• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMI3D tiskárny
    ZEROMICKEY
    ZEROMICKEY --- ---
    Ahoj kluci a holky. :) Mam i3 MK2S, ktere odesel termistor. Prepajel jsem novy a zaroven jsem (asi bohuzel) vymenil firmware za nejnovejsi 3.1.0. Od te doby se mi nedari udelat spravne kalibrace, model se bud zacne loupat nebo neni tisk presny, loupani je tam ale vzdy.

    Rad bych poprosil nekoho o pomoc s kalibraci v Praze na Male Strane. Finacne ci jinak kompenzuji. Mate nekdo prostor na pomoc?
    MILAZAJICEK
    MILAZAJICEK --- ---
    PECA: PETG tisknu na scotch lepidlo a drží perfektně a odloupnout jde taky krásně. Teplota 85 je úplně akorát. Výplň obvrstvu ti určitě dělá problémy. Nevím jak to má ten Slic3r vymyšlený asi tiskne obvrstvu pak jednu silnou ale to s 0.4 tryskou bude použitelný tak do šířky vrstvy 0.15. Ale pro ladění tiskárny bych takový pokusy vynechal..

    Zároveň bych první testy asi dělal na PLA
    PECA
    PECA --- ---
    Seštoloval jsem extruder. Bed bude potřebovat ještě doladit, respektive vzdálenost trysky a výšku první vrstvy. Potřeboval bych nějaký nakopnutí na co se zaměřit a co ladit nejdřív. Je tam asi moc nedostatků najednou a netuším kde začít.
    Co se týče rozbitý výplně, tak tam bude asi chyba v nastavení sliceru - měl jsem tam výplň ob vrstvu (každou druhou) a to asi nedělá dobrotu. Předpokládám, že to bude tím.
    Zdá, že materiálu by mohlo být více, ale je to vyladěné přesně na tloušťku jednoduché stěny a steny vypadají ok, tak nevím.
    Vidím málo materiálu v první vrstvě, tam určitě přidám. Okraj spodních vrstev je málo soudržný, samotné spodní vrstvy jsou měkké a dají promačkávat prsty, přitom stěny (3 perimetry) drží (podle mě) velmi dobře.
    Taky jsem zaregistroval, že mezi vnější stěnou a výplní první vrstvy (vrstev) je nepatrná škvíra na pravé straně - to mi dělá tak nějak od začátku, je to mnohem lepší, ale čím to je a čím se to zlepšilo netuším.
    Poslední věc je otřesně zvlnění stěn. Napřijde mi to moc pravidelné a taky nevím, čeho se chytit, co ladit.
    Odlepily se rohy. Je to PET-G tištěný na PET podložku, prý by to mělo držet dobře. Bed topím na 85 °C, od 3. vrstvy na 80 °C. Mám zkusit přidat teplotu (a kolik asi)? Nebo stříknout lakem na vlasy?
    https://photos.app.goo.gl/aZpiRMJ3e9SWakSB8
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    CERMI_FOX: Ja jsem si rikal ze se vraim k tvorbe provazu :)

    Nicmene snad se brzo bez nich obejdeme, ta universalni spool me prijde pouzitelna
    JAPAN
    JAPAN --- ---
    CERMI_FOX: lidi si z nich dělaj šuplíky, mrkni na thingiverse
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    nenapadá někoho, co se dá dělat s prázdnýma špulkama, když si nehodlám vyrábět vlastní filament?
    PECA
    PECA --- ---
    PECA: Prozatím pomohlo pouze seštolovat bed tak, aby papír pod tryskou v "home" pozici šel úplně volně, jen se dotýkal trysky i bedu. Zkušební výtisk s naprosto totožným nastavením běží už asi hodinu. Takže spokojenost... Trochu mi vrtá hlavou, jestli nemám zkusit rozchodit ten minulý extruder, jestli to nebylo jenom takhle pitomý, ale nechce se mi s tím srát (chovalo se to trošku jinak, přeci jenom)... Jinak zubatice držela dobře a proud asi stačí. Nejspíše se v první - druhé vrsvě ucpala tryska a šlus...
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    na prvnich vrstvach ventilator vetsinou nechces, protoze chces co nejlepsi prilnavost k podlozce
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    JVMLOK: Bez chlazeni se plast vice tahne a deformuje se, takze ano vypnutim ventilatoru budes mit vice pavucin a horsi mosty.

    Pro pla jedu na 100% od 3 vrstvy a vetsinou je potreba i ventilator poladit fyzicky.
    PLA ma velkou hustotu
    PECA
    PECA --- ---
    Tak po sestavení a testnutí nového extruderu jsem na tom stejně. Tedy struna se seká. Slyším cvakání a struna sebou mrská na místě (udělal jsem si na ní "fisklou" značku). Když jsem strunu tlačil dovnitř, nebo zatlačil na stolek (udělal místo pod tryskou), tak dobrý. Zkusil jsem jít níž s bedem, pak jsem zkoušel zvětšit přítlak na zubatici a dojebal jsem to úplně. Na trysce boule nalepenýho PET-G, ještě že na tom mám šprcku, tak je to jenom spodní část trysky a ne celý heatblock. Po rozborce struna spláclá jak od parního válce, takže přítlak jsem přehnal...

    Vidím to tak, že musím jednak vychytat seštolování bedu (dělal jsem to podle papíru), výšku první vrstvy, výšku dalších vrstev... Potom přítlak tak akorát - tohle je úplně napendrek vyřešený, není se podle čeho chytit (než objednám Bond Tech kolečka)... Pohrát si s proudem do motoru extruderu, aby měl sílu a přitom se neutavil... Ale před tím ještě čeknout, jestli pastorek (zubatice) drží a neprokluzuje (tentýž problém někdo řešil na Rebelech a prý měl špatně chycený červíky na zubatici)... A pro jistotu ještě zkalibruju extruder na protlačení 100 mm struny...

    Prosím zkušené harcovníky o úplně základní hodnoty pro PET-G. Speciálně rychlosti a výšky vrstev pro 0,4 mm trysku. IIRC by to mělo být zhruba půlka (malinko více) průměru trysky, takže 0,2 - 0,25 mm a první vrstva trochu níže, aby se to jako líp přilepilo (tisknu na PET fólii) - nastavil jsem 0,15 a vůbec to nešlo.

    //PS: Pro matláky mého typu doplňujiinformaci - když vyměníš extruder, trysku a pod, nejprve znovu zkalibruj výšku bedu. Zapomněl jsem, že E3D v6 je cca o 5 mm delší, než RebelMod a narval jsem to tryskou do bedu - naštěstí mám PET fólie dost (zatím).
    JVMLOK
    JVMLOK --- ---
    MCKIDNEY: Uz jsem to v nastaveni Slic3ru upravil, byly tam hodne nizky hodnoty. Jeste jsem me napadl ze na to muze mit vliv rychlost vetraku, kdyz je nizka tak se material tahne jak sopel misto aby rychleji tvrdnul a odlamoval se....muze byt?
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    JVMLOK: Ja bylo receno, vzdalenost retrakce, typicky je hrozne kratka u bowden tiskaren (Teflonova hadicka vede z hlavy dal)
    Taky je to o teplote, PLA ma velky teplotni rozsah a na oozing a retrakci to ma vliv take
    SALAM23
    SALAM23 --- ---
    MAKROUSEK: ja bych rekl,ze zasadni bude vychytat tu teplotu
    JVMLOK
    JVMLOK --- ---
    moc dik zkusim pri dalsim pokusu :)
    MILAZAJICEK
    MILAZAJICEK --- ---
    MILAZAJICEK: distance. Aby to zatáhlo větší kus struny zpět. Měli by to pomoct.
    JVMLOK
    JVMLOK --- ---
    MILAZAJICEK: speed nebo distance?
    MILAZAJICEK
    MILAZAJICEK --- ---
    JVMLOK: zvětší retrakci
    JVMLOK
    JVMLOK --- ---
    Mel bych dotaz zacatecnka. Tisknu ponekolikate svuj prvni model, a potykam se s vlasovymi reziduy pla, uplna pavucina kolem modelu. Vim ze budu tak jako tak muset docistivat, ale je to normalni stav? Resp co delam spatne? PLA, teplota 205, teplota desky 70.

    MAWRHIS
    MAWRHIS --- ---
    MAKROUSEK: me to dela podobne veci a myslim, ze je to proste vlastnost te technologie. I ty podpory ten material drzi jen natolik aby nespadl dolu na podlozku, takze tech prvnich par vrstev proste musi byt malo stlacenych - kdyby byly stlacene jako ty vrchni, clovek by z toho tu podporu nikdy neodloupl
    MILAZAJICEK
    MILAZAJICEK --- ---
    MILAZAJICEK: tak už je ten úhel moc strmej. Zkus si nějaký bridge test a uvidíš jak se to to chladí.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam