• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMI3D tiskárny
    používání, stavba, zkušenosti, rady, nápady, prostě cokoliv této technologie budoucnosti.
    rozbalit záhlaví
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    MILAZAJICEK: Nevyjde kuličkáč z Ali levněji než civilizovaný trapéz?
    MILAZAJICEK
    MILAZAJICEK --- ---
    PECA: kuličkový sroub mi prijde trochu overkill. Resp nepocitam s trapzem z ali takze ani ten nevyjde levne.
    GANDALFSEDY
    GANDALFSEDY --- ---
    ANDY_WARHOL: jo, pravda, lepsi nezminovat manzelce :)
    GANDALFSEDY
    GANDALFSEDY --- ---
    HEINZZ: trouba pokud mas s vetrackem tak fakt spis na 50, ale jinak to proste nechej par mesicu v dryboxu a pak to skus znova (nejspis, kdyz uz, tak nasakly ty vnejsi vrstvy, takze to zase za cas vycuca ta silica)
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    HEINZZ: abys neznicil troubu.
    HEINZZ
    HEINZZ --- ---
    GANDALFSEDY: taky sem cetl suseni v troube, ale PLA prý už při 60° je tak vizkózní že se může poslepovat ve špulce, tak nevim..

    každopádně díky, koupim novej filament, uschovám v suchoprázdnu a zkusim ten starej lehce upíct a uvidíme co to udělá..
    GANDALFSEDY
    GANDALFSEDY --- ---
    ANDY_WARHOL: to nerikam, jen poukazuju na to ze vydrzi celkem dost, oproti tomu co se traduje, a traduje se ze drzet v suchoorazdnu ... to ze vykyvy teplot k bodu mrazu a kondenzace na oknech jsou presny opak idealu snad ani nebylo predmetem otazky ... nicmene myslim ze na vyhozeni to taky nejni
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    HEINZZ: je to dost pravděpodobne.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    GANDALFSEDY: jenže ty to nemáš v heinzovo podmínkách...
    HEINZZ
    HEINZZ --- ---
    ANDY_WARHOL: jo box už je na cestě, tuhle chybu nezopakuju, spíš sem chtěl potvrzení že nemám blbnout dál a koupit novej filament.. = /
    GANDALFSEDY
    GANDALFSEDY --- ---
    HEINZZ: vysouset se da ... myslim rikali 2h na 50stupnu v troube ... no a to uz vyjde elektrika asi draz ... jinak mel sem filament v uk, prevezl sem ho na kanary a nijak extra ho nehlidam ale kdyz tisknu tak de v pohode a to mam civky co uz maji 2 roky urcite .... filament vzdy nejlevnejdi co ebay nasel
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    HEINZZ: porid si dry box, kde budeš filamenty uchovávat, kup plastové box s víkem aby to těsnilo a dolů nasyp silikat, stačí koupit ten co se prodává jako stelivo pro kočky, vyjde léčbě za velké objem.
    Dočasně ukladej v pytlíku s tím polštářkem, ale v tvých podmínkách je dry box must have. Tento filament už bude asi na vyhození...
    HEINZZ
    HEINZZ --- ---
    Čau, setkali jste se někdo s degradací filamentu?

    Popíšu sitaci - Před vánocema koupenej creality PLA, hned po rozbalení sem tiskl večer a den a všechno super bez zaškobrtnutí. po cca čtrnácti dnech sem chtěl zase a ihned problémy, nedostatečná/nerovnoměrná extruze, chvilku vpohodě a pak nechával mezery, trhal se a tak, nevim jak to moc popsat. úplně jsem neměl čas se s tim patlat, tak sem problém vyřešil odložením.

    dneska sem se na to koukl, rozebral sem hotend a zjistil že tryska je totál zanesená, nějakej filament byl vyteklej kolem, heatbreak nešel za studena sundat, prostě běs. Tak sem dal radši komplet novej hotend, první malinkej tisk (kostka 10mm) vyšel vpohodě, ale při tisku čehokoliv většího úplně stejnej problém, ikdyž se tryska neucpává (potvrdil sem si rozborkou), filament neprotýká, když zkouším extrudovat "naprázdno" tak nedrhne..

    Tiskárna ale nežije v úplně ideálním prostředí, jsou tu výkyvy teplot (+15 až +25 denně, občas k nule) a vysoká vlhkost (oprpti třeba klasickýmu bytu, zas ne plísně na stěnách, ale po ránu lehká kondenzace na oknech..), a dočetl sem se že PLA absorbuje rád a hodně vlhkost a má to pak prej velkej vliv na tiskovou kvalitu.
    Samo to může být něco úplně jinýho, ale tohle mě vzhledem k podímnkám napadlo jako první..

    a případně, máte někdo zkušenost s vysoušením filamentu? nebo je na vyhození? nebo se dá nějak upravit telpota/extruze a půjde tisknout i s tim? nebo hledám problém špatně?

    budu rád za každou radu..
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    full pres kliknuti
    PECA
    PECA --- ---
    MILAZAJICEK: nějaký přesný kuličkový šroub, nebo čajna trapéz?
    U čajna trapézu je to jedno, protože má vůle jako prase a řeší se to tak, že na ose Z se vůle "vymezí" samotíží, nebo trapézovou matkou s pružinou. U přesného kuličkové šroubu spíš podle toho, co seženeš, protože tam by vůle být neměly...
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    MILAZAJICEK: nechceš svůj dotaz preformulovat? Pro mě je ne srozumitelný.
    MILAZAJICEK
    MILAZAJICEK --- ---
    Řeším šroub na HEVO jestli stačí jedno nebo mám řešti více chodý umíte mi poradit? nejsem zrovan oknstruktér a nemám s tím zkušenosti.
    SPM
    SPM --- ---
    Hele, kdo tu máte Bondtechí extruder (ideálně originál, ale pro porovnání i kopie), pozorujete v tom soustrojí nějaký vůle?

    Laboroval jsem teď s nějakou kalibrací retrakcí, pač jsem tisknul jeden model, který se mi v jednom místě navzdory všem nastavení kazil... A v souvislosti s tím jsem začal řešit, že ten BMG-X2 při retrakcích cvakal. Začal jsem si s tím hrát a rozebírat ho, zjistil jsem, že cvaká při jakémkoliv začátku pohybu, ne jen retrakce a postupním odstrojením jsem došel k závěru, že je malá vůle mezi tou zubaticí na hřídeli motoru a tím velkým plastovým kolečkem, které se od ní roztáčí. Zvětšil jsem díry na tom montážním plátu a motor tam vsadil zpátky tak, že jsem se ho pokusil tlačit, aby po dotažení ta zubatice co nejvíce doléhala na to plastové kolečko. O něco se to zlepšilo, ale je to slyšet pořád. A teda po téhle operaci to cvakání je v určité pozici koleček proti sobě větší, než jinde. Jakoby byly v tom místě vymleté, byť na pohled mi přišly OK.

    Zajímavé je, jak mám X2, tak ten druhý extruder mi tohle nedělá. A teda ten druhý extruder je ještě nepoužitý, nevytisknul vůbec nic. Byť teda tenhle první má najeto jenom asi 1kg materiálu, takže taky není zrovna moc ojetý.

    Pozorujete někdo na bondtechu nějaký takový zvuk teda? Je možné, že za 1kg materiálu jsem ty kolečka proti sobě tak vyjel? Na přesnost to podle všeho zatím vliv nemá, tiskne to OK. Ale ten zvuk mě trochu štve, když ta tiskárna je jinak tichá. A taky teda za ty peníze co to stálo by se to fakt takhle rychle vymlet nemuselo :-)
    BOTRYTIS
    BOTRYTIS --- ---
    MILAZAJICEK: me to preskakovani zpusobuje teflonova trubicka v hotendu, obcas nepatrne povyjede nahoru, staci opet zamacknout a zase delsi dobu bez problemu...
    GRAGAGROGOG
    GRAGAGROGOG --- ---
    Ad netěsnící hotend... Jeden čínský heatbreak co mi netěsnil stačilo chytit do vrtačky a pár vteřin brousit plochu co se dotýká trysky šmirglem. Dále bych doporučil velmi malé množství anti-seize mezi heatbreak a trysku, ono se to trochu zapeče a vůbec se tam nedostane plast, po rozebrání je z toho černý prach který jde jednoduše vyčistit kartáčem. (Ze závitu topného tělíska už se to dostává hůř, proto malé množství...)
    MILAZAJICEK
    MILAZAJICEK --- ---
    AXTHEB: jeste docela casto v ruznych vyskach preskakuje X osa ale nepodarilo se me vypozorovat cim to je.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam