Ladím tiskárnu (konstrukce Rebel II.c, elektronika MKS Sbase 1.3, 24 V, HE Celokov RebelMod). Matroš PLA (béžové) Palsty Mladeč.
Mám problém s "cvakáním" extrudéru. Domnívám se, že jedná o ztrátu kroků motoru, protože "hoblování" filamentu by se asi obešlo blez slyšitelného "cvakání". Prvních několik vrstev je v pohodě, potom to začne.
- původně jsem se domníval, že to je zubatice, tudíž jsem zvýšil přítlak (nemělo vliv)
- potom jsem zokušel ubrat množství filamentu (během tisku) - což sice mírně zlepšilo situaci, ale zase dávalé málo materiálu - a ověřil jsem si tím, že je to asi ztráta kroků
- zvedl jsem proud na motoru - tím se na jednu stranu vyřešila ztráta kroků, ale zase se motor moc hřeje
- vrátil jsem tedy nastavení proudu na hodnotu, kdy je ztráta kroků menší, než na začátku, ale motor tolik netopí
- jo a taky trochu pomohlo zvýšení teploty trysky na 215 °C - měl jsem dojem, že při 220 °C už se to připaluje - možná jenom pocit
- co teď?
Když to píšu, tak mě ještě napadlo, že bych mohl tisknout pomaleji, aby se materiál stíhal lépe tavit, ale nerad bych, aby se mi to v té trysce nějak moc přepálilo, nebo jinak nzmršilo a já nemusel demontovat hotend. Ostatně spodní vrstvy se asi opravdu tisknou nižší rychlostí... Tak děkuji za konzultaci, večer vyzkouším...