridil. Cokoliv jsem mel za obrobek v ruce (kromne jedne manzety na dalekohled) tak to proste nebylo OK = nebylo to jako do vakuovane temperovane formy strikany HD-PP. Moje otazka zni - jak daleko je to od tohodle stavu? A obecne me zajima jakekoliv nasmerovani ci informace o state of the art oboru.

Dopredu dik za reakce.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    Krabičku na elektrobastl se na tom dělat nevyplati
    BIDAK
    BIDAK --- ---
    Jinak jsem viděl Průšovu SLA a výtvory. Jako pěkný, ale velmi specializovaná mašinka.
    BIDAK
    BIDAK --- ---
    GANDALFSEDY: Hele, musí to být na sluníčku aby to vzniklo a aby to bouchlo musí to vyschnout.
    SPM
    SPM --- ---
    No, já jsem z toho snad venku :-) Ve sprayích vzduch nebude a na tu lázeň mám litrovou plechovku, ale leju to pak zpátky. Takže ta plechovka je furt skoro plná, jenom s příměsí nějakýho bordelu, co se do toho naplaví :-) (používal jsem to typicky na čištění desky po letování, protože jakékoliv pokusy o stříkání na to sprayem a matlání štětečkem akorát skončily tím, že jsem měl tu desku celou lepkavou od tavidla :-) ).
    GANDALFSEDY
    GANDALFSEDY --- ---
    REDSNAKE: mam 5l kanister z ipa 99.9% uz asi 4 roky, pomalu z toho odlivam takze to vicemene sedi a zatim su celej, kdyby mi to bouchlo dam vedet ;) (ted je tam pulka cca)
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    CERMI_FOX: jop, vsak jsem to psal ze pri dlouhodobem skladovani
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    REDSNAKE: to je ale hodně dlouhodobé skladování, píšou o desítkách let.
    Btw nemám IPA v lahvi, ale ve spreji, sice nevím, co je tam za hnací plyn, ale vzduch to asi nebude, takže toho se problém netýká?
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    SPM: nerad bych vyvolaval paniku teda....
    Pozor na isopropylalkohol | Státní úřad inspekce práce
    http://www.suip.cz/novinky-suip/pozor-na-isopropylalkohol-1-2/
    SPM
    SPM --- ---
    REDSNAKE: jinak minimalne z toho co jsem ted nasel, tak satanova matka je peroxid acetonu a furt se to musi vyrobit (smichat s peroxidem vodiku a nejakejma dalsima vecma), nevznikne to samo.
    SPM
    SPM --- ---
    REDSNAKE: nestras, mam doma nekolik sprayu a pak celou flasku na namaceni elektroniky. zatim teda nic nebouchlo :-)
    MAWRHIS
    MAWRHIS --- ---
    CERMI_FOX: zatím jsem problém neměl, vzduchotěsné to pravda nebude, ale zas tak často tam člověk neleze a ten silicagel to průběžně vysouší. zkusím tam schválně strčit vlhkoměr až ho nekde vyhrabu
    HANNIBAL92
    HANNIBAL92 --- ---
    CERMI_FOX: vracim je zpet do toho sacku v kterej se prodavaji. PM maji ty sacky zaviraci, nechavam v tom ten silikagel a jeste to strcim do te papirove krabice. zatim jsem s vlhkosti zadny problem nemel.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    MAWRHIS: tech pár mám i s víkem, ale ty zrovna nejsou vzduchotěsný. To nevadí?
    MAWRHIS
    MAWRHIS --- ---
    CERMI_FOX: takovou plastovou bednu s vikem (ala ikea) a v tom vsechny filamenty i s tema vysousedlama co jsou vzdycky u nich :)
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    Co používáte na uchovávání filamentu? Dnes jsem zjistil, že PLA filament rád absorbuje vzdušnou vlhkost, takže asi je asi vhodné to skladovat v něčem vzduchotěsném?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam