• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMI3D tiskárny
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    RAINBOF: Asi je po zahřátí výjimečně málo viskózní. Skus to přitáhnout za horka.
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    Tak jsem zjistil ze mi zase sam od sebe zacal prosakovat extruder ale jako zahada nad zahady dela to jen s jednim petg filamentem.

    Prusa mk2. 5s
    MILAZAJICEK
    MILAZAJICEK --- ---
    THEODORT: v Z to ma dve stovky odchylku a ta se podle me srovna/zvetsi utažením k profilu. Ja to risknu koupit hiwin muzu vzdycky a tyhle tri kompletni lineary stoji pulku co jeden vozejk od hiwinu.
    THEODORT
    THEODORT --- ---
    no principielne te ohrozi jen pokud by to bylo do oblouku v Z ose kdy ti to muze ovlivnit prilnavost prvni vrstvy.
    primarne se ty odchylky prenaseji do toho co tisknes, protoze ti to jezdi pod tryskou po ty krivy draze.
    nepresnosti tech beznych profilu a pojezdu s nylonovyma koleckama jsou podle me podobny, ne-li vetsi
    MILAZAJICEK:
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    SPM: to samozrejme ale proc k tomu pridavat dalsi chybu, s kroucenim plastu uz jde nejak pracovat ale s tim linearem uz podstatne hur, krome toho ze muze byt prohnuty v obou rovinach muze byt jeste zkroucen i do vrtule, coz treba pri nejake vetsi vzdalenosti trysky od voziku uz muze delat docela problem i pri docela malem zkrouceni.
    SPM
    SPM --- ---
    Aha, jasně, v X/Y jo... ikdyž tam bych si zase troufl tvrdit, že na 400mm délky bude větší rozdíl rozměru způsobenej kroucením toho plastu samotného, jak chladne... ale to jenom hádám :-)
    MILAZAJICEK
    MILAZAJICEK --- ---
    SPM: ta odchylka bude v X a Y, Z pojede na trapezovém nebo kuličkové šroubu to jsem se ještě nerozhodl
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    vlastne ve 2 z 6 pripadu ten leveling pomuze, otazkou je co s temi zbyvajicimi 4 a jestli ma smysl se tim vubec zabyvat, ja osobne vubec nechapu co lidi vlastne vede k pouziti klasickeho linearniho vedeni kdyz ho nikdo nechce pouzit spravne v aplikaci kde neni uplne moc vhodne
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    SPM: kdyz ti osa jezdi do oblouku misto rovne tak to bed leveling nema jak srovnat
    SPM
    SPM --- ---
    MILAZAJICEK: a čistě z pohledu té odchylky, pokud tam máš nějaký senzor na výšku Z a zapnutý bed leveling, tak by se ta odchylka měla snad taky vykompenzovat...
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    MILAZAJICEK: prohnute jsou uplne vsechny, jedno odkud koupis, i ten nejdrazsi a nejkvalitnejsi vyrobce je bude mit prohnute. Kdyz je spravne namontovan, podle doporuceni vyrobce tak je to uplne jedno, to jak je kolejnice rovna v nenamontovanem stavu neni vubec nijak dulezite, nenamontovany stav neni provozni. byvaji prohnute i vic.

    nejde o to jestli poznas to prohnuti na tisku ale na tom jak tuhy ram te tiskarny budes mit, protoze ti to bude kroutit celou tiskarnu kdyz je namontujes blbe a podle toho jak tuhy bude ram budou vznikat sily ktere ti ten linear opotrebuje (staci si najit povolenou ocdhylku paralelity od vyrobce) a tady uz poznas jestli to je kram nebo ne. Kramy jsou z mekych materialu a vetsi odchylky nez povolene je zlikviduji dost rychle, kdyz ne kolejnice tak voziky a kdyz ani ty ne tak mekke kulicky. Hodne napovi jak snadno jde kolejnice rezat, kdyz jde rezat treba i na pasove pile a neni nutna flexa, je to kram ktery hodis do kose hned nebo az za chvili.
    MILAZAJICEK
    MILAZAJICEK --- ---
    Koupil jsem zkušebně lineár z číny https://a.aliexpress.com/P5thCUNLN potřebuji je na stavbu HEVO a při měření jsem naměřil prohnutí o 0.08 mm na těch 400mm. Otázka zní zda to poznám na výsledném tisku když tisknu 0.2mm vrstvy 0.4 mm tryskou ? Protože většinou tisknu věci výrazně menší a tam tu úchylku ani nevyužiju celou.
    HEINZZ
    HEINZZ --- ---
    PECA: naštěstí nemám, něco málo skončilo v koši na plast ale zatím jsem to moc nerozjel.. ale co jsme tiskli dřív na dílně tak toho v kompostu končilo docela dost.. = (
    PECA
    PECA --- ---
    HEINZZ: Copa, máš plnou zahrádku mikroplastu? Já to naštěstí nestihl do kompostu vysypat :)
    QWWERTY: Aha. Jako, že je potřeba průmyslová kompostace jsem věděl, ale že nic takového v ČR neexistuje neveděl. Naopak jsem loni četl, že i v tom zahradním kompostu se to nakonec rozloží, ale že je lepší to nadrtit. Tak ještěže jsem to do kompostu nenaházel. Děkuji.
    HEINZZ
    HEINZZ --- ---
    QWWERTY: tyve dobrý vědět, já jsem naopek předpokládal že PLA je kompostovatelný ve smyslu "zahradní kompost"... tohle mne opravdu nepotěšilo. = )
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    ad. nekonecne tema recyklace
    Nové bioplasty se v Česku ukázaly jako slepá cesta | Zajímej.se
    https://zajimej.se/nove-bioplasty-se-v-cesku-ukazaly-jako-slepa-cesta/

    nejveselejsi asi fakt, ze PLA nepatri ani do kontejneru na plasty
    THEODORT
    THEODORT --- ---
    a jestli uplne tapes, na youtube bude spousta "navodu" jak snadno a rychle zacit s ender 3
    THEODORT
    THEODORT --- ---
    ano, zakladani je obcas narocnejsi

    ad SW - Cura 3D, on k tomu byl nejakej orginalni soft, jo??
    HONZAK89
    HONZAK89 --- ---
    Creality ender 3 pro
    Tak jo, jestli sem do teď nebyl dostatečně asociální, teď už lépe nebude. Po sestaveni a kalibraci teprve ta pravá "sranda" začíná. Má/měl někdo taky problém s instalací SW od Enderu? Má se zavádět filament opravdu tak špatně - vyosit mezi soukolí(nevim jak lépe nazvat) extruderu, abych ho dostal do podavače? Co používáte za soft/nebo origo-kterej nemužu nainstalovat? Sorry za lama dotazy, ale budu moc rád, když někdo poradí. Klidně do zpráv. thx
    SPM
    SPM --- ---
    GRAGAGROGOG: jo no, je mi jasný, že teplotu z toho moc neodhadnu :-) Ale obecně mě celkem vyděsilo, když je na tý tiskárně něco, co při dotyku bolí :-D To doteď byl akorát heatblock (teda, jak jsem to dneska ohmatával, tak ten pancake motor od bondtechu při 450mA je teda taky dost slušně rozpálenej :-) ).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam