Před lety, v dobách prvotního 3D nadšení, jsem k těm krabkám nadesignoval i porty - viz obrázek. Skrz vedou dvě díry plus je tam prostor na "špunt" z felxibilního materiálu. Do portu je zavedena silikonová hadička a uvnitř krabky je osička, na které se filamentové špulky mohou otáčet. Pro uskladnění se silikonová trubička obloukem "vrátí" zpět do portu druhou dírou a filament kouká dovnitř do krabky (tím je zajištěno těsnící uložení ikdyž filament z hadičky vyčuhuje - aby se v přpadě užití nemusel nějak složitě dolovat). Při použití se prostě silikonová hadička na jednom konci vyndá (na druhém drží fest neb jsou tam čelisti se zoubkama), filament se použije u 3D tiskárny poblíž a do uvolněného průchodu se vloží ona zmíněná zátka z flexibilního materiálu. Krabku je tedy nutné otevírat pouze při výměně celé špulky (v principu jen když dojde materiál) a jináč je po celou dobu hermeticky uzavřena.
Původně jsem chtěl osičku skrze krabku nahradit individuálníma "postýlkama" s ložiskama pro každou špulku zvlášť - to aby se při výměně jedné špulky nemusela vyndavat celá osička. Ale pak přišly jiné priority a od chvíle stvoření na takto upravenou krabku už jen padá prach. To i proto, že ty krabky tady jednoduše sehnat nejde.
Na těle krabky je pak systém pro uchycení silikonové hadičky i s filamentem (to proto, aby se hadičky nemotaly a zároveň byly dost dlouhé na pohodlné použití).
Krom toho existuje i hotový model pouzdra na silikagelové kuličky pro odsávání vlhkosti (viz. obrázek) - ty by asi za hřích a užití stály. Je vymodelovaný aby plus mínus kopíroval vnitřní tvar krabičky a sídlil při spodní delší hraně, kde je prostor díky kruhovému profilu špulky.
Kdysi jsem pořídil pár krabek z UK ale za dnešní cenu přes 1000 Kč už se mi je nechce objednávat z UK. Pokud by se česká cena udržela kolem zmíněných 400 Kč, znamená to 100 Kč na jednu špulku, přičemž ta krabka lze užít opakovaně. To už se dostáváme na nějakých 20 až 10 (a v delším časovém horizountu ještě méně) procent ceny bežné cívky filamentu. A to už je vzhledem ke komfortu a hermetickému uzavření pro mě přijatelná cena. Jen je potřeba nasbírat kritické množství stejně smýšlejících tiskařů...