• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMI3D tiskárny
    používání, stavba, zkušenosti, rady, nápady, prostě cokoliv této technologie budoucnosti.
    rozbalit záhlaví
    LIBANON
    LIBANON --- ---
    THEODORT: no to by asi nešlo, kamošu, ale vzhledem k nulové potřebě tisknout si modely autiček, na to co jsem zatím potřeboval jsem s nim vystačil, i když se ti to nemusí líbit.
    THEODORT
    THEODORT --- ---
    TinkerCAD rikate? a slo by tam tohle? Je to simvas model z LFS v procesu predelavani na 1:18, 1:12, 1:10
    credits skoda.daves.cz
    https://trash.webspaces.cz/skoda130rs.stl
    LIBANON
    LIBANON --- ---
    ROMANICAK: pouštět tisky z PC mě přešlo po tom, co jsem i přes veškeré nastavení aktualizací ve windows přišel ráno restartovanému notebooku se slavnostním hlášením, že mi to kucí z redmontu zas vylepšili, nicmeně tisk byl v prdeli.
    LIBANON
    LIBANON --- ---
    ROMANICAK: Tak to delas zbytecne slozite, riskujes chybu pri vybirani spravneho profilu. V Prusa sliceru si rovnou vyexportuj primo gcode a ten si otevri v repetieru, tam uz nic nemusis slicovat je zmacnout print.

    Jeste je moznost nainstalovat si octoprint na PC, chce to python a jet podle navodu, nic sloziteho. Pak odesilas tisk primo ze sliceru do Octoprintu, ktery to pak cpe pres kabel do tiskarny.

    Modely delam v tinkercadu (to je jednoduche jak pro decka) a chystam se na fusion360. Zatim jsem ale byl vse schopen uplacat v tom tinkercadu.
    THEODORT
    THEODORT --- ---
    jinak s OpenScad souhlas :D
    THEODORT
    THEODORT --- ---
    ROMANICAK: Blender/Meshlab podle toho co je potreba
    ROMANICAK
    ROMANICAK --- ---
    Jeste mi urcite poradite...co pouzivate na vytvareni modelu? Protoze co si budeme povidat, OpenScad je peklo pro normalniho usera, to je masochismus pro vedatory z CERNu leda tak.
    ROMANICAK
    ROMANICAK --- ---
    LIBANON:
    Jj, ja to nainstalovany mam, vse si tam nastavim a ulozim do profilu. Pak vlezu do Repetieru, nactu si model, zvolim profil co si to dotahne z toho PrusaSliceru, jako slicer vyberu PrusaSlicer (je tam i cesta k executable, takze aktualni verze), narezu a dam tisk.

    Vyhoda je, ze muzu mit predem pustenej Bed i Hotend, takze necekam a jsou nahraty. Dalsi vyhoda je ze vidim co presne se tiskne, vidim v logu komunikaci s tiskarnou, pres vzdalenou plochu z jinyho stroje vidim zbyvajici cas a muzu to stopnout/pausnout kdyby neco...
    Mala ukazka logu:
    15:40:26.532 : N238687 G1 X96.807 Y103.454 E12.31398*86
    15:40:26.577 : ok
    15:40:26.577 : N238688 G1 X96.804 Y103.460 E12.31410*90
    15:40:26.584 : ok T:259.9 /260.0 B:110.1 /110.0 T0:259.9 /260.0 @:38 B@:48 P:59.0 A:47.6
    15:40:26.584 : N238689 G1 X96.800 Y103.466 E12.31422*88
    15:40:26.618 : ok
    15:41:41.643 : Printing layer 202 of 360

    ANDY_WARHOL:
    Jo, to mam v planu, protoze SD karty bez jakekoliv vzdalene kontroly nad tiskem jsou proste predpotopni zalezitost :-) Uvazuju nad par upravama, jako je vylepseni napajeni, chlazeni, pripajeni kvalitniho USB kabelu napevno protoze ten konektor je prisernej...
    Mam tady OrangePi Plus 2E, coz ma na boardu eMMc 16GB pro system, uvidime jestli se to tam umi nainstalovat. Ale az casem, ted musim dohanet ztratu silenou.
    THEODORT
    THEODORT --- ---
    tak tiskni pomalejs, zkousej ruzny zmeny a pak pouzij to co funguje nejlip. ja uz fakt nevim jak vam vic poradit, neni to exaktni veda a ze me to funguje asi nebude tim ze mam kurva stesti.
    btw stale tisknu nejlevnejsima Gembirdama z CZC, v podstate ted nemam jiny filamenty... a nechci to opakovat, opet bez problemu, i po roce skladovani, stacilo je nechat par tisku vyhrat cca v urovni bedu a nula bublin.
    ROMANICAK
    ROMANICAK --- ---
    THEODORT:
    To jsem samozrejme zkousel hned napoprve a neslo to.
    LIBANON
    LIBANON --- ---
    THEODORT: vim, ale je to nešikovné, taky jsem to tak delal kdyz jsem o tom prd vedel. Vetsinou potřebuju neco změnit v nastavení nějakou drobnost coz pri slicovani v repetieru znamena mit milion presetu
    THEODORT
    THEODORT --- ---
    ANDY_WARHOL: hele to ze neco predpokladame je hezke, ale.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    THEODORT: ale predpokladame, ze romanicak tam ma vicemene nastaveny ten oldschol slicer, protoze to je default
    THEODORT
    THEODORT --- ---
    ANDY_WARHOL: uz parkrat se mi u dlouhyho tisku vymstilo to usb propojeni z rPi do tiskarny, proc netusim, zlata ctecka SD v Enderu
    THEODORT
    THEODORT --- ---
    LIBANON: repetier umi slicovat tim co si v nem nastavis
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    LIBANON: jeste bych doplnil treti moznost, ze mas u tiskarny nejaky rasbbery (ja mam treba levensji orange pi), na ktery se to da posilat pres sit (lan, wifi), kde je nainstalovany octoprint, a to funguje jako web interface a tiskovy server k te tiskarne, da se tam pak posilat rovnou z prusa sliceru,
    THEODORT
    THEODORT --- ---
    ad ABS - na bed ABS juice, 110°, uzavreny box, hotend dle specifikace vyrobce, bez foukani, bez problemu jakmile to bylo v boxu. neotvirat, nerusit :)
    LIBANON
    LIBANON --- ---
    ROMANICAK: Být tebou tak nepoužívám to slicovací tlačítko v Repetieru, ktreý navíc používá nějakou pravěkou verzi, ale slicuj v plné aplikaci Prusa Sliceru (stahneš, verze 2.2, nainstaluješ bokem mimo RepetierHost), máš tam plnou kontrolu nad všemi parametry, můžeš si uložit presety nebo celkové nastavení jako projekt. Slicování je spolu s dobrým modelem naprosto zásadní pro úspěšný tisk.

    Pak jen vyexportovat hotový gcode a nahrat ho můžeš do Repetiera pro tisk z PC nebo na SD kartu. Osobně tisknu z PC jen malé věci max hodina tisku.

    Ten problem s bridgovanim nad infilem muzes obejit tim, ze das víc "bottom" vrstev" + ubereš sílu dna, aby to vyšlo třeba celkem 5 nebo 6 vrstev, nebo tam pomocí modifikátoru dáš 100% infill. Zároveň můžeš tisknout třeba 0.3mm vrstvu, pokud ta nemáš detaliy, získáš tím rychlost.

    Teď jsem se díval na preset ABS a fan speed na bridge je tam 25% v default profilu.

    Pokud to ten ofuk tak rozhodí, možná by se měla udělat PID kalibrace hotendu (zkalibruje chování topení)
    Prusa Knowledge Base
    https://help.prusa3d.com/cs/article/pid-tuning_5985
    ROMANICAK
    ROMANICAK --- ---
    XBAHNO:
    Dik!!!
    XBAHNO
    XBAHNO --- ---
    ROMANICAK: Ano, z karty lepsi. A ano, jde to overit - M106 je kod pro ovladani vetraku M106 S255 je zapne na plno, M106 S128 na 50%. M107 vypne.
    ROMANICAK
    ROMANICAK --- ---
    Jeste resim problem komunikace mezi tiskarnou a PC. Vymenil jsem teda USB kabel za poradnej a zkousim to znova, ale jak je videt v tech predchozich error reportech z repetieru, tak to proste nejak zacne haprovat az to chcipne uplne. Ted mi to chciplo po 4 hodinach tisku a to fakt nasere, protoze to nejde obnovit.

    Resenim je tisk z karty? Lze nejak v tom souboru co nahravam na kartu overit, ze je opravdu Fan po celou dobu vypnutej?



    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam