• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMI3D tiskárny
    THEODORT
    THEODORT --- ---
    ANDY_WARHOL: uz parkrat se mi u dlouhyho tisku vymstilo to usb propojeni z rPi do tiskarny, proc netusim, zlata ctecka SD v Enderu
    THEODORT
    THEODORT --- ---
    LIBANON: repetier umi slicovat tim co si v nem nastavis
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    LIBANON: jeste bych doplnil treti moznost, ze mas u tiskarny nejaky rasbbery (ja mam treba levensji orange pi), na ktery se to da posilat pres sit (lan, wifi), kde je nainstalovany octoprint, a to funguje jako web interface a tiskovy server k te tiskarne, da se tam pak posilat rovnou z prusa sliceru,
    THEODORT
    THEODORT --- ---
    ad ABS - na bed ABS juice, 110°, uzavreny box, hotend dle specifikace vyrobce, bez foukani, bez problemu jakmile to bylo v boxu. neotvirat, nerusit :)
    LIBANON
    LIBANON --- ---
    ROMANICAK: Být tebou tak nepoužívám to slicovací tlačítko v Repetieru, ktreý navíc používá nějakou pravěkou verzi, ale slicuj v plné aplikaci Prusa Sliceru (stahneš, verze 2.2, nainstaluješ bokem mimo RepetierHost), máš tam plnou kontrolu nad všemi parametry, můžeš si uložit presety nebo celkové nastavení jako projekt. Slicování je spolu s dobrým modelem naprosto zásadní pro úspěšný tisk.

    Pak jen vyexportovat hotový gcode a nahrat ho můžeš do Repetiera pro tisk z PC nebo na SD kartu. Osobně tisknu z PC jen malé věci max hodina tisku.

    Ten problem s bridgovanim nad infilem muzes obejit tim, ze das víc "bottom" vrstev" + ubereš sílu dna, aby to vyšlo třeba celkem 5 nebo 6 vrstev, nebo tam pomocí modifikátoru dáš 100% infill. Zároveň můžeš tisknout třeba 0.3mm vrstvu, pokud ta nemáš detaliy, získáš tím rychlost.

    Teď jsem se díval na preset ABS a fan speed na bridge je tam 25% v default profilu.

    Pokud to ten ofuk tak rozhodí, možná by se měla udělat PID kalibrace hotendu (zkalibruje chování topení)
    Prusa Knowledge Base
    https://help.prusa3d.com/cs/article/pid-tuning_5985
    ROMANICAK
    ROMANICAK --- ---
    XBAHNO:
    Dik!!!
    XBAHNO
    XBAHNO --- ---
    ROMANICAK: Ano, z karty lepsi. A ano, jde to overit - M106 je kod pro ovladani vetraku M106 S255 je zapne na plno, M106 S128 na 50%. M107 vypne.
    ROMANICAK
    ROMANICAK --- ---
    Jeste resim problem komunikace mezi tiskarnou a PC. Vymenil jsem teda USB kabel za poradnej a zkousim to znova, ale jak je videt v tech predchozich error reportech z repetieru, tak to proste nejak zacne haprovat az to chcipne uplne. Ted mi to chciplo po 4 hodinach tisku a to fakt nasere, protoze to nejde obnovit.

    Resenim je tisk z karty? Lze nejak v tom souboru co nahravam na kartu overit, ze je opravdu Fan po celou dobu vypnutej?



    XBAHNO
    XBAHNO --- ---
    ROMANICAK: Perimetry jsou ty casti co tvori obrys toho vyrobku, to na co si sahnes a neni to na podlozce nebo nahore. Standartne se delaji 3, dva rychle a jeden uplne vnejsi pomalu, aby to vypadalo hezky.
    A je prave mozny nastavit i vic, coz kolikrat speje k pevnejsimu vyrobku i pri nizsim infillu, coz je materialove i casove vyhodny. Ale neplati to vzdycky, je treba to posoudit vyrobek od vyrobku.
    ROMANICAK
    ROMANICAK --- ---
    XBAHNO:
    Mas pravdu. to prirovnani k CNC/soustruhu mi zacina otevirat oci :-)

    Co jsou to perimetry?

    FERNIE:
    No podle toho co ctu a slycham, tak minimalne nejakej duraz na kvalitu, neustalej vyvoj a vylepsovani. Ale proste jsou tam ruzny kraviny ktery bych po tech letech cekaval uz vyreseny... jako treba pri montazi mas utahovat sroubky, ke kterym se nelze kolmo dostat, nebo se k nim nelze skoro vubec dostat, Kdyz si zvolis ABS v prusasliceru tak neni defaultne vypnuty vsechno foukani, napajeci zdroj je po par hodinach fakt horkej a nema zadny aktivni vetrani (nejde ho nahodou nejak vymenit za PC zdroj? Jeden 1500W tu mam bez vyuziti), MainBoard je zarvanej kabelama do klece kde je sice naznaceny vetrani, ale kvuli tem kablum rozhodne nemuze fungovat jak by melo, extruder motor ma stabilne 60-70°C a nema aspon pasivni chlazeni coz je uplny peklo...je toho vic, a to mam ten stroj par dni.
    FERNIE
    FERNIE --- ---
    ROMANICAK: S touhle logikou: Co nabízí Průša navíc oproti levnejm čínám? Sednout a tisknout tady fakt ještě nefunguje, pokud se nebavíme o strojích za 100k+, kde to ale taky vyžaduje znalosti, protože už u slicování musíš nějak tak tušit, co ten materiál dělá.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    ROMANICAK: to si můžeš snad přečíst sám. Ale aspoň papírově kvalitnější extruder, hotend, elektronika i konstrukce. A celý sladění do funkčního celku. Možnost používání kompozitních materiálu. Atd.
    XBAHNO
    XBAHNO --- ---
    ROMANICAK: A to je presne ten bod, kde to automaticky nefunguje a clovek do toho musi sahat a mit ty znalosti, ktery ale stojej ten cas...
    Ventilator naplno pri bridge je option, jde vypnout, infill muze byt na 100%, pocet upper a lower solid layers se da nastavit, pocet perimetru se da nastavit(a kolikrat lepsi pridat dva perimetry nez zvysovat infill) a tak. Ono to samo proste nefunguje, 3d tiskarna je a v dohledne budoucnosti stale bude spis NC stroj nez blbuvzdorny zarizeni. A soustruzit taky neumi kazdej.
    ROMANICAK
    ROMANICAK --- ---
    ANDY_WARHOL:
    Co nabizi profi tiskarny navic oproti Prusovi? Neco ceho se neda dosahnout za par korun, jako treba box? Nebo jeste neco dalsiho? Nebavme se o velikosti modelu, to je irelevantni pro me.
    ROMANICAK
    ROMANICAK --- ---
    Tak jsem na to asi prisel.

    V modelu jsem udelal trosku tlustsi steny jak jsem psal driv, slicer to pochopil tak, ze do 4. vrstvy udelal infill a na to udelal jeste dasi 3 solid vrstvy. Pomineme to jaka to je blbost (ze se tohle neda vypnout neb nevim jak) , nicmene v prusa sliceru v ADVANCED nastaveni, kdyz se vypne vetrak, tak zustava zapnuty na 100% pokud se dela bridge. No a ta vrstva nad infillem je bridge, ze jo. Takze vetrak se roztocil na 100%, extruder to chvili jakz takz daval, pak to uz chvili nedaval a teplota se snizila o dost a pak po chvili zabrala "Hotend thermal runaway" pojistka.

    Bohuzel to vypada, ze v tom Repetieru kdyz dam override a odskrtnu pryc "Enable Cooling", tak to na to foukani pri bridge nezabira. Vetrak se proste spustil pokazde, kdyz to zacalo tisknout nejakou cast te vrstvy nad infillem. ...jeste to pak jednou vyzkousim, zatim je to domnenka.

    ROMANICAK
    ROMANICAK --- ---
    LYCO:
    ROMANICAK:
    THERMAL RUNAWAY Prusa i3 mk3 problem Nicola Italy part.2
    https://www.youtube.com/watch?v=gsWRO16lK84


    ***SOLVED***
    I made this video to show to the Prusa costumer support the problems i had with my 3d printer..

    After extensive check on all the printer components they decided to send me FOR FREE a new rambo mini board..
    After replacing the board the printer started to work again :)
    ROMANICAK
    ROMANICAK --- ---
    Ja mam pocit, ze odesla deska....jsou tam errory v komunikaci, teplota najednou klesne o 20st bez jakekoliv rozumne priciny (vetrak nebezi), na grafu output extruder je nesmyslnej narust...
    ROMANICAK
    ROMANICAK --- ---
    LYCO:
    Ja jsem samozrejme hned nasel https://help.prusa3d.com/cs/article/thermal-runaway-temperature-drops_5320
    ale to jsou problemy ze starych modelu. Stane se to pokazde ve stejnou dobu, pokud by to bylo to co je v tech odkazech, tak by to nejspis nastavalo nahodne.
    LYCO
    LYCO --- ---
    ROMANICAK: LMDDGTFY

    Asi máš uvolněný termistor co měří teplotu, nebo problém s topným tělískem hotendu.
    ROMANICAK
    ROMANICAK --- ---
    Dpc uz potreti za sebou. Co to ma bejt???

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam