• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMI3D tiskárny
    používání, stavba, zkušenosti, rady, nápady, prostě cokoliv této technologie budoucnosti.
    rozbalit záhlaví
    MILAZAJICEK
    MILAZAJICEK --- ---
    ANDY_WARHOL: zajima mě jestli mam resit trapezovou tyc a vicechodym zavitem. Presnost by mela zustat stejna ale rychlost posuvu vzroste.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    MILAZAJICEK: nechceš svůj dotaz preformulovat? Pro mě je ne srozumitelný.
    MILAZAJICEK
    MILAZAJICEK --- ---
    Řeším šroub na HEVO jestli stačí jedno nebo mám řešti více chodý umíte mi poradit? nejsem zrovan oknstruktér a nemám s tím zkušenosti.
    SPM
    SPM --- ---
    Hele, kdo tu máte Bondtechí extruder (ideálně originál, ale pro porovnání i kopie), pozorujete v tom soustrojí nějaký vůle?

    Laboroval jsem teď s nějakou kalibrací retrakcí, pač jsem tisknul jeden model, který se mi v jednom místě navzdory všem nastavení kazil... A v souvislosti s tím jsem začal řešit, že ten BMG-X2 při retrakcích cvakal. Začal jsem si s tím hrát a rozebírat ho, zjistil jsem, že cvaká při jakémkoliv začátku pohybu, ne jen retrakce a postupním odstrojením jsem došel k závěru, že je malá vůle mezi tou zubaticí na hřídeli motoru a tím velkým plastovým kolečkem, které se od ní roztáčí. Zvětšil jsem díry na tom montážním plátu a motor tam vsadil zpátky tak, že jsem se ho pokusil tlačit, aby po dotažení ta zubatice co nejvíce doléhala na to plastové kolečko. O něco se to zlepšilo, ale je to slyšet pořád. A teda po téhle operaci to cvakání je v určité pozici koleček proti sobě větší, než jinde. Jakoby byly v tom místě vymleté, byť na pohled mi přišly OK.

    Zajímavé je, jak mám X2, tak ten druhý extruder mi tohle nedělá. A teda ten druhý extruder je ještě nepoužitý, nevytisknul vůbec nic. Byť teda tenhle první má najeto jenom asi 1kg materiálu, takže taky není zrovna moc ojetý.

    Pozorujete někdo na bondtechu nějaký takový zvuk teda? Je možné, že za 1kg materiálu jsem ty kolečka proti sobě tak vyjel? Na přesnost to podle všeho zatím vliv nemá, tiskne to OK. Ale ten zvuk mě trochu štve, když ta tiskárna je jinak tichá. A taky teda za ty peníze co to stálo by se to fakt takhle rychle vymlet nemuselo :-)
    BOTRYTIS
    BOTRYTIS --- ---
    MILAZAJICEK: me to preskakovani zpusobuje teflonova trubicka v hotendu, obcas nepatrne povyjede nahoru, staci opet zamacknout a zase delsi dobu bez problemu...
    GRAGAGROGOG
    GRAGAGROGOG --- ---
    Ad netěsnící hotend... Jeden čínský heatbreak co mi netěsnil stačilo chytit do vrtačky a pár vteřin brousit plochu co se dotýká trysky šmirglem. Dále bych doporučil velmi malé množství anti-seize mezi heatbreak a trysku, ono se to trochu zapeče a vůbec se tam nedostane plast, po rozebrání je z toho černý prach který jde jednoduše vyčistit kartáčem. (Ze závitu topného tělíska už se to dostává hůř, proto malé množství...)
    MILAZAJICEK
    MILAZAJICEK --- ---
    AXTHEB: jeste docela casto v ruznych vyskach preskakuje X osa ale nepodarilo se me vypozorovat cim to je.
    MILAZAJICEK
    MILAZAJICEK --- ---
    AXTHEB: tahle ma natisteno vic. Prisuzuji to opotrebeni cinskych komponent.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    MILAZAJICEK: Co s tim děláš? Ta naše měla po roce a půl (celkem přes 100 dní tisku) jenom tři významné výpadky (2x blob na extruderu, 1x zlomenej kabel od pindy)
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    MILAZAJICEK: pokud bys mel zajimavou cenovku mohl bych ti na kostku prispet...
    MILAZAJICEK
    MILAZAJICEK --- ---
    RAINBOF: Mě se to moc řešit nechce, problemy s prusou nikdy nekoncej nepretrzite se objevuji nove a nove zavady takže se spis venuju stavbe vlastni kostky a prusa půjde pod stůl nebo do regálu :)
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    MILAZAJICEK: no ja jsem presvedcen ze ta chyba je proste v tom hotendu protoze v base48 meli dve uplne stejny a tisknou bez problemu uz par let. Muzes to vzit do brmu a muzem na to kouknout spolu (ale ne nebudu to delat v noci :) )
    MILAZAJICEK
    MILAZAJICEK --- ---
    RAINBOF: to jsem měl celé rozhozené a stejně to brzy začalo zase :(
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    MILAZAJICEK: jenze vyme a trysky nestaci musis odstranit napek z toho sroubu takze je to na rozborku
    MILAZAJICEK
    MILAZAJICEK --- ---
    RAINBOF: me Prusa prosakoval tak jsem vymenil trysku prosakoval dal s PM filamentem tak jsem koupil prusament a prosakuje dal.
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    AXTHEB: to jsem dneska udelal tak uvidim.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    RAINBOF: Asi je po zahřátí výjimečně málo viskózní. Skus to přitáhnout za horka.
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    Tak jsem zjistil ze mi zase sam od sebe zacal prosakovat extruder ale jako zahada nad zahady dela to jen s jednim petg filamentem.

    Prusa mk2. 5s
    MILAZAJICEK
    MILAZAJICEK --- ---
    THEODORT: v Z to ma dve stovky odchylku a ta se podle me srovna/zvetsi utažením k profilu. Ja to risknu koupit hiwin muzu vzdycky a tyhle tri kompletni lineary stoji pulku co jeden vozejk od hiwinu.
    THEODORT
    THEODORT --- ---
    no principielne te ohrozi jen pokud by to bylo do oblouku v Z ose kdy ti to muze ovlivnit prilnavost prvni vrstvy.
    primarne se ty odchylky prenaseji do toho co tisknes, protoze ti to jezdi pod tryskou po ty krivy draze.
    nepresnosti tech beznych profilu a pojezdu s nylonovyma koleckama jsou podle me podobny, ne-li vetsi
    MILAZAJICEK:
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    SPM: to samozrejme ale proc k tomu pridavat dalsi chybu, s kroucenim plastu uz jde nejak pracovat ale s tim linearem uz podstatne hur, krome toho ze muze byt prohnuty v obou rovinach muze byt jeste zkroucen i do vrtule, coz treba pri nejake vetsi vzdalenosti trysky od voziku uz muze delat docela problem i pri docela malem zkrouceni.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam