• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMI3D tiskárny
    používání, stavba, zkušenosti, rady, nápady, prostě cokoliv této technologie budoucnosti.
    rozbalit záhlaví
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    ACID: jednoduse, nastavis posuv suportu stejne jako je stoupani sroubu a hodinky ti jezdi po sroubovici. Pokud nemas na soustruhu zavitovy posuv, tak stejne v te sroubovici hledas nejaky stredni prumer zavitu, takze najdes pomocnym suportem nejmensim odchylku na hodinkach, pootocis a zase hledas nejmensi odchylku, rozdily mezi tema nejmensima odchylkama je pak hazivost. Tady ale bude dostatecne to upnout pres matici. Bez poradneho soustruhu to beztak nema moc smysl se s tim nejak moc srat.
    ACID
    ACID --- ---
    JVCNC: docela by me zajimal postup, jak to na te spirale vyrovnat, kdyz je s tim potreba zatocit. Video by bylo ideal, nebo alespon popis...?
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    ACID: na funkcnich plochach samozrejme, tedy na samotne sroubovici, na te plose ktere se dotyka matice
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    PECA: spojky jsou nejvhodnejsi tyhle http://www.cncshop.cz/pruzne-spojky_c tady by ale mohla fungovat i pevna spojka asi i lip nez ta spiralne rozrezana.

    tady si muzes spocitat o kolik se prohne podle zatizeni a pusobeni sily. https://e-konstrukter.cz/...ybu-staticky-urcite-nosniky/39-vypocet-pruhybu-staticky-urciteho-nosniku

    Ve svete 3d tiskaren se bezne pouziva kde co s tim ze se to tak bezne dela, ale jen ve svete levnych 3d tiskaren. Se podivej po ruznych forech kolik lidi takove problemy resi. To ze to nekomu nejak funguje a je s tim spokojenej je zase druha vec, muzes mit na aute kola ctvercova misto kruhovych a nekdo s tim taky muze byt spokojen a obecne to taky nejak fungovat bude.

    no pomoct to muze, pokud ten sroub bude mit i radialni ulozeni a pokud soustruznik bude vedet co dela a da si s tim trochu prace. Muze to byt ale jen cast duvodu pro vznikle problemy.
    ACID
    ACID --- ---
    JVCNC: a ty hodinky se toho sroubu bez dulku budou dotykat kde?
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    ACID: tak jak se osazeni na sroubech pro stroje delaji bezne, tedy univerzalku povolis a doklepes podle hodinek (coz je zdlouhave a bezny soustruznik pokud nevi co dela tak se na to vysere, upne to za velky prumer a bude to k nicemu) a nebo srouby, treba kulickove brousene mivaji dulky od zavitove brusky, tak to upnes na hroty zase na ty dulky (lip uz to upnout nejde ale to u sroubu tehle kategorie upinani na hroty nehrozi) a nebo nejjednoduseji a nejrychleji, nebudes upinat sroub ale matici do ktere je ten sroub zasroubovan, kdyz ale i ta matice stoji zaprd, tak si taky nepomuzes a jedine doklepat univerzalku na hodinky.
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    jestli to je tohle tak ta konstrukce je pro rychle a dynamicke pohyby ponekud nevhodna, letos snad dodelam svoji tiskarnu a rekl bych ze budu rychlejsi a vytisky kvalitnejsi a presnejsi
    ACID
    ACID --- ---
    JVCNC: ze zvědavosti, jak teda uděláš na konci závitovky běžící válcové osazení, když ji do soustruhu nemůžeš upnout za velký průměr?
    PECA
    PECA --- ---
    RAINBOF: To tvoje "AI" bude asi, nikoli "artificial inteligence", že? :)
    No, já myslím, že to je celkem jedno, protože toma si to asi jen tak stejně nepostavíš... Nebo nevím, třba to bude později na čínských šopech a budeme se u toho vztekat, jako u čínských taky lineárů... Vemu jich 5, 2 snad budou fungova dobře, 2 vyhodím a 1 budu mít snad do foroty :)
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    PECA: no to ai pod MiT licenci nedaj co
    PECA
    PECA --- ---
    RAINBOF: Jenom to co běžně vygoogluješ - laserem přesně a rychle ohřívaná struna - bytelná konstrukce - 10× rychlejší tisk...
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    nevíte něco blíž k tomu MiT FFF tisku ?
    PECA
    PECA --- ---
    JVCNC: Aha, dobře. Vysvětlení rozumím. Bohužel nemám přístup jiným závitovkám, teoreticky můžu časem objednat motory se závitovkou. Docela bych uvítal i nějakou radu. Třeba jakou nejlepší spojku v tomto případě použít (kde ji sehnat), nebo jiné lepší řešení bez zásadní přestavby.

    Čekal bych totiž, že ty 10 mm tyče mírné "házení" závitovky udrží. Chápu, že pohyb nahoru/dolu jaksi nemám šanci v tomto případě ovlivnit. Časem do toho možná vrazím nějaké love, abych to vylepšil. Na druhou stranu je todleto řešení celkem rozšířené a tiskárny s ním umí tisknou pěkně. Tak doufám že se do přiměřeně pěkého tisku dohrabu i tady s tím a několika drobnými vychytávkami. Bohužel zatím nemohu tisknout použitelné konstrukční díly, abych si mohl pomoci jinak než v běžném praktiku (nebo na čínském eshopu) koupeným železem...

    Možná bych si mohl ty závitovky nechat na koncích osoustružit na průměr 5 - 6 mm - pomůže to? Zkusím spojky odstínit od heatbedu, aby nebyly ohřívané od bedu, motory jsou studený.
    MILAZAJICEK
    MILAZAJICEK --- ---
    MCKIDNEY: bezva mrknu na to.
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    MILAZAJICEK: Simplify3d to umi, musis rozdelit objekt/objekty na vice procesu (mrkni na tutorial)
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    PECA: ona klidně házet může. ona totiž ta spojka svírá přímo velký průměr šroubovice, což je špatně, protože tahle část není funkční plocha a kromě toho ta spojka ten šroub drží mnohem menší silou než když se to udělá správně, tedy když svírá válcové osazení šroubu které tady není, stejně tak nahoře v ložisku a v horní řemenici je velký průměr šroubu a nikoliv válcové osazení. ona totiž ta vnější válcová nefunkční plocha nemusí být souosá s funkční plochou šroubovice. No a pak nikde tam není axiální ložisko toho šroubu, tahle spojka je pružná i axiálně a pak ložiska v motoru mají pod sebou pružnou podložku, takže celý ten šroub a osa poněkud plave. Zrovna tahle spojka je pro krok motor nejméně vhodná ze všech spojek, takže se změnou teploty ti může celá osa cestovat, ona totiž se změnou teploty mění i natočení obou konců vůči sobě.
    PECA
    PECA --- ---
    ACID: Spojka je nařízlá, stahuje se tangenciálním šroubem - svírá se kolem osy, tudíž nehází, na rozdíl od takové ty spojky, co má 2× červíka kolmo k ose. Jsou tam 10 vodící tyče tak to snad ta 8 mm trapézovka nerozhodí (doufám). Od oka se mi zdá, že nehází. Spíš tisknu "zbytečně" rychle, respektive bude to chtít poladit pojezdové rychlosti, akcelerace a jerk... Prostě se silně projevuje ghosting, či-li nějakévibrace rezonance... Viz fotky v odkazu na konci.

    Zkušební tisk kostky pro kalibraci dávkování materiálu (tištěno jako vázička), dost pěkný. Znovu jsem seštoloval bed (a před tím si do něj vyrejpnul čtverec kolem testovací kostky) a tiskl první vrstvu 0,2 mm plněnou na 120 %. Málo spodních vrstev, takže se při sundávání vyboulilo dno. Stěna i po kalibraci vypadá, že je ještě moc tlustá, rozměry kostky X a Y jsou ok (je to moc pružný, přesněji než na desetinu to nezměřím), výška (Z) je cca o 2 desetiny nižší. Bed je asi blbě uchycený, když se mi to během týdne po seštolování rozjelo :/ Koupím lepší matice a šrouby na bed - stávající šrouby mají vysokou hlavu a překáží, matice vsazené do platového štelovátka se chovají blbě - chvilku jdou zlehounka, úplně volně, chvíli ztuha - blbě se to nastavuje.

    Testovací kostka xyz je o poznání horší (2 perimetry, 1. vrstva 0,2 mm + 110 % výplně). vnitřní infill "gyroid" na 20 %. Bottom/Top počet vrstev pouze 2. Spodek imho slušný, vrček potřebuje přidat nepatrně materiálu + alespoň 1 vrstvu navíc. Už se mi ta kostka nechce kuchat, jak vypadá infill - zkontroluju později, až vyřeším prasácký "duchy" kolem písmen... Rozměry 20 mm kostky sedí do 1 desetiny ve všech osách. To mi prozatím přijde slušný - doladím to později na větších konstrukcích.

    V průběhu tisku jsem párkrát zaslechl takový kovový cvakání, jako kdyby někde byla vůle v pojezdu. Podle pozorování to nejspíš dělá Z lift, nebo tak něco - osa Z "cukne" nahoru a zpět. Asi se projevuje vůle mosazné matky na Z - bude to chtít dokoupit takové ty s pružinou a vymezovací maticí... Taky mi přišlo, že trochu dře vodící tyč, nebo závitovka, tak jsem máznul (silikonovým olejem, což je špatně, vím - dokoupím lepší mazadlo).

    Fotky z dnešní "odysey" (spojky, a testovací kostky): https://photos.app.goo.gl/ei3FS7pmY7NQpnZx9

    MILAZAJICEK: Jak píše MIKROM, na Rebel fóru dělá někdo Multi-Filamentier - http://www.rebelove.org/viewtopic.php?f=47&t=1874
    Nezkoušel jsem, zatím to pro mě nemá smysl. Průša něco podobného myslím popisoval na svém blogu, ale dost dávno, tak nevím, jestli to najdeš a platí pořád to samé, nebo je v tom nějaký další vývoj, nebo to už nefunguje, když má teď tu fríkulínksou Multi Material Unit (nic ve zlým, mě se to líbí moc, ale na podobné doplňky mám ještě dost času, než odladím stávající bastl tiskárny :)
    MIKROM
    MIKROM --- ---
    MILAZAJICEK: slic3r pe by měl umět.
    Na webu Průši je colorprint kde nahraješ gcode, naklikáš kde změny a ono to tam prdne m600 a stáhneš upravený soubor - nefungovalo mi to
    Na nějakým reprap fóru je něco jako multifilamentier? Je to exac do kompu - nefungovalo mi to
    MILAZAJICEK
    MILAZAJICEK --- ---
    Měl bych dotaz. Umí Slic3r, Simplify3D, Cura nebo něco mě dostupného měnit barvu během tisku? Po dnešním ladění firmwaru umí Anet zastavit počkat na výměnu filamentu a pokračovat v tisku ale nemůžu nikde najít nějakou komfortní podporu v softwaru, aniž bych musel editovat Gcode a přidávat tam někde příkaz. Ani netuším jak hledat správné místo.
    ACID
    ACID --- ---
    PECA: zkus pripadne vyfotit detail spojky, je narizla, nebo 2-dilna?
    Asi to bude otrava, ale zkus uvolnit zavitovky z horni casti spojky, vytahnout je, nebo alespon vysroubovat tak, aby byla horni cast spojky volna a pak pres panel tocit s osou Z, pokud okem uvidis ze haze, je to pravdepodobny zdroj tech periodickych vln. Muze byt i ohla zavitovka, ale to si myslim ze by se projevilo az s vyssi Z pozici. Pokud ji muzes vyndat a povalet po primerne desce nebo alespon plavenem skle, tak to taky napovi.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam