• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMI3D tiskárny
    používání, stavba, zkušenosti, rady, nápady, prostě cokoliv této technologie budoucnosti.
    rozbalit záhlaví
    LIBANON
    LIBANON --- ---
    ROMANICAK: na vodotěsný výtisk bych použil petg a trochu přidal na extruzi
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    ROMANICAK: nedala by se ta vodotěsnost řešit nějakým povlakem?
    ZIGI
    ZIGI --- ---
    ROMANICAK: Aha, okej, tak to Tvuj problem neresi.
    Btw dela to to same u PLA?
    ROMANICAK
    ROMANICAK --- ---
    ZIGI:
    No, pro me je hlavne dulezity, aby se ty zacatky a konce nepotkavaly v jednom miste, protoze plovak musi bejt vodotesnej a ani aceton a tri perimetry na stenu tohle nevyresily. Proto jsem musel nastavit Seam position: random.



    VLADDRACUL
    VLADDRACUL --- ---
    ZIGI: Už to není beta, ale rc2 - https://github.com/prusa3d/PrusaSlicer/releases
    Mimochodem, existuje způsob jak PrusaSlicer jednoduse updatnout bez nutnosti odinstalovat původní verzi a znovu nahrávat configy?
    ZIGI
    ZIGI --- ---
    ROMANICAK: Novej PrusaSlicer (v 2.2.3 - zatim beta) ma moznost nastavit, kde maji vrstvy zacinat. Ale u Tveho modelu asi neni nikde “skryte” misto, kde by to mohlo byt bez prejizdeni, coz?
    Jinak mozna by stacilo zrychlit prejezdy?
    ROMANICAK
    ROMANICAK --- ---
    JVCNC:
    Uff, tpo nevim, stahnul jsem tenhle model a proste ho zkousim tisknout, abych ty bedary vyresil. Jediny co jsem prenastavil, je tloustka steny 1.2mm, jinak nic.

    Ono to zasekavani nakonec bylo nejspis nejakym nastavenim co jsem zkousel u ty retrakce, protoze ted kdyz jsem to vsechno promazal tak uz to nedela...

    Kua ale s tou rychlosti me neco napadlo. Ja z ty ABS tisknu pomerne pomalu a mam nastaveny aby to zacinalo kazdou vrstvu/perimetr nekde jinde. Tzn. za tu dobu prejezdu na novej zacatek s muze z extruderu ten bobik samovolne vytlacit...takze zkusim bud zrychlit tisk a prenastavit retrakci tak, aby na zacatku perimetru natahlo kousek zpatky.


    Ambiguous Cylinder Generator by drjames - Thingiverse
    https://www.thingiverse.com/thing:1657791
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    ROMANICAK: v hodne zarusenym prostredi, kde treba jede plazma, svarecka nebo i jen Co2 laser (proste cokoliv HV) tak zaruseni USB kabelu muze byt problem, to pak ale vypadavji vsechny USB periferie casto az do restartu PC, protoze vypadne samotny USB radic v PC. Bottleneck je ale jinde nez u USB, to ma prenosove rychlosti dostatecne a USB jako takove, ma problemy jinde, to same SD karta. Tedy jestli resis to nahle zastavovani (pri kterem bloby take vzniknou) pomohlo to zpomaleni? pripadne jake mas exportni tolerance do STL? na tech fotkach neni vicemene videt useckovani vlivem exportniho rozliseni, tedy jake mas to rozliseni?
    ROMANICAK
    ROMANICAK --- ---
    PECA:
    Ne, to jsem nikde nepsal. Napred byla domnenka zbavit se dlouhyho USB kabelu, nez se zkusil tisk z karty a zjistilo se, ze to neni pricina problemu.

    XBAHNO
    XBAHNO --- ---
    ROMANICAK: Jo, to nevypada blbe. Mozna bych zacal variantou bez toho Extra length on restart jenom s tim liftem - to v podstate smeruje ten blob nahoru misto vyteceni na miste. Ale jo, tohle vypada rozumne.
    PECA
    PECA --- ---
    ROMANICAK: no, ale v tom byla ta původní pointa, zbavit se repetirier serveru, ne?
    ROMANICAK
    ROMANICAK --- ---
    XBAHNO:
    Takze rikas zkusit to nejak takhle? A co to zlute vyznaceny, to mam zatim nechat prazdy?



    XBAHNO
    XBAHNO --- ---
    ROMANICAK: co se týče ty extra length on retraction, tam jsi tak o jeden až dva řády moc vysoko, fakt jenom pidikousky. Zkus ještě lift z on retraction, cca 0.5 mm
    ROMANICAK
    ROMANICAK --- ---
    QWWERTY:
    "vsak octoprint muzes bezproblemu mit pod windows" No tak to uz je uplne fuk, jestli mam octoprint nebo Repetier, kdyz k tomu stejne potrebuju ten komp, kterej uz tam je :-)

    "uriznout se od aktualizaci" - ale ty se neuriznes, ty si jen rikas kdy se maj stahovat a instalovat

    SPM
    SPM --- ---
    ROMANICAK: ano, těch zbylých 63 serverů pravidelně aktualizuji. Trvá to přibližně 15 sekund na jeden server se vším (Windows na stejném železe jde do desítek minut, někdy i déle) a nulový nebo pár sekundový downtime. A nikdy se nic nerozbilo, narozdíl od Windows, kde oblíbený vtip Windows serveru je, že po nějaké aktualizaci si to vyhodí síťovku z firewallové zóny, čímž to přestane na většinu věcí na síti reagovat a nejde se do toho ani přihlásit RDPčkem (a opravuje se to v powershellu) :-) Naproti tomu, nastavovat si LAN připojení jako měřené, aby to nestahovalo updaty... jako sorry, ale ehm, to je fakt přívětivost. Jednak čekám, že se to zase s nějakým updatem, který třeba uděláš ručně, odnastaví, přestane fungovat nebo něco takového a druhak bude nepochybně stačit vyměnit síťovku nebo něco podobného, co si neuvědomíš a tradá... :-)

    Každopádně tak či tak, pokud to máš akorát v místní LAN, tak updaty systému se daj nějakou dobu ignorovat, takže se akorát na SD kartu nakopírujou soubory, strčí se to do maliny a přes web se to ovládá...
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    ROMANICAK: vsak octoprint muzes bezproblemu mit pod windows... odpadne ti porizeni a setup maliny a udrzba linuxu

    ROMANICAK: uriznout se od aktualizaci pres "metered connection" je blbost, zvlast pokud u linuxu argumentujes s "musis delat updaty OS (security, atd,)"

    ANDY_WARHOL: gpedit.msc - Config Automatic updates
    tiskli jsme toho z windowsiho octoprintu opravdu hodne (2 ntb, 2 tiskarny) a ani jednou jsme nemeli problem s automatickym restartem
    ....ale ted uz mame octoprint zpatky na Pi 3 - dedikovany system, nizka spotreba, prostorove a transportne nenarocny reseni
    ROMANICAK
    ROMANICAK --- ---
    JVCNC:
    Taky mam ten pocit. Tisk jsem zpomalil az na 30mm/s.


    VLADDRACUL:
    Podlozku jsem umyl, rozebral, slozil, prekalibroval a pri tisku prvni vrstvy jeste rucne ladim Live Z offset, protoze to stejne ujede v jedne casti. Nic, co by melo mit vliv na kvalitu tisku perimetru, resp. na ty bedary.

    Ty fotky jsou to jak to vypada na default Prusa profil, nebo nevim co mas presne na mysli.
    VLADDRACUL
    VLADDRACUL --- ---
    ROMANICAK: A jak to vypadá na default prusa profil? Co si předtím řešil za problém s první vrsttvou a jak ho vyřešil?
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    Podle me to fe tiskarny nestiha zpracovavat, zkusil bych horsi tozliseni pri exportu do stl nebo zpomalit tisk. Oni jsou vsechny tyhle opensource veci v rychlosti zpracovani g kodu dost zoufale spatne snad az na klipper, ten je postavenej celej trochu pricetneji a ma sanci na tom byt lip.
    ROMANICAK
    ROMANICAK --- ---
    VLADDRACUL:
    Ano, vypnul jsem to, protoze mi nepomohlo nic, co jsem zkousel.

    Lenght jzem zkousel 1, 2 a k tomu kombinace:

    extra lenght on restart -0.2 = bedary zustaly a jeste jsou tam mezirky - NE
    extra lenght on restart 0.2 = velky bedary ale zmizely mezirky = NE
    Wipe while retracting = Zadna zmena oproti standardu
    length = 3 (driv bylo 1-2) = bedary jsou jeste casteji, ale mensi a obcas za nima je moc a obcas naopak malo (mezirka) filamentu = COZE??? NE

    A pak jsem proste zkousel asi 15 ruznych kombinaci vseho moznyho a neprisel jsem na to.
    VLADDRACUL
    VLADDRACUL --- ---
    ROMANICAK: Vždyť podle tohohle screenu je máš vypnuté. Nastavuješ lenght a retraction speed. Ale teda jestli ti tiskárna během tisku pozastavuje, tak bude imho problém opravdu někde jinde. Pokud nastavení retrakcí nemá vliv, obrátil bych se na podporu.
    ROMANICAK
    ROMANICAK --- ---
    ANDY_WARHOL:
    How, When, and Why to Set a Connection as Metered on Windows 10
    https://www.howtogeek.com/226722/how-when-and-why-to-set-a-connection-as-metered-on-windows-10/
    Done.


    TALAGE:
    Ja vim, ja uz si tim nekolikrat prosel a fakt ne. Naposled s tim mym Growduinem, uz vic jak posledni tri tydny to resime s Axthebem, x probdenejch noci. Vsak se ho zeptej, ja tohle nechci absolvovat jeste s tiskarnou.

    Resme ten tisk prosim...kabelem to neni, PrintServer to tedy nevyresi.
    Retrakce - ja jsem cetl viz:
    https://www.levne3dtiskarny.cz/cs/content/7-chyby-pri-3d-tisku , ale bud jsem to nepochopil a nastavuju protichudny hodnoty, nebo nevim kde delam chybu. Da se to z tech fotek poznat, co bych mel nastavit?



    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    ROMANICAK: me se tedy windows behem tisku samy restartovaly nejmin 2x, pak sem presel na octoprint, tam se to nedeje. jsem velky priznivce windows, ale z pocitace nebudu ani tisknout na 3d tiskarne, ani poustet cncko...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam