• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMI3D tiskárny
    SPM
    SPM --- ---
    ACID: no, potřebuju 2x300mm. Když jsem jí tam naklikal, tak 1ks 300mm neobrobený je za 17 euro (pravda, bez matice). Ale nezjišťoval jsem, kolik chtějí za shipping :-) Takže úplně nesmyslná cena to není, ikdyž zase otázka, jestli to má smysl u 3D tiskárny poslepovaný z kombi alu profilů. Tedy něčeho, co stejně nějakou vysokou přesnost a pevnost konstrukce nemá, takže patrně to úplně precizně vyrobené trapéz nezachrání. Nicméně... nemá někdo zkušenost s nějakou tou čínou, která by byla relativně ok (aby to nepřišlo úplně zvohnutý a rozdílem několika mm ve stoupání na tom kousku tyče)?

    Pak mě čeká ještě další quest :-D Najít jakžtakž fungující čínskou kopii HIWIN. Tam se mi ta cena originálu už teda fakt nelíbí a hlavně vzhledem k tomu, že to bude přidělaný k viz výše, tak tím asi opravdu nic nezískám proti jakžtakž jezdící kopii :-)
    ACID
    ACID --- ---
    SPM: Shodou okolností jsem po nich koukal minulý týden. Má je Misumi, i s obrobenými konci, ale ceny se ti moc líbit nebudou, začínalo to někde od £60 za tyč s maticí a tuším jedním obrobeným koncem. Koukal jsem i k Igusu, ale ti mají jakýsi svůj profil. Ceny jsem nezjišťoval. Jo a stoupání 8 tuším jen ta čína.
    Jinak jak píšeš od Tr10.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    JVCNC: díky za upřesnění.
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    ANDY_WARHOL: tolerance stoupani, ktere muze byt i jine v ruznych mistech protoze to u spojovaciho materialu nikoho moc nezajima a vyrobni tolerance obecne. Vysoky soucinitel smykoveho treni metricka zavitovka je spojovaci material takze to je zadouci pro to, pro co je urcena. Mrtvy chod ktery se blbe kompenzuje vzhledem k ostatnim vlastnostem. Male a pro pohybove ucely ne uplne vhodne stoupani, vzhledem k vyrobnik tolerancim se vyssi presnost polohy nekona. Vyssi drsnost povrchu tedy vetsi opotrebeni tedy mensi zivotnost a mensi rychlost pohybu.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    SPM: nevím jakou děláš konstrukci, ale ložiska 10 snad nejsou problém a pokud půjdeš do závitové, tak na matici si kdyztak vytisknes tvarovku abys ji mohl prichytit
    SPM
    SPM --- ---
    ANDY_WARHOL: jako stávajícího rebelixe mám na lacinejch M5 závitovkách, který nahoře ani nejsou ukotvený a celkem to funguje :-) tj. neni to zdaleka tak hrozný, jako to bylo třeba v tom videu, co tu někdo nedávno postoval, kde se řešila házivost... ale na tý druhý jsem to chtěl vyřešit líp. Jenom mě zarazilo, že to prakticky není moc k sehnání... Jako můžu tam dát 10mm trapéz, který k mání jsou... jenže zase pak najít jiný ložiska, předělat úchyty, sehnat na to řemeničku, ...

    s klasickou závitovkou se akorát zas bojím toho, že na to asi neseženu matici s přírubou, co půjde přišroubovat :-/
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    SPM: ja sem kdysi zkoumal, jestli se daji misto toho pouzit zavitovky a dosel sem k tomu, ze ano, pokud koupis v nejaky lepsi jakosti (jak tyc, tak matici). jen pak budes muset na stejny posuv pouzit vic otacek. a taky tam bude treba to propocitat, protoze vsude se pocita s tema trapezovkama. jinak sem na nejake zasadni nevyhody neprisel. ale uvidime, jestli neco napisi i dalsi, ja zas tak kovany strojnik nejsem
    ale co vim urcite, levny zavitovky z hobymarketu na to nepouzivej.
    SPM
    SPM --- ---
    Trapézový šroub o průměru 8mm je tak brutální specialita? Začal jsem stavět novou blbost, v návrhu je 8mm trapézák, ale nějak mi přijde, že to nemůžu nikde u nás sehnat. Všechno je od průměru 10mm výše... Našel jsem 8mm v číně a pak pár českých eshopech, kde to vypadá, že přeprodávají ty čínské. (A nejsem si teda úplně jist, jestli trapézová tyč poslaná z číny bude ve výsledku mít lepší kvalitu, než když tam dám M8 závitovku :-) ).
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    ANDY_WARHOL: omylem sem a to dvakrát zkopíroval blbej odkaz, zítra sem dám Link na tu sadu mmu 2 z aliexpresu znovu.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    jak se tu resil ten flexibilni filament, upgradoval si extruder ? viz.
    "Mimochodem, při instalaci MMU 2.0 máte skvělou příležitost vylepšit si extruder tiskárny. Má vylepšené chlazení, umožňuje snazší tisk flexibilních materiálů, plus má pár drobných úprav – například přepracované uchycení kabelů. "

    ten upgrade se da udelat bez instalace mmu, staci si dily vytisknout....
    Prusa F.I.N.D.A. sensor MMU2 - create3dshop.nl
    https://create3dshop.nl/shop/prusa-f-i-n-d-a-sensor-mmu2/

    a kdyz uz sme u toho, ten mmu 2.0 se da poskladat i s dilu z aliexpresu a cena je mene nez polovicni. + je tedy treba vytisknout plastove dily
    Prusa F.I.N.D.A. sensor MMU2 - create3dshop.nl
    https://create3dshop.nl/shop/prusa-f-i-n-d-a-sensor-mmu2/

    dily zde
    https://www.prusa3d.cz/downloads/others/mk3_mmu2_upgrade_stl.zip

    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    MAWRHIS: však ano. Jen mi přišlo úsměvné, a nic ve zlým, jak vás v koleji to, co mě se děje normálně
    MAWRHIS
    MAWRHIS --- ---
    CERMI_FOX: já mám nějaký levný gembird a šlo to v pohodě, ještě taky zkontroluj, že se ti volně točí klubko filamentu na držáku.
    ANDY_WARHOL: Proto jsem si právě koupil průšu, abych nemusel tolik laborovat
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    ANDY_WARHOL: Fillamentum 98A, mám pocit že kupovaný zrovna u průši v krámě :-), takže by to neměl být nahovno filament.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    Flexu bude asi i víc druhů, tzn to chce vědět přímo typ materiálu. Někde sem viděl tisknout něco jako gumu na pneu a někde zas něco co spíš připomínalo molitan. Jestli třeba někde o tohle. Pak tam totiž můžou být značně rozdíly v teplotách atd.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    CERMI_FOX: Průša ti to tak hezky nalajnoval a ty nevdecnik koupíš nahovno filament :-)
    Btw co za značku filament máš?
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    AXTHEB: dodaný profil ale o 20C překračuje doporučený rozsah teplot od výrobce filamentu a tedy neskutečně stringuje. Možná jsem jen zvolil špatného výrobce nebo smůla na várku.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    CERMI_FOX: Ja jsem tiskl na mk2s z flexu víckrát, vždy stačilo jen zvolit ve
    slic3ru dodané profily a bylo.
    EDA
    EDA --- ---
    ANDY_WARHOL: Mně na něm šel bez problémů i flex ;-)
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    CERMI_FOX: protože Průša to má vychytaný. Ale zdá se že flex ne.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam