• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMI3D tiskárny
    XBAHNO
    XBAHNO --- ---
    ROMANICAK: Hele krasna bedna, jenom jedna vec mi nedava logiku - hepa a uhlikovy filtr na jedny dire. Ocekaval bych hepa fitr na vstupu vzduchu, aby mi prach nesel dovnitr a naopak uhlikovej na vystupu, aby to nesmrdelo. Mozna mi ale neco unika...
    RORSCHACH
    RORSCHACH --- ---
    Jak říká HEINZZ, je to ověřený a funční řešení. Já dostal OctoPrint/Pi s tiskárnou a od tý doby jsem na to nešáhnul. Ta nezávislost hlavního počítače a tiskárny je podle mě dost velká výhoda. Nakonec pokud si chceš ovládání větráků napsat sám, tak to můžeš i na tom Pi a má to i svoje klady, např. nemusíš to furt dokola flashovat :)
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    ad. zdroj v boxu - nechce se mi uplne drbat s kabelama nebo ho davat ven
    premyslim, ze bych akorat zvedl tiskarnu a dal ho pod jeji uroven a zaroven by mel teply vzduch odtah, takze by se dole v boxu nedrzely moc vysoky teploty ... nezkousel jste nekdo neco podobnyho?
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    HEINZZ: "Prusaslicer navic umi po vyslicovani nahravat primo do octorpintu"
    tahle cast mi tak neskutecne zjednodusila workflow ... do profilu tiskarny akorat ulozit IP serveru a API klic a pak rovnou ze Sliceru upload + start printing after upload

    dik za ten enclosure .. asi to bude dalsi update boxu, co udelam
    HEINZZ
    HEINZZ --- ---
    ROMANICAK: ja uprimne absolutne nechapu tvuj odpor k tomu PIcku, prijde mi ze ses iracionalne zaseklej.
    Ja mam uplne stejny workflow jako ty (Openscad, prusaslicer, tisk, jenom sem zacinal na Pronterface a ne Repetieru), snazim se ve volnym case ozivovat cinskou bastltiskarnu, takze rozhodne netisknu stylem "stahnu model, dam play a du domu", a mit tiskovej server mimo svuj pocitac ma jenom vyhody.. = ) jediny co musim resit je jeden zdroj navic pro to picko.

    Jinak je to vsechno uplne stejny - okno rpetieru kde ovladam tiskarnu = okno v prohlizeci kde ovladam tiskarnu. Jakmile to jednou nastavis tak nedelas nikdy nic mimo graficky GUI v prohlizeci, myslim ze o tom mas malinko zkresleny predstavy (uploadovat nebo prenaset, prihlasovat se na jinej stroj, tam to nacist a teprve tisknout)... Ano, pri prvnim zapnuti zadam login, ale i to jde vypnout, pokud to budes mit pristupony jenom z vnitrni site. Upload je naprosto totoznej jako nahrani souboru do repetieru, taky musis otevirt nejakej dialogovej box a ten soubor vybrat, a gcode soubory nemaj stovky mega abys zpozoroval zpomaleni prenosem po siti. Prusaslicer navic umi po vyslicovani nahravat primo do octorpintu, takze ti odpadne i tenhle krok. = )

    a nejvetsi vyhoda za me - tisk neni zavyslej na kompu na kterym napr modelujes. muzes ho treba zavrit. pustit si film. renderovat nebo slicovat nejakou silenou geometrii, a to vsechno bez obavy ze se ti zasere pamet/vytizi procesor, a komp prestane stihat sypat po seriaku gcode do tiskarny. Takhle mas dedikovanou vec co JENOM sype gcode, ovladas ji v prohlizeci a prostě neřešíš.


    ale co, každému co jeho jest, hodně štěstí s psaním C kódu na ovládání větráků v arduinu.
    ROMANICAK
    ROMANICAK --- ---
    HEINZZ:
    HEINZZ:
    Dekuju, mozna se k tomu casem dostanu. Ted je pro me ale mnohem pohodlnejsi mit vsechno pohromade v jednom kompu na jednom monitoru. Myslim tim OpenScad, PrusaSlicer a Repetier ze kteryho se to tiskne. A nakonec i to Arduino pro kontrolu boxu bude pichnuty na stejnym PC.

    Tohle workflow mi uplne vyhovuje, nemusim si nikam nic uploadovat nebo prenaset, prihlasovat se na jinej stroj, tam to nacist a teprve tisknout. Proste dalsi komp jen pro tisk je zesloziteni celyho systemu, zvlast kdyz to nemam tak ze bych nasel model, poslal do tisku a bylo hotovo. Ja ty veci ladim a tisknu treba na 10x pokusu a az pak je final. To by proste byl strasnej vopruz si myslim.
    KOMPAS
    KOMPAS --- ---
    SHINIGAMI: sešla se mi jedna a nebyla ani pod stromečkem, zatím je někde na houbách u výrobce
    leč nemám pro ni využití – 3D tisk se mi moc líbí, ale nemám časoprostor se mu věnovat
    řešení Nerudovského problému "kam s ní" mi bere kapacitu; pokud se nikdo neozve, asi ji dám na Aukro, ať se lidi poperou
    HEINZZ
    HEINZZ --- ---
    ROMANICAK: octoprint má přímo plugin na ovládání enviromentu, umí číst čidla, spínat/vypínat větráky, všechno co potřebuješ. nastavení v GUI, vyčítáníá hodnot tamtéž, použiješ na to přímo volný piny toho Píčka na kterym ti to poběží. Nevynalézej kolo a nasaď konečně ten octoprint a uvidíš jak se ti uleví. = )
    ROMANICAK
    ROMANICAK --- ---
    Resil jste nekdy nekdo chlazeni/vetrani MK3s v boxu?

    Chci vyresit odsavani skrz ty filtry, ale aby nebyl moc pruvan, tisknu ABS.
    Chci vyresit horkej zdroj bez toho abych ho musel davat mimo bednu.

    Bedna:
    Box pro 3D tiskárnu Prusa i3 MK2/MK3 - skříň TLX Yellow
    https://www.tukkari.cz/p/tlx-yellow-box-skrin-pro-3d-tiskarny-prusa-i3-mk3-mk3s

    Idea:
    PWM regulator s 2 setama vetraku s cidlama a displayem.

    Mam nejaky Arduino nano/Mega, mam pwm vetracky 2ks 40/10mm a 2ks 120/25mm(pwm je 5V, vetrak je 12V Noctua). Chci 2x DS18b20 s nasim klasickym triple read a tou upravenou knihovnou klidne, chci display I2C 4x20 a chci regulovat dve skupiny vetraku se separatnim nastavenim. 12V zdroj bych rad pouzil ten co tam je, pokud to nepujde, dam tam nejakej prumyslovej 12V/3A nebo tak neco.

    Jedna skupina (saci a odtahovej, oba na stejny otacky takze jeden pwm pin) bude s jednim cidlem pro zdroj PrusaMk3S, do kteryho to navrtam.

    Druha skupina (saci a odtahovej, oba na stejny otacky takze zas jeden pwm pin) bude s druhym cidlem na odtah z plexisklove bedny ve ktere ta tiskarna je.

    Na displayi se bude zobrazovat teplota+%+idealne otacky prvni skupiny a pak to samy u druhe skupiny

    Nastavovani bude v kodu zatim, jakmile to jednou vyladim tak se s tim nebude hejbat asi. Dam tam pro kazdou skupinu rozsah teplot a k tomu namapovat rozsah procent.
    Priklad: Chci udrzovat teplotu zdroje 25-40°C a podle toho pojedou vetraky od 0-100%. cokoliv nad 40°C pojede na 100%, cokoliv pod 25°C pojede na 0%.
    To samy pro druhou skupinu, tam dam ale jinej rozsah teplot.

    Duvod je ze nechci delat zbytecne velkej pruvan aby se v case drzela nejaka teplota aby nepraskaly ABS modely.

    Je to srozumitelny? Co vy na to?
    SHINIGAMI
    SHINIGAMI --- ---
    KOMPAS: sesly se ti pod stromeckem dve?:)
    KOMPAS
    KOMPAS --- ---
    Ahoj, mám k dispozici novou tiskárnu TRILAB DeltiQ 2 Plus (viz též přiložený leták) komplet s instalací, zaškolením materiálem do začátku a dvouletou zárukou. Mohu pronajmout či prodat, záleží na nabídce. Podrobnosti v poště. :)

    CASTER
    CASTER --- ---
    VLADDRACUL: nevim no, mam silicon sock na hotendu, takze z trysky couha jen kousicek, kterej toho tolik nepochyta, a idealni reseni je nejaka lepsi wolframem nebo cim potazena tryska, tohle nevim.
    VLADDRACUL
    VLADDRACUL --- ---
    ACID: Budu od nich časem objednávat motory na novou tiskárnu, tak to k tomu přihodím.
    ACID
    ACID --- ---
    VLADDRACUL: ne tohle, ale pravděpodobně principielně totéž. Snad trochu zlepšení na PLA.

    Pokud se to rozhodneš testnout, dej vědět.
    VLADDRACUL
    VLADDRACUL --- ---
    Teď jsem potkal tohle - https://caribou3d.com/en/extruder-accessories/264-slice-engineering-plastic-repellent-paint.html máte někdo vyzkoušeno? Trysky leštim, ale u některejch mam stejně problém s nalepováním filamentu
    VIXLE
    VIXLE --- ---
    New 3D printer makes multi-material robots
    https://www.youtube.com/watch?v=2WL4b03Tfjg
    VIXLE
    VIXLE --- ---
    ROMANICAK: analyzu g-codu podle me ani delat nemusis, melo by stacit nastavit tu resolution na nenulovou hodnotu aby si ty miniaturni pohyby spojil. pokud nepotrebujes extra detaily myslim ze jakakoliv hodnota nizsi nez je sirka trysky by mohla fungovat bez vedlejsich ucinku. dej vedet jestli to zabere :)
    ROMANICAK
    ROMANICAK --- ---
    VIXLE:
    ROMANICAK:
    Nejaky takovy nastaveni tam uz je (2.3.0.rc2), asi to bude stat hromadu pokusu nebo prave nejakou tu analyzu gcode jako delal ten skopcak:

    ROMANICAK
    ROMANICAK --- ---
    VIXLE:
    To dava smysl!
    Ne ze bych teda chtel pokazde delat takhle silenou analyzu gcode, ale kdyz mam jeden dulezitej model kde to potrebuju vyladit, tak se to asi da.

    Bylo by hezky, kdyby tuhle funkci Prusa integroval do PrusaSliceru a i do toho GUI co k tomu je. Kdyby si to umelo model analyzovat a navrhlo to nejakej rozumnej rozsah hodnot ktery vyzkouset jestli pak bude tisk OK a neztrati detaily ktery jsou treba potreba (ostrejsi rohy, zahyby, hacky, vystupky a packy, atd.), to by byla pecka!
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam