Retraction otázka :-) Používáte tu na konci tisku nějakou zásadnější / větší retrakci? Začal jsem si konečně hrát s tou mojí dvouextruderovou chimérou, která má už sice nalítáno docela dost, ale akorát na první hotend. První tisk dopadl překvapivě celkem dobře. Nicméně mám takovou nevyřešenou filozofickou otázku. Simplify3D, ve kterým to mastím, má jako defaultní nastavení hodně velkou retrakci (asi 12mm) při výměně hotendu - tedy ten co se používal při přepínání retraktuje o tuhle vzdálenost. Zatím to vypadá funkční / neseklo se to.
Nicméně teď řeším, jestli tuhle velkou retrakci nedát do ending scriptu pro všechny tisky a to ze dvou důvodů. Za a) se mi líbí, že z toho nevytejká materiál ven. Doteď mi to na konci tisku udělalo akorát standardní retrakci z nastavení (takže +- 1mm) a to, když se znova začne hotend nahřívat, tak z toho hromada materiálu teče ven. Takže když jsem pouštěl nový tisk, tak jsem zpravidla ručně nahřál hotend, nechal to nějakou dobu a pak to vzal kleštěma; kdybych to rovnou ručně pustil, tak si při bed levelingu ten vytečený materiál nahážu po celém bedu.
Druhý důvod jsou ty multimateriálové tisky. Ono to totiž před tiskem nahřeje oba hotendy a pak to tiskne. Takže v podstatě u vícemateriálového tisku bych to stejně musel ručně nahřát dopředu a udělat tu retrakci na hotendu, který se nepoužije jako první, protože by jinak vytékal. Takhle bych měl alespoň jistotu, že oba hotendy jsou ve stavu, že z nich nic nepoteče. (Je pak teda zase třeba poladit starting script / skirt a podobně, aby to zase naopak začalo tisknout, ale to je asi hratelné).
Takže, dělá někdo tyhle velké retrakce na konci? Je nějaký důvod, proč to neudělat?