• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMI3D tiskárny
    VIXLE
    VIXLE --- ---
    jde v Prusasliceru nejak nastavit aby vypln spodni vrstvy zacinala nejak rozumne u kraje objektu a ne od pulky? nejak nic takovyho nemuzu najit, krome seam position coz ma ale vliv jen na perimetry pokud to spravne chapu

    ROMANICAK
    ROMANICAK --- ---
    LYCO:
    Dobra tedy...a zkusenosti s jakymkoliv matem v cerne? Ja to skoro nikde nevidim, ze by se prodaval.
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    FERNIE: Cetus mě zaujal lineárními ložisky, jinak je cenově výše než zbylé dvě jmenované.

    VLADDRACUL: První prioritou je velikost. Konkrétně prostor který zabere na stole ( na velkou tu prostě není plac ). Cenovka čím méně tím lépe ( při zachování toho zbytku co jsem psal v původním příspěvku ) neboť nevidím smysl kupovat něco drahého když mám přístup k Ultimakeru a brzy bude i něco mnohem lepšího dle zvěstí které se mi donesly. Takže jen malá, slušně tisknoucí, bez nutnosti ji celou přestavovat ( se sestavením nemám problém samozřejmě ).
    LYCO
    LYCO --- ---
    ROMANICAK: plastů co odolávají UV záření je jen pár (já znám PMMA, polykarbonát, ASA), a PLA není jeden z nich.
    Asi se to dá řešit nátěrem, UV záření pohlcuje třeba oxid titaničitý neboli titanová běloba, to se ti asi nehodí.
    CASTER
    CASTER --- ---
    SHINIGAMI: neměl jsem takový problém. Zatahování jsem dělal většinou s delším šroubem tak, aby matka byla komplet závitem na šroubu, a nestrhlo se nic.
    VLADDRACUL
    VLADDRACUL --- ---
    SKAUT: Dost záleží na cenové relaci. Jinak špatná volba není ani Biqu B1
    ROMANICAK
    ROMANICAK --- ---
    Mate nekdo zkusenosti s nejakym matnym filamentem? Potrebuju drzaky na filtry pred webkamerku a chci to samozrejme co nejcernejsi, ale urcite mat.

    Prostredi bude bez chemie, ale je mozny ze s nejakym UV zarenim (pestirny rostlin, takze HPS, MetalHalide, LED, dosvecovani AV-A + UV-B ).

    Jakej cernej nebo tmave sedej mat byste mi doporucili? Idealne PLA, at to neni voser na tisk.
    FERNIE
    FERNIE --- ---
    Někomu se určitě bude hodit ;)
    Steal Prusa's profiles for your own 3D printers!
    http://www.youtube.com/watch?v=Wz2Soog4HkQ


    SKAUT: Z tvýho výběru bych nejspíš šel do Průši Mini. Z malejch tiskáren s ní jsou víceméně nejlepší zkušenosti. Cetus zas tak nic extra navíc nenabídne, Ender zase hraje jiný housle a vyplatil by se jen v případě, že bys chtěl větší bed. S Monoprice zkušenosti nemám, to kolem mě nešlo...
    ZIGI
    ZIGI --- ---
    SKAUT: Mám Prusa Mini a jsem s ní spokojen.. Ale jsem nenáročný tiskař (PLA/PETG). Nicméně dle posledních recenzí je Ender3 v2 jasnou volbou z hlediska poměrr cena/výkon, zjeména, pokud máš s tiskem už zkušenosti. Ani jedna nemá direct drive a obojí má PTFE v hotendu (pokud se nepletu), takže stejná (podobná) omezení na materiály. Mini dle neofiko vyjádření zvládá ten jejich PC blend.. nevim jak jiné materiály.
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    Věřím že se to tu určitě po kouskách řešilo ale rovnou se přiznám že se mi nechce procházet desítky stránek.
    Přemýšlím že si pořídím domu nějaký malý 3D tiskátko. V práci mám k dispozici Ultimaker 3 ( a budou i lepší kousky výhledově ) ale tam nejsem pořád a věci do zakázek mají samozřejmě přednost.
    Takže bych chtěl i něco víc po ruce.


    Ne resin.
    Prioritou je velikost, slušná přesnost, ne moc vysoká cena. Líbila by se nějaká zadeklovaná ale to není problém vyrobit.
    Vyhřívaný bed, mohlo by to občas být schopné tisku polykarbonátu či nylonu (není ale nutnou podmínkou ).

    Celkem mě zaujal i MP VOXEL ale odradilo mě že nelze oficiálně použít jiný slicer než ten jejich. Kde nejdou pokročilejší nastavení.

    V hledáčku je
    -Ender3 v2 ( v recenzích nevycházel špatně )
    - Průša mini+ ( prý zvládne i nylon/PC )
    - Cetus MK3 ( ten je ale už cenově dost vysoko )


    Předem děkuji za tipy.

    SHINIGAMI
    SHINIGAMI --- ---
    Dotaz na skladace Prusi, nemeli jste problemy s dodanymi sroubky? Me zatim jako nejdulezitejsi nastroj vychazi modelarska rozbusovacka na odrezavani zakouslych sroubu, hlavne pri pokusech o zatazeni matky do luzka.
    LIBANON
    LIBANON --- ---
    ROMANICAK: na vodotěsný výtisk bych použil petg a trochu přidal na extruzi
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    ROMANICAK: nedala by se ta vodotěsnost řešit nějakým povlakem?
    ZIGI
    ZIGI --- ---
    ROMANICAK: Aha, okej, tak to Tvuj problem neresi.
    Btw dela to to same u PLA?
    ROMANICAK
    ROMANICAK --- ---
    ZIGI:
    No, pro me je hlavne dulezity, aby se ty zacatky a konce nepotkavaly v jednom miste, protoze plovak musi bejt vodotesnej a ani aceton a tri perimetry na stenu tohle nevyresily. Proto jsem musel nastavit Seam position: random.



    VLADDRACUL
    VLADDRACUL --- ---
    ZIGI: Už to není beta, ale rc2 - https://github.com/prusa3d/PrusaSlicer/releases
    Mimochodem, existuje způsob jak PrusaSlicer jednoduse updatnout bez nutnosti odinstalovat původní verzi a znovu nahrávat configy?
    ZIGI
    ZIGI --- ---
    ROMANICAK: Novej PrusaSlicer (v 2.2.3 - zatim beta) ma moznost nastavit, kde maji vrstvy zacinat. Ale u Tveho modelu asi neni nikde “skryte” misto, kde by to mohlo byt bez prejizdeni, coz?
    Jinak mozna by stacilo zrychlit prejezdy?
    ROMANICAK
    ROMANICAK --- ---
    JVCNC:
    Uff, tpo nevim, stahnul jsem tenhle model a proste ho zkousim tisknout, abych ty bedary vyresil. Jediny co jsem prenastavil, je tloustka steny 1.2mm, jinak nic.

    Ono to zasekavani nakonec bylo nejspis nejakym nastavenim co jsem zkousel u ty retrakce, protoze ted kdyz jsem to vsechno promazal tak uz to nedela...

    Kua ale s tou rychlosti me neco napadlo. Ja z ty ABS tisknu pomerne pomalu a mam nastaveny aby to zacinalo kazdou vrstvu/perimetr nekde jinde. Tzn. za tu dobu prejezdu na novej zacatek s muze z extruderu ten bobik samovolne vytlacit...takze zkusim bud zrychlit tisk a prenastavit retrakci tak, aby na zacatku perimetru natahlo kousek zpatky.


    Ambiguous Cylinder Generator by drjames - Thingiverse
    https://www.thingiverse.com/thing:1657791
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    ROMANICAK: v hodne zarusenym prostredi, kde treba jede plazma, svarecka nebo i jen Co2 laser (proste cokoliv HV) tak zaruseni USB kabelu muze byt problem, to pak ale vypadavji vsechny USB periferie casto az do restartu PC, protoze vypadne samotny USB radic v PC. Bottleneck je ale jinde nez u USB, to ma prenosove rychlosti dostatecne a USB jako takove, ma problemy jinde, to same SD karta. Tedy jestli resis to nahle zastavovani (pri kterem bloby take vzniknou) pomohlo to zpomaleni? pripadne jake mas exportni tolerance do STL? na tech fotkach neni vicemene videt useckovani vlivem exportniho rozliseni, tedy jake mas to rozliseni?
    ROMANICAK
    ROMANICAK --- ---
    PECA:
    Ne, to jsem nikde nepsal. Napred byla domnenka zbavit se dlouhyho USB kabelu, nez se zkusil tisk z karty a zjistilo se, ze to neni pricina problemu.

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam