• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMI3D tiskárny
    ALATIR
    ALATIR --- ---
    ACID: Z motory jsem si srovnal s pomocí vodováhy a šupléry, takže to by mělo být ok. Sklo se nakonec zdá být v pořádku.

    Tiskárna navíc seděla na křivé skříňce, tak jsem dokoupil extra stolek, vyrovnal ho, přeměřil si rovinu rámu, vyrovnal tyče x osy a všechno je víceméně rovné (podle vodováhy). Jen ten bed je nějak nakřivo.

    Když jsem rozebíral bed, tak jsem zjistil, že ten kdo tu tiskárnu montoval ani nesundal tu zelenou fólii :) A mě to samozřejmě nenapadlo, když už to bylo předsložené.

    Problém je nakonec v tom držáku pro bed. Když utáhnu bed a položím na něj sklo, lehce se ohýbá (taková jakoby vlna uprostřed skla). Samotný bed se sklem jsou rovné, když je položím na sebe.
    Takže potřebuju nějak srovnat ten držák bedu a pak by to mohlo být ok. Něco jako

    https://www.3dprintingforum.org/anet/122083-anet-a8-plus-bed-issues?p=124788#post124788

    Levá a pravé "křídlo" toho držáku jsou každé jinak vychýlené (lehce nakloněné v ose y). Nějaké rady jak tohle srovnat?
    MILAZAJICEK
    MILAZAJICEK --- ---
    TALAGE: Rozebrat to jde, přistup je tam špatnej a ještě to číňani celé zamatlali silikonem.
    TALAGE
    TALAGE --- ---
    MILAZAJICEK: Mel by jit v pohode rozebrat, otazka jestli bude snadny pristup k pajecim ploskam (civka -> privod). A jinak bych to nejdrive zmeril multimetrem.
    MILAZAJICEK
    MILAZAJICEK --- ---
    Mám technickou, je možné vyměnit kabel u prusa motoru? Mam podezření na nalomený drátek. :(
    BODY
    BODY --- ---
    Hoj, nekupoval nahodou nekdo z vas 3DM resiny primo od vyrobce?
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    HONZAK89: Zkus tinkercad.com - v nem zvladl nakreslit hrad i muj petilety syn.
    MILAZAJICEK
    MILAZAJICEK --- ---
    HONZAK89: klidně ti to nakreslim :)
    HONZAK89
    HONZAK89 --- ---
    Ahoj, nenajdu zde někoho, kdo by mi, podle výkresu, nakreslil model? Není to nic těžkého. Já se s tiskem seznámil, jen ty vlastní návrhy mi zatím moc nejdou. Je to konstrukční krabice, kvádr s pár dírama. Sorry za spam, kdyžtak do zpráv. Rád zaplatím. diky
    ACID
    ACID --- ---
    ALATIR: to sklo vyhod, zrejme je to stejna kvalita jak byvala v puvodnich oknech v panelacich a kup si to zrcadlo, stoji to par korun. Smirglovat to je nesmysl.
    Na srovnani obou Z do roviny pouzivam "johansonky" (dve stejne obrobene kostky z hliniku vyrobene extra pro tenhle ucel), opru je o profil spodniho ramu a rucne s disablovanyma stepperama otacenim pres spojky dojedu na ty kostky. Kontroluju, aby byl na obou stranach stejny prusvit. Je to presnejsi nez jezdit na dotyk, kde pripadny rozdil kroku videt neni, na prusvitu to poznat je.
    Podle toho pak dorovnam bed.
    VLADDRACUL
    VLADDRACUL --- ---
    ALATIR: Ja to u Anety, nez jsem pridal druhy stepper na Z resil tak, ze jsem dal G28 a bez vypnuti motoru premeril vzadelnost od motoru k voziku na obou trapezach, pokud byla jedna vejs, tak sem ji pres motor prerval dolu. Neni to uplne dobre reseni, ale bylo funkcni.
    Zkus tu bouli pod vodou prejet smirkem, jestli to nepomuze
    ALATIR
    ALATIR --- ---
    ACID: Extruder už byl složený, takže jestli došlo k záměně, muselo se to stát už předtím. Jinak ty pružiny jsou +- stejné (dlouhé, tuhé, a tak).
    ALATIR
    ALATIR --- ---
    FERNIE: Bral jsem tu semi-DIY verzi, kde už byly rámy předem namontované a šlo hlavně o složení a zadrátování elektroniky.

    https://cdn.shopify.com/s/files/1/0084/1934/4450/products/Semi-DIY_704x704.jpg?v=1576649962

    Je klidně možný, že rámy jsou křivě složené nebo jsem to neuchytil na 100 % kolmo.

    Jinak jsem si všiml (s vodováhou), že ten držák bedu je lehce prohnutý v jednom rohu a tam musím pružinu povolit víc tak jako tak. Ale to by se mělo dát řešit snížením zarážky osy-z.

    VLADDRACUL: Sklo je tlusté 3mm. Najdu to místo a nafotím. Je to takový hrbolek, kde předtím je to víceméně rovné a za ním taky.
    Obě strany Z osy asi úplně přesně zarovnané nemám, protože jsem si s tím trochu hrál při zašroubování zarážky Z osy. Dalo by se to srovnat podle horní části rámu?
    FERNIE
    FERNIE --- ---
    ALATIR: ostatním to přijde, ale já jsem si docela jistej, že jsi to asi nesložil úplně dobře a máš to křivý.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    ALATIR: To mi spíš přijde, že to máš celý křivý
    ACID
    ACID --- ---
    ALATIR: tisknu na 3mm zrcadlo ze sklenarsvi. To s pružinama je divné, zkus se podívat na pružinu na extruderu, jestli nedošlo k záměně. Porovnej všechny pružiny z bedu vedle sebe, to bys měl poznat, pokud jsou +- stejné, hledal bych jinde.
    VLADDRACUL
    VLADDRACUL --- ---
    ALATIR: Jak tlusté je sklo? Zvlněnost mi přijde zvláštní. Máš stejně vysoko obě strany Z osy?
    ALATIR
    ALATIR --- ---
    Pořídil jsem si Anet A8 plus.

    Zatím sem s ní spokojený, předčila očekávání a lezou z toho IMHO rozumné tisky. Kvůli stranovým deformacím a drobným chybám jsem rozebral head bed a pustil se do porádné kalibrace, jenže výsledek je, že už jsem složil zpátky a už nezarovnal, protože skleněná deska je zvlněná a vždycky to někde drhne a někde extruder nedosahuje k podložce. Nechápu jak jsem to od oka zkalibroval předtím.

    Taky mám pocit, že jedna z pružin heat bedu má jinou tuhost, takže jeden roh je vždycky buď moc vysoko nebo nízko oproti zbytku (jeden roh je utažený na max, druhý co nejvíc povolený, aby ještě držel). To by se asi dalo vyřešit koupením nových pružin nebo si s tím hodně dlouho hrát a nějak to trefit.

    Kde ale sehnat rozumou skleněnou podložku? Případně si prostě zmenšit tiskovou plochu blíž ke středu a tu si zkalibrovat?

    Předem díky za rady.
    SPM
    SPM --- ---
    QWWERTY: tyjo, tak to asi abych tu jednu barvu, která mi na poslední sadu šuplíků nejspíš nevyjde, hodně rychle koupil někde ze skladovejch zásob eshopů, než to budu mít flekatý :-))
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    otazka jestli pouzivat Gembird se prave asi vyresila za nas

    tl;dr prepis od Radek Kaplan @ Facebook
    ELKO Trading (importer Gembirdu a vlastnik znacky C-Tech) je v insolvenci, takze dokud nenastoupi konkurzni spravce, tak maji zastaveny veskery obchodovani.
    Financak jim zadrzel 28M DPH vratek a chce k tomu zaplatit 26M. Banka kvuli tem 54M vypovedela kontokorent. Zbozi ve skladech ELKO Tradingu patri bance.

    oficialne zde: ELKO TRADING - oznámení 28.4.2020
    SPM
    SPM --- ---
    ANDY_WARHOL: Tohle a těch pár remixových věcí okolo: https://www.thingiverse.com/thing:3873672/comments
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam