• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMI3D tiskárny
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    THEODORT: Osobne nevidim duvod shazovat TinkerCAD, s duvodem "ze to neni opravdovy SW". Sice chapu, proc se kazdy, kdo modeloval neco profesionalne nebo ma praxi s CADem, chyta za hlavu, ale neni to validni duvod, proc si s tim zacatecnik nemuze hrat, protoze na kybl operaci to bohate staci. Prehnany elitarstvi neni pro hobby komunity zdravy.
    Imho mnohem dulezitejsi nez pouzity nastroj je pamatovat si napr. zaklady designu modelu pro FDM tisk a podle toho model nakreslit. A ano, nektery veci, jako napr. chamfer a fillet jdou v Tinkercadu pekne blbe. Ale afaik TCAD nikdy nemel za cil byl plnohodnotny profesionalni kreslici nastroj.
    LIBANON
    LIBANON --- ---
    THEODORT: je to věc názoru, já to dělal stejně jak on, ale změnil jsem to. Ano pokud tisknu jednu věc dokola, tak je to jasné (ale pak vlastně nepotřebuju slicovat), pokud pokaždé něco jiného, tak chci mít slicování pod kontrolou a řešení v repetieru mi prijde nedostatečné, resp. jak jsem psal níž, skončil jsem s milionem presetů tisku i materiálů a měl jsem v tom akorát bordel.
    THEODORT
    THEODORT --- ---
    jinak ty mame taky Blender auditko vhodne i pro zacatecniky, kdyby nahodou.. [ Blender - modelovaci a animacni nastroj zdarma ]
    THEODORT
    THEODORT --- ---
    LIBANON: za me je jeho workflow mnohem elegantnejsi, ty musis delat se dvema softy naraz, pritom profily si clovek jednou nastavi a pak na to vicemene nesaha, tak co by porad otviral dalsi okno a neco si importoval.. pouziva pouze jeden software, a kliknutim si to treba vyreze pro porovnani i v jinym sliceru nez zrovna v prusovi... aka delas to zbytecne slozite.. :D
    THEODORT
    THEODORT --- ---
    a treba u tohodle konkretniho modelu bylo vhodne pouzit prave Meshlab na upravu meshe pred zesilovanim v Blenderu, tim se proces dost zjednodusil a urychlil
    THEODORT
    THEODORT --- ---
    LIBANON: jinak me neber zle, jen kdyz vidim ze doporucujes tinkercad tak pridavam pro ukazku opravdovy usecase z opravdoveho SW. ono je finalne asi jedno jestli je to model auticka nebo low poly blbinka :)
    LIBANON
    LIBANON --- ---
    THEODORT: zkusim, dik za tip
    THEODORT
    THEODORT --- ---
    LIBANON: Blender je jednoduchej ze se s tim nauci i maly decka
    LIBANON
    LIBANON --- ---
    THEODORT: no to by asi nešlo, kamošu, ale vzhledem k nulové potřebě tisknout si modely autiček, na to co jsem zatím potřeboval jsem s nim vystačil, i když se ti to nemusí líbit.
    THEODORT
    THEODORT --- ---
    jinak koukam ze je tam blbe opravena Mesh, jeste s tim musim brachu zaskolit :))
    THEODORT
    THEODORT --- ---
    TinkerCAD rikate? a slo by tam tohle? Je to simvas model z LFS v procesu predelavani na 1:18, 1:12, 1:10
    credits skoda.daves.cz
    https://trash.webspaces.cz/skoda130rs.stl
    LIBANON
    LIBANON --- ---
    ROMANICAK: pouštět tisky z PC mě přešlo po tom, co jsem i přes veškeré nastavení aktualizací ve windows přišel ráno restartovanému notebooku se slavnostním hlášením, že mi to kucí z redmontu zas vylepšili, nicmeně tisk byl v prdeli.
    LIBANON
    LIBANON --- ---
    ROMANICAK: Tak to delas zbytecne slozite, riskujes chybu pri vybirani spravneho profilu. V Prusa sliceru si rovnou vyexportuj primo gcode a ten si otevri v repetieru, tam uz nic nemusis slicovat je zmacnout print.

    Jeste je moznost nainstalovat si octoprint na PC, chce to python a jet podle navodu, nic sloziteho. Pak odesilas tisk primo ze sliceru do Octoprintu, ktery to pak cpe pres kabel do tiskarny.

    Modely delam v tinkercadu (to je jednoduche jak pro decka) a chystam se na fusion360. Zatim jsem ale byl vse schopen uplacat v tom tinkercadu.
    THEODORT
    THEODORT --- ---
    jinak s OpenScad souhlas :D
    THEODORT
    THEODORT --- ---
    ROMANICAK: Blender/Meshlab podle toho co je potreba
    ROMANICAK
    ROMANICAK --- ---
    Jeste mi urcite poradite...co pouzivate na vytvareni modelu? Protoze co si budeme povidat, OpenScad je peklo pro normalniho usera, to je masochismus pro vedatory z CERNu leda tak.
    ROMANICAK
    ROMANICAK --- ---
    LIBANON:
    Jj, ja to nainstalovany mam, vse si tam nastavim a ulozim do profilu. Pak vlezu do Repetieru, nactu si model, zvolim profil co si to dotahne z toho PrusaSliceru, jako slicer vyberu PrusaSlicer (je tam i cesta k executable, takze aktualni verze), narezu a dam tisk.

    Vyhoda je, ze muzu mit predem pustenej Bed i Hotend, takze necekam a jsou nahraty. Dalsi vyhoda je ze vidim co presne se tiskne, vidim v logu komunikaci s tiskarnou, pres vzdalenou plochu z jinyho stroje vidim zbyvajici cas a muzu to stopnout/pausnout kdyby neco...
    Mala ukazka logu:
    15:40:26.532 : N238687 G1 X96.807 Y103.454 E12.31398*86
    15:40:26.577 : ok
    15:40:26.577 : N238688 G1 X96.804 Y103.460 E12.31410*90
    15:40:26.584 : ok T:259.9 /260.0 B:110.1 /110.0 T0:259.9 /260.0 @:38 B@:48 P:59.0 A:47.6
    15:40:26.584 : N238689 G1 X96.800 Y103.466 E12.31422*88
    15:40:26.618 : ok
    15:41:41.643 : Printing layer 202 of 360

    ANDY_WARHOL:
    Jo, to mam v planu, protoze SD karty bez jakekoliv vzdalene kontroly nad tiskem jsou proste predpotopni zalezitost :-) Uvazuju nad par upravama, jako je vylepseni napajeni, chlazeni, pripajeni kvalitniho USB kabelu napevno protoze ten konektor je prisernej...
    Mam tady OrangePi Plus 2E, coz ma na boardu eMMc 16GB pro system, uvidime jestli se to tam umi nainstalovat. Ale az casem, ted musim dohanet ztratu silenou.
    THEODORT
    THEODORT --- ---
    tak tiskni pomalejs, zkousej ruzny zmeny a pak pouzij to co funguje nejlip. ja uz fakt nevim jak vam vic poradit, neni to exaktni veda a ze me to funguje asi nebude tim ze mam kurva stesti.
    btw stale tisknu nejlevnejsima Gembirdama z CZC, v podstate ted nemam jiny filamenty... a nechci to opakovat, opet bez problemu, i po roce skladovani, stacilo je nechat par tisku vyhrat cca v urovni bedu a nula bublin.
    ROMANICAK
    ROMANICAK --- ---
    THEODORT:
    To jsem samozrejme zkousel hned napoprve a neslo to.
    LIBANON
    LIBANON --- ---
    THEODORT: vim, ale je to nešikovné, taky jsem to tak delal kdyz jsem o tom prd vedel. Vetsinou potřebuju neco změnit v nastavení nějakou drobnost coz pri slicovani v repetieru znamena mit milion presetu
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam